Skocz do zawartości
snakecharner

ATI Fiji White Sand (Problemy ?)

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem właśnie w drodze do Niemiec. Jutro mam spotkanie w ATI więc jeżeli są pytania to piszcie, zadam je i wkleję odpowiedź.

Ile czasu macie problem z pyleniem piasku? Czy go płukaliście?

Postawiłem SMAXa 400 na 2 workach płukanego piasku i pylenie ustało po 3 dniach.

Teraz gdy piach ożył pozlepiały go bakterie i inne organizmy nie ma efektu nawet jak zmieniam ustawienie pomp.

I jak tam? Udało się coś dowiedzieć? W najbliższych dniach będę coś zamawiał i nie wiem czy Fiji czy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyg, jeśli planujesz dużą cyrkulację, to dla świętego spokoju kup sobie żywy Bio Active.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym co czytam coraz bardziej się ku żywemu skłaniam. Cyrkulacja naprzemienna po x20 plus nano wavebox czyli burzy nie będzie

Edytowane przez cYg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sobotę odsysam piach.

Po kilku dniach powiem jak sprawa wygląda.

Szkoda że nie da się uchwycić zmętnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad a może byś spróbował wyrwać od kogoś brudnego piachu i "polukrować" ten co masz i na słabej cyrkulacji poczekać ze 3 tygodnie może przejdzie bakteriami i przestanie robić cyrk...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zrobiłem taki myk , ze pompo cyrkulacyjna przedmuchałem skałę.

Piasek nawet nie drgnął czyli jest juz nieźle sklejony , ale woda i tak zrobiła się bardziej biała .

Zobaczymy co się stanie jak ściągnę piach .

W tej chwili mam ewidentnie za słabą cyrkulację .

Cały syf ląduje na piasku zamiast w odpieniaczu.

Nie ma na co czekać.

ps.Maciek PW :_)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć. jest to temat który nie daje mi spokoju już od pół roku ponad . piach był bio aktiv żywy nie płukany. Cyrkulacja przesadzona bo w jednym akwa 125l a cyrkulacji 7400l/h a w drugim 640l akwa 23000l/h nic nie pomogło. stosowanie skarpet, waty , przewymiarowanych odpieniaczy, dużego obiegu, biopellet wódki itp. Ciągle pyłek i zmętnienie. brak zwierzat kopiących nic lepiej, tydzień temu odsysałem część piachu na feriach będę odsysał resztę. drąże temat dość długo zauważyłem ostatnio że jak nie podaje KZ Amino jest lepiej. Będę śledził temat a jak sam cos wymyślę i sobie poradze to napisze.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jednym i drugim akwarium żywa skała z erybki. Myślałem że to może być właśnie skała ale już sam nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dla czego skała ma być winna możecie mnie uświadomić? Na mój chłopski rozum to cyrkulacja i obieg nie współgrają ze sobą. Obieg nie potrafi odebrać brudu bo może cyrkulacja tak ustawiona że na to nie pozwala? Taka tylko myśl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po moich zabiegach też jestem zmartwiony,skała z erybki,ale chyba raczej nie ma nic wspólnego z moimi problemami.W sobotę odessałem resztkę piasku,w niedzielę cały dzień przedmuchiwałem skałę przestawiając co 20 minut pompę w inne miejsceDziś mija trzeci dzień po tych zabiegach,ale jednak syfek w wodzie jest taki sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem o skałę z czystej ciekawości , myślałem że stworze jakaś teorie spiskowa :_)

Co do obiegu i cyrkulacji niestety uważam że się myślisz , ten sam obieg miałem w akwarium o 1/3 większym był ten sam odpieniacz i cyrkulację mam większa niż w poprzednim.

Jak ktoś by mi wcześniej (jak miałem poprzednie akwarium) powiedział ze mu piasek pyli to chyba bym mu nie uwierzył .

Ale teraz po 3 miesiącach gdzie piach jest sklejony a woda nadal jest biała nie mam już wątpliwości .

Ale wszystko się okaże za kilka dni , postaram sie szybko odesać piach i zobaczymy co będzie się działo przy dużej cyrkulacji .

Jestem pewien na 99 % ze woda bedzie kryształ :_)

Bo skoro po zmniejszeniu cyrkulacji woda robi się super przezroczysta to czemu po dołożeniu pompy po 10 min robi się mleko.

Ja po moich zabiegach też jestem zmartwiony,skała z erybki,ale chyba raczej nie ma nic wspólnego z moimi problemami.W sobotę odessałem resztkę piasku,w niedzielę cały dzień przedmuchiwałem skałę przestawiając co 20 minut pompę w inne miejsceDziś mija trzeci dzień po tych zabiegach,ale jednak syfek w wodzie jest taki sam.

Moze nie wszyscy się ze mną zgodzą ale pewnie nie zaszkodzi.

Wyłącz połowę cyrkulacji na dwa dni .

Jeśli to coś zniknie to będzie odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem zamiar zmniejszyć cyrkulację,ale jeszcze czekałem czy coś się zmieni,lecz niestety nic tyle,że piasku nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odessany,pisałem wyżej a syfek mi furga dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi