Skocz do zawartości
inmar

Projekt Inmar

Rekomendowane odpowiedzi

Racja,to temat o siporaxie więc może ktoś wyodrębni z tego nowy temat bo mam dalszą część ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,można dalej kontynuować rozważania nie zaśmiecając wątku o siporaxie..U mnie sprawy mają się tak,że przerobiłem ten powrót i jeśli chodzi wymianę góra dół to jest spora poprawa,teraz to mam wodospad w kominie a to jest ta sama pompa co wcześniej,poza tym zasiliłem odpieniacz pompą Hydor 2800 zamiast spływu z akwarium.

To co się poprawiło tylko po jednej nocy to nieznacznie,ale zawsze coś podniosło się Ph z 7,77 do 7,8 a redox podskoczył z 220 na 230,choć to i tak mało bo miewałem wcześniej 450 bez ozonu.

Tak więc sprawę sumpa i hydrauliki mam załatwioną.To co się nie zmieniło to jednak paprochy pozostały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@inmar,

Na studiach miałem nauczycielkę analizy, która to sugerowała rozwiązywanie niektórych całek metodą "przyjrzenia się" - serio. Może ta metoda coś pomoże na Twój paprochowy probelm. Ja bym zacząl od zidentyfikowania źródła. Czyli skąd paprochy zaczynają swój żywot. To jest trudne - dzieci tutaj mogą okazać się bezcenne - trzeba pośledzić te latające drobiny, znaleźć ich początek, a dzieciaki pod tym względem są niezastąpione - lepszy wzrok, refleks, spostrzegawczość. Potrzebna jest tylko dobra łapówka ;) Jak będziesz wiedział czy wylatują ze skały, z piachu, z wylotu obiegówki, cyrkulacji czy może są to małe meteoryty, które Marsjanie celowo rzucają w Twój baniak obok lampy, żeby zrobić Ci na złość za Twoje występki w poprzednim wcieleniu :crazy: , to wtedy będzie łatwiej temu coś zaradzić.

Na takim forum, gdzie to proponuje sie wymianę wszystkiego bo są paprochy, chyba sugerowano Ci badania tych paprochów w centrum analiz molekularnych ;). Jakby co to, dostałem cynk, że mój syn dostanie mikroskop x1024 na gwiazdkę :banana: z kamerą USB co by można do kompa podłączyć i fotę strzelić, więc jak nie rozwiążesz pa(y)lącego problemu do tego czasu to na piwo wpadnę do Ciebie z tym mikroszkopem jeśli chcesz. Blisko nie jest ale co tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem dociekać kolejny raz,ale nie mam pomysłu z resztą koledzy,którzy byli u mnie też nic nie wymyślili.

9aee3ee8909fbf6d.jpg

Edytowane przez inmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy te paprochy są widoczne ze wszystkich stron w takiej samej ilości, czy jak patrzysz wzdłuż akwarium nie ma ich mniej? Pytam, ponieważ ja też miałem ten sam problem i nikt nie potrafił tego wyjaśnić. Zmieniłem odpieniacz, dałem mocniejszą obiegówkę i zero poprawy, zawsze mnie dziwiło że jak patrze na akwarium wzdłuż, to tych paprochów prawie nie widać. Problem znikł gdy przebudowałem skałę teraz jest ułożona na tylnej ścianie, prawie do samej góry. Moim zdaniem winę miało czarne tło, które było na tylnej ścianie. Ty nie masz tła, ale może jakieś ciemne meble są w tle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paprochy i pył widać z każdej strony,wiadomo,że na przestrzał bardziej je widać.Na fotce z tyłu jest szafa w kolorze ciemnym i jasnym,ale nic to nie zmienia.Jak widać jest tego naprawdę sporo.Wyłapanie tego jest raczej nie możliwe.Było naprawdę dużo waty w sumpie,wata na pompach cyrkulacyjnych i co jeszcze nie wiem już sam.Był czas kiedy co tydzień mieszałem sobie częścią piasku na dnie,ale z miesiąc tego nie robiłem.Podczas zmiany sumpa akwarium bez obiegu było 12 godzin i nic się nie zmieniło.Wcześniej kiedyś zmniejszyłem cyrkulację na 30%,odłączyłem waweboxa......i nic.

Jeśli Tomasz miałby rację i jest to pylenie skały spowodowane na przykład drążeniem skały przez wieloszczety czy inne żyjątka to miało by znaczyć,że tak będę miał do końca życia ? ......Może piasek zmienić ? Brakuje mi już pomysłów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie taki widok jest po przedmuchaniu skały.

Tak jakby jakiś pył się skleił , z tym że u mnie znika to po godzinie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imnar, siadz ty chlopie na doooopie, poczekaj az wapienne obrosna cala skale i przestan mieszac ;)

lej ballinga, bakterie i zadnych dodatkow wiecej.

podziob jeszcze jakims malym srubokretem i sprawdz czy ktoras ze skalek nie przypomina konsystencja masla. moze gdzies po prostu. jest jakas jama w ktorej jest zgliniony szlam i on sie rozpuszcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie, nic nie lej, odpieniaj i przedmuchuj skale

wata na spadzie i czekac, nie ma bata aby nie wybralo, teraz masz przeplyw wiec na wate poleci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś czuję, że kręcicie nowe powiedzenie

"jesteś tak niecierpliwy jak Inmar"

Marek, trzymaj sie i nie daj.

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, pilnie śledzę wszystkie Twoje wątki, pyłki w akwa, rozbłyski lampy, słaby odpieniacz, słaba cyrkulacja a parametry w zbiorniku wzorcowe, jak Ty to robisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiercący,mieszający inmar

racja na dupe siadać i nie mieszać przyzwyczaisz sie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, pilnie śledzę wszystkie Twoje wątki, pyłki w akwa, rozbłyski lampy, słaby odpieniacz, słaba cyrkulacja a parametry w zbiorniku wzorcowe, jak Ty to robisz?

świeże akwarium Jacek świeże akwarium,poczekaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie takie świeże bo ma prawie 10 miesięcy,ale ryb dodaję i się zobaczy co będzie dalej,na razie mam ich 35 sztuk.Trzy razy zaliczyło kurację chemiclenem przez klejenie cersanitem,którego mam około 7kg w baniaku.Te paprochy mam już kilkanaście miesięcy więc długo czekałem aż znikną.

Jacek,ty mnie nie denerwuj :thumbsup: bo cyrkulacja jest spora 52000L/h + wawebox,lampa błyskała bo nie miałem uziemionego przedłużacza,odpieniacz jest naprawdę dobry,ale Hydorowi nikt nie daje szans a warto go zobaczyć w akcji.Natomiast dobrym parametrom sam się dziwię,ale widocznie produkty AF są bardzo dobre i działają. Inna rzecz,że koledzy nie mają odpieniacza i paprochów też nie mają.

Przed podmianą przedmucham skałę,wcześniej też tak robiłem jedną z pomp cyrkulacyjnych i dalej będę czekał.Tak mi przyszło do głowy,czy podniesienie lampy nie spowodowało by tego,że mniej by to było widoczne ? Może dodatkowo zmniejszyć cyrkulację i wyłączyć waweboxa na jakiś czas ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, ja nie wiem o jakie paprochy chodzi

ale pod swiatlem ledowym bardziej widac kazdy pyłek, niż pod T5

tak jak w kinie, gdy patrzymy do góry na smugę światła z projektora

albo sie przyzwyczaisz do pyłków jesli o to chodzi

albo wlasnie zmniejszyc mozesz cyrkulacje, ktora pieknie obmywa konstrukcje skalne z detrytusu

pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi