Skocz do zawartości
loccutus

Lampa LED bez bajerów.

Rekomendowane odpowiedzi

w sumie wifi jest, mozna doskrobać do firmware opcję "mejla ślij"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie, skoro o tym mowa... sms'a pewnie nie wyśle, ale jakby maila wysłała o tym że brakło prądu w domu, to by bardzo przydatne było:) Tylko większość wifi to prąd raczej niezbędny. To może sms?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz sie okaze, ze dokladajac modul telefonu komorkowego dla instalacji modulu sms do lampy, bedziemy mogli sobie zadzwonic do kogokolwiek :)

"Halooo, Wiesiek, ja z lampy nad akwarium dzwonie.... :)))))), nie, nie, nie jestem pier**ty :))) "

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są niedrogie moduły GSM i nie byłoby problemu z takimi powiadomieniami ale to raczej moim zdaniem w jakimś sterowniku "ogólnie" dla akwarium.

Tutaj moduł WiFi jest jedynie opcjonalnym (alternatywa to bluetooth lub kabel USB)  dodatkiem do bezprzewodowej komunikacji lampy z użytkownikiem za pośrednictwem PCta lub lampy z lampą - po to żeby w przypadku posiadania więcej niż jednej nie trzeba było programować każdej z osobna. Oczywiście że można wykorzystać sprzęt i możliwości jakie niesie ale to strasznie komplikuje oprogramowanie i niesie ryzyko "powikłań" :) chodzi mi o to że prostsze jest potencjalnie mniej awaryjne.

Gdyby zaszaleć to tam siedzi naprawdę mocny sprzęt, dzięki modułom komunikacyjnym mógłby wręcz stanowić jednostkę centralną dużego systemu - można by dobudować moduły do kontroli grzałek, pH, redoxu, innych lamp (T5) itd... tylko kurna wydaje mi się  troche dziwnie kiedy lampa jest centralną jednostką a nie fajne zgrabne pudełko w szafce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym osobiście wolał mieć bez tego małego pudełeczka pod szafką... wiszą z niego kabliszcza i niepotrzebnie miejsce zajmuje.

Dla mnie komp w lampie to ekstra pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakby w lampe projektor holograficzny zapakowac ? :D nie trza by bylo nawet wody do akwarium nalewac :):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już lepiej cały Holodeck zbudować - :P

Mniejsza siostra poszła do wyginania - Galaxy 60 http://aqualed.pl/product.php?id_product=45  - będzie wyposażona w 4 świetlówki T4 24W sterowane parami, oraz 2 moduły LED 3 kolorowe po 32W każdy.  Funkcje i elektronika taka sama jak w modelu Galaxy 90

4.JPG

3.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a będą wersje on/off lub z "zwykłym zegarem" który będzie tylko włączał i wyłączał lampkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli bez komputera - oczywiście że da się zrobić  i byłoby to o dobre kilka stówek taniej,  ale co wtedy z ledami - na maxa non stop ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co wtedy z ledami - na maxa non stop ?

najprostszy sposob na popalenie korali :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potencjometr do skręcania mocy - ale i bez tego się obejdzie.

Poza tym większość HQI i T5 nie ma regulacji mocy, i po włączeniu rozświetla się za jakiś czas do 100%... i tu nie ma problemu... a z LEDami jak się rozświetlą to że niby nam od razu popalą koralowce? Dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to swiatlo z LED-ow jest troche bardziej "energetyczne" :)

wytlumacze ci to obrazowo :)

to tak jakby przy piciu czystej wodki ktos zaczol nalewac 5 czy 6 kolejke do kieliszkow czystego spirytusu :)))

niby biala, czysta a jednak kopie bardziej :))))

mialem LEDY odpalone na 100% i SPS-y wyginaly sie do dolu jak banany, talerzowki zaczely splywac do dolu a wiekszosc korali LPS-ow pozrzucala nadmiar zeoksanteli i wyjasniala.

po skreceniu lampy na 70% wszystko wrocilo do normy.

przy HQI 250W nie bylo zadnych takich objawow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sushi - w sumie to nie mogę się nie zgodzić z tym co piszesz, bo nigdy tak na prawdę nie świeciłem lampami od Lecha na 100%. W 330litrów wisi PROMETEUSZ I na 65% wszystkie ledy a w 400 PROMETEUSZ III na 80%. Włączyłem jak były ustawione i zapomniałem :) 

Ta nowa jest piękna - chyba @Sushi musimy sprzedać jakieś stare ATARI i kupić to cudo :wink:  bo prometeuszy się nie pozbędę - za dobre lampy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dominik,

mialem lampe Lecha jakis czas u siebie na testach i bylem z niej bardzo zadowolony :)

wprawdzie to bylo cos kolo 130W i nad 300 litrowym zbiornikiem bylo odkrecone na 100% i korale zadowolone.

"ulepszylem" sobie na BP 160W i musialem skrecic na 70% bo akry po katach mi zaczely uciekac :)

teraz nie widze chwilowo sensu zmiany swiatla nad moim baniaczkiem, bo mysle ze jeszcze z pol roku i dojrzeje do gruntownego przemeblowania.

wtedy tez moze wymienie lampe na Leszkowego Galaxy :))

a ATARI nie sprzedam :)))) mowy nie ma :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to swiatlo z LED-ow jest troche bardziej "energetyczne" :)

wytlumacze ci to obrazowo :)

to tak jakby przy piciu czystej wodki ktos zaczol nalewac 5 czy 6 kolejke do kieliszkow czystego spirytusu :)))

niby biala, czysta a jednak kopie bardziej :))))

mialem LEDY odpalone na 100% i SPS-y wyginaly sie do dolu jak banany, talerzowki zaczely splywac do dolu a wiekszosc korali LPS-ow pozrzucala nadmiar zeoksanteli i wyjasniala.

po skreceniu lampy na 70% wszystko wrocilo do normy.

przy HQI 250W nie bylo zadnych takich objawow

A tak zapytam to dla porownania do 250W HQI to ile bylo tych W w ledach na te 100%? I nie pytam z zawisci czy niedowierzania ale z ciekawosi bo sam chcialem przeskoczyc z HQI 2x 150W na LED.

Edytowane przez Qubek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na Leszkowych ledach bylo okolo 128W i swiecily na 100% i bylo OK

przy zmianie na 160W BP sps-y zaczely uciekac do dolu. musialem skrecic do 70% zeby wrocilo do normy.

caly czas dodatkowo doswietlam 4 x 24W T5 i przy HQI i przy LED-ach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi