loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2013 ta.. może jeszcze alarm wibracyjny...? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2013 Wystarczy jak od czasu do czasu zadzwoni po ładną sąsiadkę :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2013 w sumie wifi jest, mozna doskrobać do firmware opcję "mejla ślij" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2013 właśnie, skoro o tym mowa... sms'a pewnie nie wyśle, ale jakby maila wysłała o tym że brakło prądu w domu, to by bardzo przydatne było:) Tylko większość wifi to prąd raczej niezbędny. To może sms? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2013 (edytowane) zaraz sie okaze, ze dokladajac modul telefonu komorkowego dla instalacji modulu sms do lampy, bedziemy mogli sobie zadzwonic do kogokolwiek "Halooo, Wiesiek, ja z lampy nad akwarium dzwonie.... ))))), nie, nie, nie jestem pier**ty )) " Edytowane 14 Maj 2013 przez Sushi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2013 Są niedrogie moduły GSM i nie byłoby problemu z takimi powiadomieniami ale to raczej moim zdaniem w jakimś sterowniku "ogólnie" dla akwarium. Tutaj moduł WiFi jest jedynie opcjonalnym (alternatywa to bluetooth lub kabel USB) dodatkiem do bezprzewodowej komunikacji lampy z użytkownikiem za pośrednictwem PCta lub lampy z lampą - po to żeby w przypadku posiadania więcej niż jednej nie trzeba było programować każdej z osobna. Oczywiście że można wykorzystać sprzęt i możliwości jakie niesie ale to strasznie komplikuje oprogramowanie i niesie ryzyko "powikłań" chodzi mi o to że prostsze jest potencjalnie mniej awaryjne. Gdyby zaszaleć to tam siedzi naprawdę mocny sprzęt, dzięki modułom komunikacyjnym mógłby wręcz stanowić jednostkę centralną dużego systemu - można by dobudować moduły do kontroli grzałek, pH, redoxu, innych lamp (T5) itd... tylko kurna wydaje mi się troche dziwnie kiedy lampa jest centralną jednostką a nie fajne zgrabne pudełko w szafce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2013 ja bym osobiście wolał mieć bez tego małego pudełeczka pod szafką... wiszą z niego kabliszcza i niepotrzebnie miejsce zajmuje. Dla mnie komp w lampie to ekstra pomysł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2013 a jakby w lampe projektor holograficzny zapakowac ? nie trza by bylo nawet wody do akwarium nalewac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Maj 2013 To już lepiej cały Holodeck zbudować - Mniejsza siostra poszła do wyginania - Galaxy 60 http://aqualed.pl/product.php?id_product=45 - będzie wyposażona w 4 świetlówki T4 24W sterowane parami, oraz 2 moduły LED 3 kolorowe po 32W każdy. Funkcje i elektronika taka sama jak w modelu Galaxy 90 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2013 a będą wersje on/off lub z "zwykłym zegarem" który będzie tylko włączał i wyłączał lampkę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2013 czyli bez komputera - oczywiście że da się zrobić i byłoby to o dobre kilka stówek taniej, ale co wtedy z ledami - na maxa non stop ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2013 ale co wtedy z ledami - na maxa non stop ? najprostszy sposob na popalenie korali )) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Maj 2013 potencjometr do skręcania mocy - ale i bez tego się obejdzie. Poza tym większość HQI i T5 nie ma regulacji mocy, i po włączeniu rozświetla się za jakiś czas do 100%... i tu nie ma problemu... a z LEDami jak się rozświetlą to że niby nam od razu popalą koralowce? Dlaczego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2013 bo to swiatlo z LED-ow jest troche bardziej "energetyczne" wytlumacze ci to obrazowo to tak jakby przy piciu czystej wodki ktos zaczol nalewac 5 czy 6 kolejke do kieliszkow czystego spirytusu )) niby biala, czysta a jednak kopie bardziej ))) mialem LEDY odpalone na 100% i SPS-y wyginaly sie do dolu jak banany, talerzowki zaczely splywac do dolu a wiekszosc korali LPS-ow pozrzucala nadmiar zeoksanteli i wyjasniala. po skreceniu lampy na 70% wszystko wrocilo do normy. przy HQI 250W nie bylo zadnych takich objawow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2013 @Sushi - w sumie to nie mogę się nie zgodzić z tym co piszesz, bo nigdy tak na prawdę nie świeciłem lampami od Lecha na 100%. W 330litrów wisi PROMETEUSZ I na 65% wszystkie ledy a w 400 PROMETEUSZ III na 80%. Włączyłem jak były ustawione i zapomniałem Ta nowa jest piękna - chyba @Sushi musimy sprzedać jakieś stare ATARI i kupić to cudo bo prometeuszy się nie pozbędę - za dobre lampy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2013 @dominik, mialem lampe Lecha jakis czas u siebie na testach i bylem z niej bardzo zadowolony wprawdzie to bylo cos kolo 130W i nad 300 litrowym zbiornikiem bylo odkrecone na 100% i korale zadowolone. "ulepszylem" sobie na BP 160W i musialem skrecic na 70% bo akry po katach mi zaczely uciekac teraz nie widze chwilowo sensu zmiany swiatla nad moim baniaczkiem, bo mysle ze jeszcze z pol roku i dojrzeje do gruntownego przemeblowania. wtedy tez moze wymienie lampe na Leszkowego Galaxy ) a ATARI nie sprzedam ))) mowy nie ma )) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qubek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2013 (edytowane) bo to swiatlo z LED-ow jest troche bardziej "energetyczne" wytlumacze ci to obrazowo to tak jakby przy piciu czystej wodki ktos zaczol nalewac 5 czy 6 kolejke do kieliszkow czystego spirytusu )) niby biala, czysta a jednak kopie bardziej ))) mialem LEDY odpalone na 100% i SPS-y wyginaly sie do dolu jak banany, talerzowki zaczely splywac do dolu a wiekszosc korali LPS-ow pozrzucala nadmiar zeoksanteli i wyjasniala. po skreceniu lampy na 70% wszystko wrocilo do normy. przy HQI 250W nie bylo zadnych takich objawow A tak zapytam to dla porownania do 250W HQI to ile bylo tych W w ledach na te 100%? I nie pytam z zawisci czy niedowierzania ale z ciekawosi bo sam chcialem przeskoczyc z HQI 2x 150W na LED. Edytowane 18 Maj 2013 przez Qubek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2013 na Leszkowych ledach bylo okolo 128W i swiecily na 100% i bylo OK przy zmianie na 160W BP sps-y zaczely uciekac do dolu. musialem skrecic do 70% zeby wrocilo do normy. caly czas dodatkowo doswietlam 4 x 24W T5 i przy HQI i przy LED-ach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach