Skocz do zawartości
snakecharner

ATI Fiji White Sand (Problemy ?)

Rekomendowane odpowiedzi

nie chcę się wymądrzać - ale czy aby na pewno to jakieś drobiny/pyły z piachu a nie coś organicznego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi badał wodę koleka z forum NR,który jest weterynarzem,z tego co pamiętam to były w wodzie części organiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo skoro po zmniejszeniu cyrkulacji woda robi się super przezroczysta to czemu po dołożeniu pompy po 10 min robi się mleko.

Snejku,

z ciekawosci zobacz co sie bedzie dzialo po calkowitym odessaniu piasku, bo skoro mowisz, ze w tej chwili jest posklejany i dalej pyli....

tak sie zastanwiam.... zmetnienie sie pojawia kiedy masz wlaczona wieksza cyrkulacje, czyli kiedy woda jest teoretycznie lepiej natleniona.

wiec moze 1) rzeczywiscie powstaje jakis zakwit pierwotniakow, bakterii (UV-ke podlaczyles ?? ) 2) moze przy zwiekszonym natlenieniu i wiekszym pH cos sie zaczyna buforowac i sie wytracac.

moze cos powstaje w procesie suszenia skaly co powoduje, ze przy zwiekszonym pH cos co sie wczesniej rozpuscilo w solance zaczyna sie wytracac....

qrcze... sam juz jestem ciekawy jak bedzie po odessaniu piasku i zwiekszeniu cyrkulacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem ciekaw :-)

Uv podłączona i chodzi 24 dzięki.

Za nim wsypie nowy piach będę przedmuchiwał skałę aż wszystko z niej wyleci .

Cyrkulację właczę na maksa i piach dopiero wsypie jak woda będzie kryształ .

Z tego co zauważyłem to przy słabej cyrkulacji na skale osiadają płatki śinegu.

Tak jak by ten pył się sklejał i osiadał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o "mleko" to czy macie może jakieś adsorbery na PO4?

Ja przerabiam właśnie ten temat i wychodzi, że ATI Phosphate Stop pyli niesamowicie, Rowaphos też pyli ale zdecydowanie mniej.

Najmniej z tych które testowałem pyli FM Ultra Power Phos.

Chwilowo jadę bez adsorbera i widzę sporą różnicę.

Jeśli chodzi o pyłki w wodzie to tu chyba niestety przykłada się do tego mocno oświetlenie. Mam LEDy i pyłki widać niesamowicie. Po zgaszeniu światła (albo przy samym niebieskim) woda jest krystaliczna. Po włączeniu białego niestesty widać każdy unoszący się pyłek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dłuższego czasu nie mam ani wegla ani absorbera.

Z tego co zauważyłem niestety przy ledach inaczej pyłki się odbijają od światła więc są lepiej widoczne.

Ale czy to jest aż tak upierdliwe to nie wiem bo nie widziałem jak na żywo to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowaphos też pyli ale zdecydowanie mniej.

rpp, Rowa pyli jak jest za duzy przeplyw :)

poza tym wlasnie ten pyl jest najbardziej skuteczny :) producent podaje zeby nie plukac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie przypominam,że pierwszy miesiąc,dwa nie miałem takich problemów.Wieczorem wyłączyłem waweboxa i zmniejszyłem cyrkulację z 30/100 do 30/60.Adsorber z ATI akurat przedwczoraj włożyłem,ale wcześniej był inny więc to nie to,węgla też nie mam.Mam wymienioną hydraulikę i nowy sump z komorą na watę,która się zapycha w jeden dzień i jest wymieniana co drugi.

Ktoś mi powiedział,że to może byc wina białobrodego i sohala,które walą gigantyczne kupy a szczególnie po nori.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje spostrzeżenia po przeczytaniu tego wątku.

U osób z tego wątku, które mają problemy z mleczną wodą pojawia się wspólny wątek (skała z erybki).

Ja miałem dokładnie taki sam problem. Wystartowałem rok temu na skale z erybki i piachu ATI. Woda mimo filtracji przez watę po wielu miesiącach nadal była mleczna i zasyfiona pyłem. Wymieniłem piach na pink samoa (czy jakoś tak) i po dwóch miesiącach bez zmian. Skały nawet nie podejrzewałem. Ale w miedzy czasie przegrałem rywalizacje z valonią, która mi tak zarosła baniak, że jedyną szansą była wymian skały.

Nową skałe zakupiłem w listopadzie w korale.pl. Piach pozostał ten sam. Efekt po 2 tygodniach woda kryształ (brak mleka). Mam w wodzie tylko paprochy, ale to normalne bo kończy sie ponowne dojrzewanie i odrywają się resztki glonów. Ale same woda jest krystaliczna.

Nie chcę robic nagonki na erybkę, zeby była jasnośc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje spostrzeżenia po przeczytaniu tego wątku.

U osób z tego wątku, które mają problemy z mleczną wodą pojawia się wspólny wątek (skała z erybki).

Ja miałem dokładnie taki sam problem. Wystartowałem rok temu na skale z erybki i piachu ATI. Woda mimo filtracji przez watę po wielu miesiącach nadal była mleczna i zasyfiona pyłem. Wymieniłem piach na pink samoa (czy jakoś tak) i po dwóch miesiącach bez zmian. Skały nawet nie podejrzewałem. Ale w miedzy czasie przegrałem rywalizacje z valonią, która mi tak zarosła baniak, że jedyną szansą była wymian skały.

Nową skałe zakupiłem w listopadzie w korale.pl. Piach pozostał ten sam. Efekt po 2 tygodniach woda kryształ (brak mleka). Mam w wodzie tylko paprochy, ale to normalne bo kończy sie ponowne dojrzewanie i odrywają się resztki glonów. Ale same woda jest krystaliczna.

Nie chcę robic nagonki na erybkę, zeby była jasnośc.

no tak, tylko Snake, zalozyciwel watku starowal na suchej skale wiec ta teoria idzie raczej w kszoki.....

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rpp, Rowa pyli jak jest za duzy przeplyw :)

poza tym wlasnie ten pyl jest najbardziej skuteczny :) producent podaje zeby nie plukac :)

Ja mam filtr od Skiby zasilany NJ1200 - pompa skręcona na minimum. Przy ATI było mleko (na drugim forum jest nawet mój wątek ze zdjęciami). Normalnie masakra.

Zmieniłem na Rowaphos - zmętnienie zmalało i to bardzo.

Wcześniej stosowałem FM i w ogóle nie miałem takiego problemu.

Generalnie ani Rowy ani FM nie płukałem bo tak jak napisałeś producent jasno pisze, żeby tego nie robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem ATI robi dobre lampy i odpieniacze :) i juz... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja morduje temat już od dawna i wydaje mi sie ze nie ma na to wpływu światło bo rano jest zdecydowanie lepiej i przy niebieskim słabo widac syfki , Niestety po dołozeniu białego a w jednym i drugim akwarium mam za dużo swiatła robi sie z czasem mleko i syfki widać duzo bardziej w jednym samem ledy w drugim 2x250W +4x54W T5. Wiadomo w dzień większość organizmów zaczyna działać jeść itp i mysle zo to jet tego wina. W jednym i drugim akwarium mam dwa różne piaski i ten sam problem więc chyba wymiana w jednym nie zda egzaminu. Kombinacji z cyrkulacją to nie pamietam ile było i raczej tyo nie to , przynajmniej nie u mnie bo u kogoś mozliwe że tak. Może wśród kawałków skały jest jeden dwa co sie rozpuszcza i wytwarza cos takiego, może to jakies zyjatka albo bakterie czy inna plaga. Obecnie zmniejszyłem całkiem odstawiłem aminokwasy jest troche lepiej.

Może to błedy w dozowaniu czegoś choc sam ostatnio juz prawie nic nie dozuje.

załamany pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na zdjeciach da się to zobaczyć? jeśli tak to może wklejcie coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś rano zmieniłem całkowicie położenie pomp cyrkulacyjnych.Zaobserwowałem,że bardzo dużo syfu pływało w koło góra-dół ocierając się tylko o wlot do komina,akurat narobił białobrody i idealnie to można było zauważyć.Będę kombinował na razie w tym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi