Skocz do zawartości
fabi1990

Początkujący akwarysta i jego solniczka :)

Rekomendowane odpowiedzi

A więc wystartowałem w piątek z moim pierwszym akwarium i to na dodatek od razu solniczka, dla wielu możtomasz666 i wydawało by się to samobójstwem :) ale jak narazie jestem zadowolony ale to później. Plany były już od dawna ale przeprowadzka wszystko wstrzymywała więc od razu po jej zakończeniu przystąpiłem do realizacji akwa które miało być większe ale niestety musiałem trochę ograniczyć pojemność akwa :)

Dużo czytałem i wszyscy piszą o kolosalnych kosztach a w rzeczywistości zostałem bardzo mile rozczarowany (może też miałem dużo szczęścia przy pozyskiwaniu zarówno sprzętu jak i życie), a więc przechodzę do konkretów.

Akwarium to Sera Marine Cube o litrażu 130, gotowy zestaw, wszystko w komplecie jak dla mnie bardzo fajne rozwiązanie, zostało przerobione tylko oświetlenie tak aby było jaśniej i teraz jest 2x36W oraz 2x24W co dało prawie 1W/1L. Odpieniacz z zestawu to Sera 130 SP, mały ale chyba sobie radzi. Grzałka była w komplecie Jager 100W, dokupiłem tak że drugą do podgrzewania dolewki i wody do podmian jager 150W. Jako filtracja jest gąbka w pierwszej przegrodzie oraz w trzeciej jest wrzucony sera biopur. Pompa obiegowa pompuje 900L/h. Po tych zakupach zaczęłem szukać skały na początek i trafiła mi się okazja ponieważ znalazłem osobę która kończyła z morszczyną i zakładała słodkowodne. Był tylko jeden minus, trzeba zabrać wszystko co jest... Kupiłem, daleko nie było (Gdańsk) więc ok 200km. Pół nocy ustawiania i jest w obecnej formie. Akwarium wystartowało w całości od razu to znaczy po zasoleniu po kilku dniach przywiozłem z Gdańska całe życie... Zaczęłem od piasku później skała, ze starego zbiornika zabrałem także 130L wody którą podmieniłem, później korale i zaczęła się klimatyzacja ryb i ich wpuszczenie. Troszkę się bałem że może się to nie udać ale niestety nie miałem innej możliwości i trochę byłem zmuszony do tego. W raz z życiem dostałem także sprzęt:

1. Odpieniacz: Schuran – Aquaflotor Jetskim 100 wraz z pompą

2. Pompa cyrkulacyjna: Tunze 6065 Turbelle Stream

3. Generator fali: Tunze 6206 000 Nano Wavebox

4. Sterowanie falami: Tunze wave controller 7092

5. Pompa perlistyczna: SP 1500 „Aqua Medic”

Z tego zestawu podłączyłem tylko generator fali oraz sterownik, myślę jeszcze o podłączeniu pompy perlistycznej ale to chyba w późniejszym czasie. Odpieniacz? jest tak wielki że chyba nie wejdzie mi do szafki hehe. Pompa cyrkulacyjna? Po jej włączeniu trzęsą się skały i piasek lata po całym akwa.

Z życia do akwarium włożyłem 20kg skały, z korali to Sarcophyton, Grzybowieńce oraz zauważyłem że ze skał wyrastają ukwiały. Co do rybek to jest ich aż 8:

1. Błazenki - 4szt (Ocellaris Clownfish)

2. Błazenek czarny (Ocellaris Clownfish Black)

3. Borsuk (Siganus Vulpinus) - trochę duży do tego akwa nie wiem czy zostanie (narazie sobie dobrze radzi :)

4. Garbik (Chrysiptera Parasema)

5. Brzydal (Acreichthys tomentosus)

Pozostałe życie to:

1. Krewetka boksująca

2. Jeżowiec (Diadema Stetosum)

3. Ślimaki kilka sztuk

4. Żywy piasek

Wszystko się już trochę ustabilizowało ale jeszcze woda nie jest krystalicznie czysta. Rybki mają się dobrze chociaż jedna nie przetrwała przeprowadzki (Pterapogon Kauderni) :(

Koniec opisu. Jeśli są jakieś pytania to czekam (również na PW)

Mam też kilka pytań:

1. Czy potrzebna jest jeszcze pompa cyrkulacyjna? Ruch wody jest dobry chociaż delikatny ale nawet poruszają się żyjątka w środku skały.

2. Co można by zrobić aby woda się tak nie grzała? (wczoraj wieczorem dochodziło do 27 stopni).

3CJtw.jpg

SuUj4.jpg

vEbJY.jpg

8lFZ0.jpg

RZNZS.jpg

6IEBD.jpg

tOG5s.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam a czy Ty czytałeś opis? Cały sprzęt i życie które kupiłem musiałem kupić w całości jako zestaw, niestety nie mogłem wybierać co chce a czego nie...

Edytowane przez fabi1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy opisie ryb masz napisane że nie wiem czy zostanie bo jest za duży ale na razie sobie radzi.

W pokrywie są niby dwa wiatraki ale coś sobie nie radzą, dzisiaj przywiesiłem jeszcze jeden przy otwartej pokrywce do karmienia i trochę lepiej bo już jest ok 25 stopni :) jeśli do wieczora się utrzyma to postaram się zrobić bardziej profesionalnie. Co do cyrkulacji to będę musiał zamówić coś w poniedziałek. Jeszcze jest jeden problem z rybami bo coś nie chcą zaakceptować czarnego błazenka (może są rasistami :) i ciągle siedzi za skałami ale u poprzedniego właściciela było ok i jeszcze jerzowiec schował się za skały nie wiem tylko dlaczego, może nie lubi dużego światłą?

Co do ceny to zapłaciłem bardzo niewiele ponieważ akwarium kupiłem za ok 500zł a cały osprzęt wraz z życie itp udało się poszukać za 1000zł za całość :) Więc grzech było nie kupić :)

Edytowane przez fabi1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałeś że dużo czytasz ale czy na pewno ze zrozumieniem

ROZPĘDŻ SIĘ A ŚCIANA SIE SAMA ZNAJDZIE !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałeś że dużo czytasz ale czy na pewno ze zrozumieniem

ROZPĘDŻ SIĘ A ŚCIANA SIE SAMA ZNAJDZIE !!!

Nie rozumiem tego posta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie wyczytałeś że wszystko sie wpierdala na raz do świerzej solniczki ?????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę nic komentował.. ale powiem tylko że sprzęt z życiem zawinąłeś mi sprzed nosa.. niestety.. a zwierzaki oddaj komuś na przetrzymanie bo mogą nie przetrwać dojrzewania..

a co do sprzętu to była na prawdę niebywała okazja:)

Edytowane przez Tylib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wp***dalać to możesz schabowego na niedzielny obiad kolego :) a poza tym jeśli mówisz o czytaniu ze zrozumieniem to uważasz że co powinienem zrobić skoro musiałem kupić wszystko w zestawie? Lepiej miały by w muszli toalety? Czy może lepiej trzymać by było je w zlewie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo spodobała mi się wypowiedź użytkownika falco który w dziale dla początkujących dał taką podpowiedź:

"skoro masz skałę z akwarium już działającego, i do tego możesz uzyskać coś wody z podmiany - to ja bym nie czekał z wprowadzeniem życia. owszem zacząłbym od czyścicieli ale nie tylko. poza tym osobiście uważam ze te całe "czekanie" i "ostrożności" to jakaś przesada. jak się będzie na początku coś źle dziać - to najwyżej zwiększysz częstotliwość podmian wody, bo co ma być to i tak będzie czy będziesz czekać czy też nie. ( ale zaraz mi się dostanie. ale ja tak uważam - jak zakupiłem życie to mój serwisant mało zawału nie dostał, że niby za dużo i za szybko. kupiłem, wpuściłem i to co miało żyć żyje do dziś, a to co miało paść to szybciutko padło i dało miejsce innym zdrowszym )"

Kolega ma akwa 1500L więc chyba wie co mówi, bo skoro cała skała była już odgazowana i dojrzała, piasek tak że, 1/3 wody była także z działającego akwa to logicznym jest że proces dojrzewania będzie albo niezauważalny albo będzi mało widoczny i nie będzie mał większego znaczenia dla życia wewnątrz akwarium. Może i się mylę i nie mam żadnego doświadczenia w akwarystyce ale to wydaje się dość logiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale się "krew tu leje".... a ja uważam że nic złego się nie stanie, a patrząc na zdjęcia to nie widać by rybki miały tłok. jedno co powiem to że decydując się na większe zagęszczenie będziesz miał więcej roboty z utrzymaniem parametrów i czystości. poza tym wkurzają mnie mądrale co to mają po 2 rybki i uważają się za wielkich znawców. w moim ok 250l żyje 8 ryb łącznie ze skrzydlicą która trochę miejsca potrzebuje. a w tym 1500 to nawet nie liczę, ale tak mi się podoba i tak będzie. i dodam że w obu jest pełno korali. i wszystko żyje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i jeszcze jedno - jak miałem problemy z utrzymaniem temperatury, to wyłączyłem grzałki. i powiem że sama lampa dogrzewa mi wodę. jak na razie nie używam grzałek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sobotę temperatura dochodziła już do 27 stopni to grzałka była już skręcona na minimum, zamontowałem wiatrak (z komputera 8x8cm) na klapie do karmienia rybek i teraz jest już troszkę poniżej 25 stopni i się ładnie utrzymuje więc będę myślał aby zrobić to bardziej estetycznie i wszystko ukryć. Postaram się wrzucić jakieś nowe fotki w najbliższym czasie, a woda już jest ładna i bardzo czysta, korale się ładnie pootwierały i zadomowiły, rybki pływają jak szalone i chyba jest im dobrze (na brak miejsca raczej nie powinny narzekać, na żywo wygląda to trochę inaczej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałeś się ryb , że twierdzisz , że mają znakomicie ?

Poza tym to ty i tak przecież wszystko lepiej wiesz

Gdzie twierdzę że ryby mają znakomicie? Pisząc że rybki pływają jak szalone i chyba jest im dobrze? Kolego czy Ty czytasz ze zrozumieniem te posty które piszę? Może przeczytaj jeszcze raz cały opis kilka razy i po kolei każdy post zanim zaczniesz coś pisać...

Poza tym skoro wszystko lepiej wiem to myślisz że zadawał bym pytania na forum? Myślałem że forum jest dla ludzi którzy wymieniają poglądy ale widać że niektórzy inaczej patrzą na udzielanie się na forach, a porównując Sohala do Borsuka to widzę że Twoja wiedza na temat ryb morskich jest porażająca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdzę że znam się na akwarystyce morskiej bo dopiero zaczynam tą przygodę ale różni ludzie mają różne poglądy. Ja mam takie (może i błędne) ale uważam że skoro musiałem kupić życie i sprzęt jako komplet to lepiej było je wpuścić do zbiornika (może i nie za dużego) niż spuścić je w toalecie. Zgadzam się z tym że borsuk jest duży i potrzebuje więcej miejsca do pływania ale widywałem wiele gorszych rzeczy i dużo gorsze warunki dla ryb, poza tym różne źródła podają całkiem rozbieżne informacje odnośnie borsuka, jedne że min 600L (co wydaje mi się dość wygórowaną wartością) a niektóre źródła że 150L (poza tym tak jak już wspominałem kilkakrotnie nie wiem czy zostanie a tutaj powstała afera jak by ta ryba mieściła się tylko w poprzek akwarium i nie miała miejsca na jakiolwiek ruch) natomiast sohal to ryba która jest dwa razy większa od borsuka więc tekst o wpuszczeniu jej do 130L chyba mogłeś sobie darować. Jeśli chodzi o resztę ryb (ilość) to nie uważam żeby było ich za dużo, z tego co widzę w ciągu dnia to w akwarium raczej panuje pustka, może też dlatego że ryby są jeszcze małe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poza tym skoro wszystko lepiej wiem to myślisz że zadawał bym pytania na forum?
Ja mam takie (może i błędne) ale uważam że skoro musiałem kupić życie i sprzęt jako komplet to lepiej było je wpuścić do zbiornika (może i nie za dużego) niż spuścić je w toalecie
widywałem wiele gorszych rzeczy i dużo gorsze warunki dla ryb
Jeśli chodzi o resztę ryb (ilość) to nie uważam żeby było ich za dużo

Przepraszam kolego, ale niby to się pytasz, ale jak ktoś odpowie wbrew Twoim oczekiwaniom, to się bronisz i usprawiedliwiasz. Naprawdę nie wiem o co Ci chodzi, ale skoro większość osób mówi Ci, że to za małe akwarium dla ryb, to albo przyjmiesz to do wiadomości i wystawisz na giełdzie, albo będziesz męczył zwierzaki w za małym akwarium, ale nie oczekuj, że ktoś to zaakceptuje. To że będziesz sobie mnożył przykłady nie sprawi, że ktoś zmieni pogląd na tą sprawę. Konkludując jeśli uznasz, że te rybki mogą się cisnąć w Twoim akwarium, to jednak wyjdzie na to, że wiesz lepiej, tylko po co chcesz znać opinię innych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie fabi1990, proszę się zamknąć w pudełku 2m x 2m x 2m. Może dotrze do pana głowy co to znaczy ciasnota.

http://pl.reeflex.net/tiere/349_Siganus_vulpinus.htm

rozumiem, że ta strona powstała panu na złość. Radzę z racji początku września, poczytać trochę więcej, nie tylko do sesji poprawkowej. Potem to zrozumieć. A borsuka sprzedać.

Radzę też poczytać o dyformizmie płciowy u błazenków i co z tym się wiąże.

Pozdrawiam i życzę mądrzejszych i przemyślanych decyzji na przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, dyskusji o borsuku nie zacząłem i nie chciałem zaczynać, wiem że nie jest to najmniejsza ryba i na pewno potrzebuje więcej miejsca od błazenków. Od samego początku pisałem że nie wiem czy zostanie w tym akwarium ale ktoś chyba tego nie zauważył i zaczęła się lawina linczu i krytyki że jak tak można itp. Gdybym nie kupił wszystkiego jako zestaw (mógłbym pozwolić sobie na zakup każdego elementu wyposażenia oddzielnie) pewnie wybrał bym inne ryby i inną obsadę akwarium ale zdecydowałem się na zakup całego zestawu i poniekąd byłem zmuszony do wpuszczenia wszystkich ryb do akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co tyle hałasu ?

Ci wszyscy którzy sie tak pienią samo to że maja akwaria morskie u siebie to juz jest grzech, wszystko co mamy w swoich zbiornikach nie powinno tam być.

Nie wazne czy to borsuk czy chromis nasze akwaria i tak sa za małe na to aby trzymać te zwierzaki. Czy jest osoba u której nic nie padło i wszystko jest tak jak powinno być ? Na pewno każdy z nas uśmiercił to korala czy rybe czy ślimaka z własnej głupoty. Trzymanie ptaków w klatce czy różnej egzotyki w przeróżnych terariach czy akwariach to jest ograniczenie swobody. Takie jest nasze hobby, sprawia nam przyjemność ale czy zwierzakom ? Najpierw popatrzmy na siebie a potem oceniajmy innych czy trzymanie borsuka w 130 l jest poprawne. Jezeli ma zapewnione dobre warunki i dobrze sie czuje to niech sobie tam pływa. Dla błazenków 130 l tez jest za małe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi