falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2013 "nomalnie" nawet nie wiesz jak sie cieszę.... młodsi starzeją sie szybciej ode mnie ....Jednak mam tę iskrę życia w sobie......... "nomalnie" nawet nie wiesz jak sie cieszę.... młodsi starzeją sie szybciej ode mnie ....Jednak mam tę iskrę życia w sobie......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcmonk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2013 w erybce zawsze tak mówią, niby nikt nie zgłaszał. Mi tak samo powiedzili jak im oświadczyłem że mi kibel sprzedali. Tak jak kiedyś szanowałem ten sklep, tak teraz uważam że to najgorszy sklep na rynku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2013 odważna wypowiedź - i może być bulwersującą dla innych - ale kazdy ma prawo do oceny przez swój pryzmat... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2013 W któryms z Warszawskich sklepów w trakcie luźnej rozmowy z innym klientem (nie z pracownikiem sklepu) usłyszałem, że duża część skały z erybki pochodzi z likwidowanych zbiorników. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2013 Inmar ja nie mam siporaxu . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2013 @snake, wg mnie na pewno nie jest to wina oświetlenia. Coś uwalniane jest do wody i dlatego macie "mleko". U mnie wisiały już świetlówki po 1,5 roku i woda była kryształ. Zresztą u Ciebie również w poprzednim zbiorniku. Jak masz możliwość to "pomacaj" skałę, czy jakiś kawałek nie rozpuszcza się w palcach, bo jak już tu czytałem jest to możliwe. Nie chcę tu osądzać sklepu (żadnego), sam mam skałę z erybki, fakt, że ma ona 5 lat, ale nigdy nie miałem problemu z mleczną wodą. Nie jest to normalny objaw. Jeżeli wyeliminowałeś piasek, to wg mnie została skała, bo jak wynika z Twojego opisu nie lejesz jakichś cudów do wody, a na zakwit to nie wygląda bo po zmniejszeniu cyrkulacji ustaje. Jeszcze jedno, jak masz możliwość i wolne małe akwa to wyjmij jeden kawałem skały, zalej go świeżą wodą, włącz mocną cyrkulację i obserwuj. Jak będzie mleko to na bank skała. Ja bym tak zrobił, akwarium jest jeszcze młode. Sam wiesz jak trudno jest kombinować w zarośniętym koralami akwarium, a teraz jest jeszcze szansa na ewentualną wymianę skały. pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 W któryms z Warszawskich sklepów w trakcie luźnej rozmowy z innym klientem (nie z pracownikiem sklepu) usłyszałem, że duża część skały z erybki pochodzi z likwidowanych zbiorników. a jaka wiarygodnosc ma ten klient ? bo dla mnie to takie pitolenie o szopenie. nie bronie erybki bo mi tez troche za skore zalezli ale takimi sformuowaniami to mi smierdzi od ludzi ktorzy w dooooopie byli i gooooowno widzieli.... widzialem pare ton skaly z erybki i jakos nie wydawalo mi sie, zeby byla z chodzonych zbiornikow... a raczej na bank nie byla, chyba, ze za zbiornik uznamy to szklane pudlo na zapleczu ))) @snake Tak sie jeszcze zastanawiam skale masz sucha. skala byla suszona na sloncu w dosyc wysokiej temperaturze (spokojnie ponad 100 st. w sloncu) przez dosyc dlugi czas (zeby wyjasniala). czy na jej powierzchni nie zachodzil proces podobny do palenia wapna ? jesli tak to BINGO - masz odpowiedz... )) oczywiscie mowie o wierzchniej warstwie skaly, niemniej jest tego na tyle ze mozesz w tej chwili "gasic wapno" i stad to pylenie. jak u ciebie z pH ??? zerknij sobie tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Wapiennik_(budowla) )) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Ok, zrobię eksperyment ze skała tak jak piszecie . Mam tą sama skałę w sumpie. Sprawdzałem skałę już na twardość i czyściłem już ją szczoteczką :-) I nakłuwałem nie widać aby dziwnie reagowała. Jeszcze napiszę że po wsypaniu piasku Figi pompa cyrkulacyjna spadła mi w nocy i ślicznie przedmuchała cały piach. Woda była biała przez długi okres czasu , więc możliwe że ten pył który był w piachu wleciał w skałę i podczas zwiększenia cyrkulacji ten pył wylatuje ze skały. Ale na pewno ten pył nie został wdmuchany w skałe w sumpie wiec dlatego na niej zrobię testy i sprawdzę czy woda bedzie robiła się mętna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Jak będziesz miał mozliwośc to dołuż też światełko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Chciałbym jeszcze jedno sprawdzić . Czy ktoś z Was ma pożyczyć mocną uv ? Tak min 36 wat ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 nie mogę.... czy ktoś z was w ogóle był przy "gaszeniu" wapna? toć to nie kamień a "niby-glina". Tak wyglądała wasza skała? chyba nie. Zgodzę się że może w całej zawartości kamieni może się znaleźć coś co makabrycznie reaguje i sie rozpuszcza ale jak trafić na ten jeden bloczek spośród wielu? Nawet gdyby był taki rozpuszczalny to po "zarośnieciu" przez korale czy wapienne glony jego "rozpuszczalność" by ustała - proste nie? Szukałbym innego wytłumaczenia tego fenomenu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 (edytowane) Snakecharner jak puscisz powoli wode przez uv to mala ci pomoze. U mnie 11w na 450 l z starym zarnikiem pradzila sobie ale mialem przeplyw jakies 200l/h Pod warunkiem ze to jakis zakwit Edytowane 7 Luty 2013 przez remel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Jestem nudny ale u mnie nie pomogło, UV w chłodziarce nie pomogła chyba ze jest spalona ale kotrolka sie paliła to chyba jest ok. I to nie jest żaden fenomen bo jak widać pare osób tak ma a ile jeszcze co sie nie zgadało? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Już piszę dlaczego chcę sprawdzić mocne uv . Bo mam duży ozon i on po włączeniu na 9 godzin wyklarował wode idealnie ale po 2 dniach woda zmętniała . Gdy zrobiłem ten sam numer po tygodniu to korale dostały po d*pie , wiec nie chce ryzykować jeszcze raz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Ja wczoraj dołożyłem pompę 2800 więc teraz mam obiegu niecałem 9000,zmian na razie żadnych.,Moja skała już jest sporo porośnieta algami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 normalnie nie mogę - weźcie wodę i do analizy - jak są formy organiczne to to nie skała, jak części spławialne to albo piach albo skała. innego wyjścia nie ma. Wtedy możecie pisać czy wasz sprzedawca was "okłamał" a skoro nie wiecie tego to nie oczerniajcie innych. Normalnie podwórkowe badziewie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Ja wczoraj dołożyłem pompę 2800 więc teraz mam obiegu niecałem 9000,zmian na razie żadnych.,Moja skała już jest sporo porośnieta algami. I co to ma dać ? Tylko tyle, że woda będzie zapier.... niczać szybciej z góry na dół i spowrotem.... Zwiększenie cyrkulacji miało by większy sens u Ciebie, bo jak nie masz piasku to mógłbyś tę skałę porządnie wypłukać jeśli ją o coś podejrzewasz. A tak poza tym, to uważam, że coś się wytrąca bo za dużo chemii tam lejesz i lałeś. I nie wystarczy przestać na tydzień czy dwa, ale minimum pół roku. Ale czy to wogóle możliwe w Twoim przypadku ??????? Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Falco masz jakiś problem ? Czy ktoś kogoś tutaj oczernia ? Czy ktoś jakieś sprzedawce wyzywa itp ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach