bartoszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Grudzień 2012 Może jakiś morszczak spróbuje http://www.discusforum.pl/viewtopic.php?f=23&t=2627 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Grudzień 2012 Słaby ?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartoszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Grudzień 2012 No a jak. Ciekawe czy by się dało akwa takie sobie ale morskie to by było coś. Kto próbuje ? Szukamy chętnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Grudzień 2012 no to przyznam ci sie że obok gabinetu mam malutki pokoik i myślałem już o wyburzeniu ściany i postawieniu akwa. ale takiego 4 +-0,5m na - do 2 m wys a szerokość mogłaby być dowolna. Po prostu miałby to być ściana oceanu..... jednak zszedłem na ziemię.... Gdzieś powinna być granica hobby. Jest wiele rzeczy na świecie pięknych gdzie też można wydać pieniądze, a takie przedsięwzięcie byłoby po prostu zjadającym kasę.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Grudzień 2012 Tak slodkie ok ale morszczyzna kupę szmalu trzeba by wsadzić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzzio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 (edytowane) miałem przyjemność i okazję robić podobne rzeczy 2000,5000 i 9000L szkielet, płyty,akrylowe okna(szyby), żywica, żelkot, farba odpowiednia problemy to dobre rozłożenie ciężaru, dokładne uszczelnienie,wklejanie szyb i takie tam jak czas wykonania i schnięcia warstw z tego co wiem tylko jedna firma u nas robi takie baniaki pod klienta (nie byłem i nie jestem jej pracownikiem żeby nie było kryptoreklamy) ale służę poradami jak komu potrzeba, bywam często na siostrzanym forum-jak ktoś chce to dyzia znajdzie solone jak najbardziej, ale o sumpie pod baniakiem to bym raczej nie myślał bardziej obok, nad czy inne pomieszczenie osobiście nie uważam takiego rozwiązania jako bardzo drogie - znacznie tańsze od klasycznego baniaka takiej wielkości jedyny znaczny koszt to system filtracyjny i oświetlenie ale to koszty podczas zakładania baniaka. Późniejsze koszty wcale nie muszą być porażające, kwestia co chcesz mieć w zbiorniku, można zrobić i ładne i nie mega drogie jak ktoś będzie bardzo potrzebował to fotki mogę przesłać tylko murze ich trochę poszukać Edytowane 8 Grudzień 2012 przez dyzzio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Po jakim czasie taki baniaczek jest gotowy do zalania ? Oczywiście morszczyzna. Jakieś specjalne zabiegi trzeba robić ? żeby nic do wody ta żywica nie oddawała ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 no to ile by kosztowało ustrojstwo 1,5h x 3,5l x 1szer. ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 no to ile by kosztowało ustrojstwo 1,5h x 3,5l x 1szer. ????? Skąd wziąłeś te jednostki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 tak mnie w szkole uczyli że h to wysokość l -długość a szerokość określiłem poprostu skrótem.... Ciebie tak nie uczyli? Juz nie raz pisałem że stary jestem więc może teraz uzywa się innych oznaczeń..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzzio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 (edytowane) po jakim czasie się nadaje - jak ja robiłem to tydzień odparowywało potem zalany baniak i mierzone parametry co do oddawania do wody to raczej jak odparować dasz farbie i innym użytym preparatom to jak każda łódka na wodzie , toż to laminaty i takie tam nie jedno takie akwarium odwrotnie zrobione pływa po słonych wodach ile by kosztowało nie mam pojęcia po pierwsze z jakiego materiału ma być wykonane, czy szyba czy akryl czy co innego nie jestem wykonawcą - chcesz to na priwa dam nr do firmy co je robi aaa to nie zwykła żywica tam jest położona tylko żelkot i najczęściej dodatkowo odpowiednia farba , często jakieś polimerowe uszczelniacze. kwestie techniczne do wykonawcy zapraszam dla mnie jest to dokładnie odwrotność łodzi do pływania po wodzie tak na mój chłopski prosty rozumek Edytowane 8 Grudzień 2012 przez dyzzio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzzio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 (edytowane) chciałbym zaznaczyć że wykonanie małego zbiornika tego typu będzie droższe od klasycznego akwarium jednak wykonanie wielkiego zbiornika ponad 2000L będzie znacznie bardziej opłacalne jeśli nie zechcemy nie wiadomo jakiej konstrukcji zastosować pod spodem-drewno i grube tafle akrylu dość drogie bywają kolega Wieloryb robiący te akwaria wie jakie wzmocnienia dać ile ich i gdzie do jakiej szyby czy akrylu. trzeba to dokładnie przeliczyć aby zbytnio wygięte szyby się nie odkleiły i nie rozszczelniły inaczej sie daje do okna z akrylu a inaczej wzmacniamy do akrylowej szyby wielkości 2x2m Edytowane 8 Grudzień 2012 przez dyzzio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 tak mnie w szkole uczyli że h to wysokość l -długość a szerokość określiłem poprostu skrótem.... Ciebie tak nie uczyli? Juz nie raz pisałem że stary jestem więc może teraz uzywa się innych oznaczeń..... To prawda, że tak się oznacza. Ale na pierwszy rzut oka w tej postaci wyglądało na 1,5 godziny x 3,5 litra, ale może to wina weekendu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzzio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 faktycznie ale co tam skumałem wymiary priw odesłany a rozmiar baniaka zacny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 można to i tak zrozumieć : wypijam w 1,5 godz, 3,5 litra wódki ale tylko na szerokości geograficznej równej 1...... można i tak...ale tego by i koledzy ze wschodu nie wytrzymali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach