Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.Ci którzy mają piękne, wypasione akwaria,mają prawo głosu. A ubodzy krewni mają cicho siedzieć,bo wstydzą się się pokazać swoje zbiorniki ? Z takich lub innych względów. Rzeczywiście trzeba to dodać do nie istniejącego regulaminu,wtedy tylko kilku z wielkimi jajami bedzie "szlachtą " na forum a reszta? Ja oczekuję od forum żeby było spokojne, takie jak z przed "rewolucji " gdzie żaden pyskacz nie będzie mi mówił co mam robić. Mariusz, chodzi o to, zeby uniknac sytuacji gdzie porad udziela ktos kto gdzies slyszal, ciocia mu powiedziala albo przeczytal na jasnej gorze ze tak jest. chodzi o to, zeby teoria byla podparta praktyka i zeby byl na to jakis dowod. widzisz, ja za cholere nie znam sie na lampach ale widze, co wyprawia Leszek i to mnie przekonuje. ALe jak jakis domorosly majsterkowicz powie mi, ze zrobi lampe 100 razy lepsza i zebym ja kupil, to ja bym wolal ja wpierw zobaczyc i nie miec potem rozczarowan. unikami sytuacji, gdzie ktos udziela porad a za cholere te jego wlasnie porady sie nie sprawdzaja. w zadnym wypadku to nie jest obowiazkowe i raczej traktuje to z przymrozeniem oka, niemniej jednak uwiarygadnia. tu sie chyba zgodzisz... Snake mial np za***isty baniak ))))))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Wszystko się zgadza ,zawsze głupią odpowiedź możesz olać ,wyciągnąć wnioski z dobrej rady.Przyjąć ją za pewnik lub opierać się na własnym doświadczeniu.Ja nigdy nie zabieram głosu w dyskusji która mnie nie interesuje i w której nie mam nic do wniesienia.Byli tu ludzie którzy pisali tylko po to żeby pisać. Czasami zadam pytanie w kwestii która mnie interesuje,być może nie mądre dla ludzi z wielkimi "jajami" Ale czy to oznacza że jestem bezwartościowym forumowiczem? Odnośnie "jajec" czy to nie jest przerost ego ? Pamiętacie porównywanie jajec z filmu ? Okazało się że największe miał niepozorny mięczak Żeby tak nie było że tutaj też ktoś was zaskoczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Nie chodzi o kolejny podział, specjalne rangi czy punkty w regulaminie . Nie chodzi też o ocenianie z góry kogokolwiek, ale o to, żeby każdy kto szuka rady miał jakiś sposób na zweryfikowanie wiedzy doradzającego. Jednemu wystarczą sensowne posty na forum, innemu fajne projekty w DIY, a w innym przypadku będzie to piękny baniak. Tak dla zobrazowania sytuacji. Nie wiem czy widzieliście odcinek Top Gear w USA, kiedy jeździli Challenger'em, Corvette i Cadillac'iem po słonych równinach w Bonneville. Tam był właśnie taki "guru ze słonej równiny", który doradzał Hammond'owi co zrobić, żeby pojechać jeszcze szybciej. Były to rady typu: "zaklej wszystkie szczeliny itd. silvertape'm", "upuść powietrza z kół". Hammond zapytał ile życia gość tam spędził, a guru odpowiedział "jestem tutaj pierwszy raz" . Zachęcam do zakładania tematów o swoich akwariach w dziale Nasze zbiorniki i do podlinkowania ich we własnej forumowej stopce . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Wiec rozumiem, ze jesli jestem przypuscmy mistrzem w klejeniu zbiorników czy budowie lamp a moje akwarium na rok i nie ma co pokazać bo wszystko mam od jednocentymetrowych szczepek to jestem osoba, której nie warto słuchać bo nie pokazalem zdjęć swojego akwarium? Żałosne myślenie dzieci z piaskownicy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kubek_77 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 A ja właśnie tak zrobiłem opublikowałem swój zbiornik i powiem tylko tyle, pożytku żadnego - bo nie usłyszałem żadnej sensownej rady.... żadnej konstruktywnej krytyki. Jedno co słyszałem to privy z ofertami kupna lub posty w stylu "jaki super baniak". Super był taki, że go wywaliłem po około roku od założenia, część korali poszła się paść, część ocaliłem. Co lepsze to w zasadzie pomocy od polskich morszczaków nie uzyskałem żadnej i to jest najprzykrzejsze. Sami z żoną wyprowadziliśmy akwa na prostą z czego jestem dumny, mam doświadczenie konkretne ale czy powinienem być takim samym egoistą jak większość podczas moich problemów? Chyba tak. Przestałem aktualizować dziennik na forum i dobrze mi z tym. To moje akwa i nie będę nikomu udowadniał, że mam fajny zbiornik z fajnymi kolorami prowadzony od ponad roku na ZEO bo nie widzę sensu. W jakiś tam wątkach próbowałem te wspaniałe osobistości zmusić w taki czy inny sposób by napisali "prawdę" o metodach, zbiorniku, nie udało się. Skończyło się to wręcz atakami ze strony niektórych z przerośniętym forumowym "przyrodzeniem" (znaczy się jajami). i co wasza złota rada się jakoś nie sprawdziła... może mam jakiegoś pecha... Jeszcze jedno przemyślenie mogę mieć w domu piękne akwa wstawię wam tu 10 zdjęć ale w rzeczywistości akwa prowadzi mi firma i co? Ja jestem ignorantem który lubi się chwalić i lubi być chwalony. Szczególnie lubię też pokazywać ile mam kasy w portfelu i maaaaaa taaaaaaaaaakie ego.... Jeszcze jedno takie dzienniki chwalone i dopieszczane były na sąsiednim forum, pamiętam jeden dość wyraźny przekaz jaki z tego bił - jesteś naszym klientem to będziemy ci tak lukrowali, że niejeden pączek będzie przy tym gorzki... a goście odpier... tam takie głupoty, że boli i za to byli chwaleni. Naiwny niedoświadczony akwarysta czytał to i wyciągał ciekawe wnioski. Uważam, że pomysł nie jest zły ale u nas wybitnie źle się on w życiu sprawdza. żeby nie być gołosłownym to link do mojego dziennika: http://aqua-reef.pl/topic/4162-130-litrow-by-kubek/#entry47944 teraz akwa się zmieniło, tak jak i sprzęt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Popieram w całej rozciągłości A może po prostu stworzyć specjalny dział dla użytkowników z "Cojones" gdzie ludzie bez nie będą mogli pisać ? Tylko uczyć się Wtedy nie będzie głupawych porad ani pytań i spokój zapanuje, będą lepsi i lepsiejsi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Wiec rozumiem, ze jesli jestem przypuscmy mistrzem w klejeniu zbiorników czy budowie lamp a moje akwarium na rok i nie ma co pokazać bo wszystko mam od jednocentymetrowych szczepek to jestem osoba, której nie warto słuchać bo nie pokazalem zdjęć swojego akwarium? Żałosne myślenie dzieci z piaskownicy. Źle rozumiesz. Chodzi o to, aby każdy mógł wyciągnąć własne wnioski, ale musi mieć do tego jakieś podstawy. Chyba każdy zdrowo myślący zrozumie, że roczny baniak z centymetrowymi szczepkami to nie TOTM. Jeśli jestem świeżynką i piszę temat, że mam problem w baniaku z niskim Ca, a pojawia się guru, który mówi, że on i jego znajomi sypią wapno budowlane z marketu łopatami bo jest tanio, super i fajnie, a wszystko działa. Do tego ubiera to w ładne fachowe słowa, dlaczego mam mu nie wierzyć, przecież gość ma już 200 postów na forum... Jednak pojawiają się wątpliwości, zaglądam do tematu w którym opisał swoje akwa i okazuje się, że ma 500 l bez sumpa, ale z miniflotorem, a glony już zaczynają piąć się po lampie. Jadę po wapno do marketu, czy dziękuję za cenne wskazówki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Chyba nadaje nowa moda. Przedłużanie penisa nie autem tylko zbiornikiem. Jesli to sie tu rozwinie to długo tu nie pomieszkam. A na pożegnanie wlasnie pokaże wtedy czy moje posty miały poparcie w rzeczywistości i jakie to ja miałem jaja aby takim ze sztucznymi wackami było głupio. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 A ja właśnie tak zrobiłem opublikowałem swój zbiornik i powiem tylko tyle, pożytku żadnego - bo nie usłyszałem żadnej sensownej rady.... żadnej konstruktywnej krytyki. Jedno co słyszałem to privy z ofertami kupna lub posty w stylu "jaki super baniak". mam podobne odczucia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Panowie więcej postów o akwarystyce i będzie git . Zdaję sobie sprawę z tego że dużo ludzi się wypowiada na tematy o których nie mają zielonego pojęcia ale tego nie przeskoczymy. Faktem jest że chętnie bym pooglądał nowe tematy z naszymi zbiornikami . Ale nie może to być przymusem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Wiec rozumiem, ze jesli jestem przypuscmy mistrzem w klejeniu zbiorników czy budowie lamp a moje akwarium na rok i nie ma co pokazać bo wszystko mam od jednocentymetrowych szczepek to jestem osoba, której nie warto słuchać bo nie pokazalem zdjęć swojego akwarium? Żałosne myślenie dzieci z piaskownicy. i wlasnie jesli mialby pytanie odnosnie klejenia nowego baniaka walil bym do ciebie jak w dym, ale niekoniecznie dowiem sie od CIebie jaka moze byc przyczyna zalamania systemu po poltora roku (co bardzo czesto sie zdarza) i szukal bym pomocy gdzie indziej (bez obrazy) ale ktos niedoswiadczony udzieli pomocy niedoswiadczonemu i wychodzi z tego kupa. jak szukam pomocy to chcialbym wierzyc, ze ta osoba sie na tym naprawde zna. a czy jest to zalosne to rozwaz sam ile rad dostales od ludzi o megacudownej lampie z ktora miales/masz problemy. szukales pomocy u teoretyka czy w serwisie ?? (skad inad chyba predzej znajdziesz w tym wypadku u teoretyka) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 mam podobne odczucia Nie tylko Ty. Niestety ja dostawałem porady dosłownie od jednej osoby na priv i był to Chodi. Meczylem go dzień w dzień przez pierwsze pól roku prowadzenia akwarium, tłumaczył mi lopatologicznie co z czym sie je. Ale teraz nie mogę przekazać wiedzy dalej bo nie zamiesciles zdjęć. Reszta PANSTWA z dużymi sztucznymi jajami olala mnie jako początkującego rok temu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Nie tylko Ty. Niestety ja dostawałem porady dosłownie od jednej osoby na priv i był to Chodi. Meczylem go dzień w dzień przez pierwsze pól roku prowadzenia akwarium, tłumaczył mi lopatologicznie co z czym sie je. Ale teraz nie mogę przekazać wiedzy dalej bo nie zamiesciles zdjęć. Reszta PANSTWA z dużymi sztucznymi jajami olala mnie jako początkującego rok temu. Heh, tylko co z tym zrobić? Taki jest internet... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT 79 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 jeszcze 2 miesiące temu był tu taki błogi spokój spokojne rozmowy o akwariach teraz byle powód jest dobry by sobie do "jajek" poskakać pozdrawiam daniel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Co zrobić ? Dodać trochę cukru i z tych jaj wyjdzie kogel mogel Co do "dobrych " rad. Kwestia wałkowana niezliczony raz,każdy zbiornik jest inny,rządzi się innymi prawami.To co jest dobre w jednym nie koniecznie zadziała w drugim.Ktoś mi coś podpowie , zrobię tak system wyleci w powietrze i co wtedy ? Do kogo mogę mieć pretensję ? Przecież nikt nie miał złych intencji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Mariusz. Masz rację. Sądzę że dodanie w sygnaturce linka do jakiegoś filmiku, czy galerii zdjęć u każdego użytkownika bardziej ułatwiło by konwersację. Liczba postów, czy staż na forum wcale nie świadczy o doświadczeniu lub sukcesach w akwarystyce morskiej. To zbiornik świadczy o nas. Pogadać wtedy można a czy zastosuje się metody z danego zbiornika to już następna bajka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Sporo mądrości jest w tym co piszesz.A co jeśli nie mam nic ciekawego do pokazania, bo po katastrofie zostały same miękkie a dla niektórych to nie korale.Sytuacja nie pozwala żeby mieć piękne akwarium a bakcyl wciąż jest i nie odpuszcza.Czy wtedy będę oceniony jako nie godny rozmowy ? Ja już kiedyś doszedłem do wniosku że pokażę swoje akwarium jak będzie na to gotowe tak jak i ja.Chyba każdy inteligentny człowiek jest w stanie osądzić wartość danego posta.A może wprowadzimy obowiązek zamieszczania własnych facjat? Typ nordycki cacy, a łysy i gruby wypad Po co robić podziały , nie wystarczy że rzeczywistość nas otaczająca nas dzieli ? Kiedyś często urzędowałem na forum motoryzacyjnym.Nigdy czegoś takiego nie spotkałem jak na obu forach.Czemu ? A pogadać zawsze można a najlepiej w realu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Mariusz, przeczytaj jeszcze raz moj wniosek racjonalizatorski chodzi o to, zeby UWIARYGODNIC a nie zabronic pisac bo to i tak czytajacy bierze te rady do siebie i on zdecyduje z ktorych skorzysta. wiesz, nawet w najlepszej wierze ktos nie majacy pojecia udziela rad i wywala zbiornik za grube tysiace w powietrze. i do kogo pretensje ? i tlumaczenie "sory, tak mi sie wydawalo"? ja mam dosyc niekompetencji wokolo siebie i szczerze powiem, ze nic bardziej mnie nie wqrwia niz ignorant udzielajacy rad, probujacy przez telefon spredac mi towar/usluge o ktorej wiem wiecej niz on itp, itd..... chodzi mi tylko o uwiarygodnienie kompetencji dla dobra nas wszystkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach