Skocz do zawartości
smithpl

Mój nowy potwór - nie ma miękkiej gry...

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się, dziś wystartował mój potwór.

Jedno mogę powiedzieć , on nie pieni ... on zamienia całą materię w pianę! biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Oszalałem jak to zobaczyłem, wywalał do kubka po 20 min od odpalenia.

I powiem jedno, ten odpieniek nie wydaje dźwięków ! Jest cichym potworem teehee.gifteehee.gifteehee.gif

Parę fotek z instalacji.

Nasze forum ma mizerną pojemność na fotki więc zapraszam na Picassę po dodatkowe ujęcia ATI Powercone200.

Serdeczne podziękowania dla Łukasza z Acropory wie co dobre... laugh.giflaugh.gif

post-368-0-23758600-1326406769_thumb.jpg

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz odpal reaktor i przygotuj się na dozowanie mikroelementów.

Ciekaw jestem czy po wymianie odpieniacza będziesz musiał dozować więcej KH.

No i sprawdzaj NO3 i PO4 bo może się okazać że nie potrzebujesz kulek :)

BTW. Zadzwoń jutro o normalnej porze.\

Edytowane przez jjablonski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daję tydzień wyjałowi zbiornik. 

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko spoko, odpieniek ma regulacje, chodzi sobie spokojnie na 1200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzieś kiedys kolega PREMIERO opisywał swoje doswiadczenie z tym odpieniaczem,jego wady i zalety

ale nie moge znalesć tego opisu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz potencjometr do pompy i mozesz stlumic jego prace praktycznie do 600l/h powietrza.

Dlatego odpieniek ma podany taki zakres akwa od 500-100litrów.

Jak dla mnie nie ma konkurencji w tej cenie. Rozpatrywalem kwestie odpienka do 1000l/h ale... cenowo nie wychodzi taniej. Więc wole ten skrecony do 1200l/h gdzie bierze mi moze 13W prądu.

Pamiętajmy jeszcze że odpieniek zależy mniej od litrażu a bardziej od obsady.

Sporo jest np. akwarii ze slynnym APF600 na litraz np. 250 a w akwarium.... 6 mikroszczepek SPS i 3 ryby.

U mnie obsada jest spora, ryb ze 22 i SPS'y.

Odpieniek czuly na poziom wody, za to bardzo cichy.

Teraz bede mogl zwiekszyc karmienie pod acry...

PS. Pamiętajmy że producent zaleca ten odpieniek do 500-1000l więc to rapnem 3 razy większy. A wiemy że producenci zawyżają.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem, na N-R jest jego doświadczenie. Tyle że to raczej nie doświadczenie z Powercone tylko ze zle utrzymywanymi kulkami ktore zasyfialy mu wirnik :-)

Mi tam żadne farfocle z kulek nigdy nie lataly...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszesz wynika,że coś musieli poprawić skoro cicho pracuje:)

Kupiłem go jak tylko pojawił się na rynku i niedość ,że odpadały wirniki to był głośny.

Tak jak Ci pisałem ,też zastanawiam się nad nim do mojego nowego szkiełka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie jest to przypadkiem powercone w wersji "i" ?? ;) czyli nowa wersja z rozwiązanym mankamentem dot. rozp.. się wirników ? Bo coś mi się wydaje, że to własnie 200i. Oglądałem ostatnio u znajomego właśnie taki model i faktycznie jest bardzo cichy. Jedyne co bym w nim przerobił to sito z większa ilością dziur, ale to moje osobiste odczucie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bigwalker, no bo to wersja 200i. ( Gienek BRAWO ! biggrin.gifbiggrin.gif )

1. Różnica głównie taka że .... ma MIĘKKI START thumbsup.gif

W efekcie pompa startuje powoli, delikatnie i rozpędza się co nie obciąża wirnika na startach i stopach..

Przytkanie dyszy np. z powietrzem powoduje płynne wyłączenie się pompy. Pompa próbkuje odpalenie co kilkanaście sekund i jak warunki są odpowiednie ( poziom wody czy nie zatkany dopływ powietrza ) to znów startuje płynnie do pełnych obrotów.

2. Fakt dobrze spasowanych elementów. Nic nie puka, stuka trzeszczy.

3. Mają genialne silikonowe stopki, i rurki łączące body i pompe. Bardzo elastyczne ale i utrzymujące konstrukcje stabilnie jakby płynnie. W efekcie drgania nie przechodzą na podstawę ani przez pompe ani przez komorę. Ja mam ten odpieniek przy łóżku i jedyne co słyszę to pompy cyrkulacyjne z akwa delikatnioe buczą...

Za tydzień zobaczymy co na to akwarium .... Trzymac kciuki wub.gif

Podsumuje jedynie powody takiej zmiany.... Chcę zrezygnować z absorberów. Akwa na odpieńku i przekarmianiu korali. Chcę powalczyć o kolory i to tylko SPS'ów.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze 3 grosze ode mnie na szybko.

1. Jeden minus - kubek nie ma dziurki do zlewu tongue.gif Fakt, duży jest i pojemny ale przyzwyczaiłem się że syf spada bezpośrednio do ścieków.

2. Genialny patent z regulacją pobierania powietrza zmniejszając obroty pompy. Ja nie rozumiem czemu konkurencja tak nie robi i z reguły pompy chodzą na full...

Co moim zdaniem jest bez sensu. Po co pompa ma chodzić na 100% a ty dławisz to na zasysaniu powietrza a odpieniek mieli więcej wody skoro można tak jak tutaj zmniejszać potencjometrem obroty pompy. Oszczędzamy pompę, prąd a co za tym idzie koszty. Regulujemy tylko wtedy poziom zaworem bramowym.good2.gifgood2.gifgood2.gif

Bo to tak jakbys miał F1 z silnikiem wykręconym na maksymalne obroty ale serwis zakłada ci małe kułka i zatyka wydech abyś wolniej jeździł po mieście down.gif

To tak na szybko....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki jest zalecany i minimalny poziom wody w sumpie aby to chodzilo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max to 20cm z tego co badałem wątek to wychodzi iz pomiędzy 12-16 chodzi najlepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilke już u mnie pracuje. Zachwyt pozostaje biggrin.gifbiggrin.gif

Wydaje mi sie iż aktualnie nie ma konkurencji do tego odpieńka w tym zakresie cenowym przy takich możliwościach.

Stosunek Cena-Jakość-Wydajność kładzie konkurencję na kolana thumbsup.gifthumbsup.gif

Nie umiem sobie nawet wyobrazić co więcej mógłby robić droższy odpieniek.

Wczoraj robiłem test "papki pokarmowej" dla SPS.

Klasycznie 2 kostki + Reefbooster + amino + PhytoChrom+Cotal Energizer.

Wiadomo papka która kładzie odpieńki na kolana tongue.giftongue.gif

Po karmieniu odpieniek standardowo opadł i bulgotał prawie bez piany. Z czasem (20-25min) poziom wrócił a odpieniek odpienił trochę i ustabilizował.

Żadnego przelania, wywalania do kubka wody whistling.gifwhistling.gifwhistling.gif

Tutaj krótki filmik aktualnej konfiguracji. Jak odpieniek ogarnie temat to absorbery idą w odstawkę.

PS. No to biorę się za zrobienie automatycznego czyszczenia do kubka i zraszania RO :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z kolega blue? :D zawody jakies moze? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi