Skocz do zawartości
Grzeniu88

Nowy Zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

@juwewaldi - brak słów. Piszesz jakbyś wszystkie rozumy świata pozjadał. Jesli juz tak kategorycznie piszesz to bądź przy tym merytoryczny. Ja uczę sie nieustannie, dużo czytam, praktykuje. Wczoraj np. wyszło z rozmowy o vsv, że cukier odpowiada bardziej za zbicie po4 - wniosek jest taki, że u kolegi mozna podawać sama wodke z octem (przy niskim po4).

Nie jestem z tych co za wszelką cenę chcą cos udowodnić, kłócić się dla zasady. Jak jesteś taki mądry to prowadź kolegę swoimi "nieomylnymi" radami, ale tez poinstruuj go jakie są minusy stosowania wódki i jak z niej powinien schodzić, żeby nie było kłopotów.

"ps; oczywiście możesz najpierw zużyć te absorbery które masz ,żeby nie zmarnować"

- a w czym czlowiekowi przeszkadzaja te absorbery, że najpierw ma je zużywać? Nie ma na co czekać, tylko robic korekte dotychczasowej praktyki i zbijąć no3, choćby samą wódką skoro tak sie upierasz.

Edytowane przez luft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz rację Luft jesteś młody i musisz się jeszcze dużo nauczyć

nie pisałem do ciebie wiec nie rozumiem dlaczego mnie zaczepiasz?

metoda z wódką jest bardziej sprawdzona przez doświadczonych akwarystów którzy maja wiele lat akwarium np Stani

a ty możesz lać cokolwiek tak jak pisałem mozna nawet nasikać do akwarium :thumbsup:

ps; nie zaczepiaj mnie bo potem będzie płacz jak to ja ciebie obrażam itd

Edytowane przez juwewaldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pijesz bezpośrednio do mnie jak nic :good2::)

a Stanim to sobie sam strzeliłeś w kolano :)

Pewnie z grzeczności sie nie wypowie :) VSV znane, sprawdzone i polecane, a Ty wypowiadasz sie jakby Cie 20 lat nie było w temacie. Tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bo zachowujesz się jak taki typowy studencik ,ładnie uczesany,kapryśny,który myśli że wszystko wie

a co do Staszka , podważasz jego autorytet? od dawna z powodzeniem stosuje vódke nethode i zawsze jak z nim rozmawiam to śmieje się z młodych wynalazców

tyle

wiec nie rozumiem tego co napisałes że strzeliłem sobie w kolano :laugh:

ps;ale tak jak napisałem ,można nawet sikać do akwarium,każdy ma wybór

i na tym zakończmy zanim to się rozkręci za mocno

Edytowane przez juwewaldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staniego autorytetu nigdy nie podważam. Zmyślnie manipulujesz interpretacją słowa, jednak do Staniego sie nie porównuj :) Nie te progi. Przepraszam za offtop oraz obiecuję Waldi, ze bede sie starać unikać utarczek z Tobą. 3-krotne powtórzenie o sikaniu mi wystarczy.

Widzę, że na jakimś zlocie szykuję się MMA.

Przeciwnie. Peace&love.

Edytowane przez luft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchaj kolego jak ja miałem akwarium to ty jeszcze nie miałeś gubików,więc się nie wymądrzaj

jest mi bliżej do Staszka wiedzą ,niż do ciebie,nie masz szacunku do ludzi widać ,to szczeniackie zachowanie,a ty ciagle sie ucz

bo nauka do potęgi klucz ,a jak bedziesz miał pęk kluczy zostaniesz dozorcą :thumbsup:

czasami trzeba trzykrotnie powtarzac ,bo jak ktoś nie rozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario i Waldek... no litości... nie zaśmiecajcie Grzeniowi wątku:)

Odnośnie sikania do akwarium to w niektórych hodowlach przydaczni tak właśnie robią:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam te wszystkie wypowiedzi wasze i wyciągam wnioski.Luft ty to taki trochę filozof jesteś.Co to za stwierdzenie iż Waldek nie te progi do Staszka.Znasz go,że tak go oceniasz bo ja tak.A co ty możesz się do Staszka porównywać!!!!!.Piszesz na swojej stronie Allegro,iż jesteś doświadczonym akwarystą,a co ty masz 50 lat.Waldek pisał dobrze.Wódka powolne ruchy i bez paniki.Zasada numer jeden nie wlewać wszystko ale po pierwsze nauka obserwacji zbiornika.Już się sam naczytałem o tych wódkach z octem cukrem i najlepiej jeszcze z e schabowym.Jak potem rozmawiałem z wieloma osobami to się okazywało,że tak tak lejemy!!! a w rzeczywistości to tylko samą wódkę.Mój kolega który ma 1200l w obiegu też to lał i co d*pa korale mu zaczęły lecieć i tyle.Metodę trzeba dopasować do indywidualnych warunków każdego zbiornika.Ja lałem samą wódkę przez półtora roku i problemów żadnych nie miałem.Akwarium powiem ci tyle że było na panelu 250l i SPS rosły.Pokaż w końcu swoje 100l to ocenimy twoją fachowość.Więcej pokory kolego.Plus drugi.Nie jesteś moderatorem tego forum to nas nie zbanujesz.PS.Wszech wiedząca SZLACHTA MORSKA.Żenada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam te wszystkie wypowiedzi wasze i wyciągam wnioski.Luft ty to taki trochę filozof jesteś.Co to za stwierdzenie iż Waldek nie te progi do Staszka.Znasz go,że tak go oceniasz bo ja tak.A co ty możesz się do Staszka porównywać!!!!!.Piszesz na swojej stronie Allegro,iż jesteś doświadczonym akwarystą,a co ty masz 50 lat.Waldek pisał dobrze.Wódka powolne ruchy i bez paniki.Zasada numer jeden nie wlewać wszystko ale po pierwsze nauka obserwacji zbiornika.Już się sam naczytałem o tych wódkach z octem cukrem i najlepiej jeszcze z e schabowym.Jak potem rozmawiałem z wieloma osobami to się okazywało,że tak tak lejemy!!! a w rzeczywistości to tylko samą wódkę.Mój kolega który ma 1200l w obiegu też to lał i co d*pa korale mu zaczęły lecieć i tyle.Metodę trzeba dopasować do indywidualnych warunków każdego zbiornika.Ja lałem samą wódkę przez półtora roku i problemów żadnych nie miałem.Akwarium powiem ci tyle że było na panelu 250l i SPS rosły.Pokaż w końcu swoje 100l to ocenimy twoją fachowość.Więcej pokory kolego.Plus drugi.Nie jesteś moderatorem tego forum to nas nie zbanujesz.PS.Wszech wiedząca SZLACHTA MORSKA.Żenada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tak na marginesie korale mi na tej wódce porosły,że musiałem robić przesiadkę na 500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czy inaczej z tych długich trudnych wypowiedzi wyciągnę jakieś wnioski korzystne dla akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

romanxx2- proszę nie obrażaj szlachty, gdyż stakiej rodziny pochodzę. To się nazywa komplex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzeniu no i widzisz w końcu dobrze gadasz i już Cię lubię.Pozdrawiam i trzymam kciuki za twój zbiorniczek.Słuchaj, notuj i wdrażaj wszystko w życie.Pamietaj obsarwacja zbiornika najlepszym doradcą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiadać, czy nie odpowiadać - oto jest pytanie :)

Autor tego tematu ma prawo znać różne możliwości walki z NO3. VSV metoda sprawdzona i popularna, a co najważniejsze równie tania co wódka. Nie mam siebie za żadnego guru, tylko dzielę się podstawowymi rzeczami, przekazując sprawdzone rady, które sam zaczerpnąłem od innych morszczaków. Nowych teorii nie tworzę. Mogłem napisać i napisałem "nie zgadzam się z twoim zdaniem" tak jak romanxx2 nie zgadza się z moim. Tyle, że ja potrafie uszanować zdanie innych, gdziekolwiek to jest pisane/czytane/mówione. Sam bazuję na 3 akwariach: 20, 100 i 1000 litrów. Swoje mam tylko te pierwsze dwa. Im mniejszy litraż, tym łatwiej o wpadkę/wahania parametrów... duży baniak zniesie więcej błędów. Moje doświadczenie oparte jest w dużej mierze na wnioskach wyniesionych z własnych błędów, a było ich wiele, wiele przede mna. "Wpadki" są wpisane w ten sport, spotkać mogą każdego. Ważne, że są miejsca w internecie, gdzie można sie dzielić, wymieniać opinie. Stani, Włodzimierz i kilku innych to ludzie z klasą, których czyta sie z przyjemnością, czerpie garściami z ich rad. Nigdy nie będę się równać do nich. Każdy ma swój baniak i to on jest ambasadorem dokonań jego właściciela. Akwarystyka to piękne hobby, a prosty wynalazek jak VSV poprawił w moim baniaku parametry, o których wcześniej tylko marzyłem. Wielu poważnych ludzi, autorytetów którzy mogliby sie udzielać na forach a tego nie robią - m.in. przez takie wojny. Mam nadzieję, że jeśli w przyszłości będziemy mieli inne zdanie to będziemy potrafili to ładniej ująć w słowa - jako przedstawiciele morszczyzny dajmy dobry przykład tym, którzy przeczytają nas dzis, jutro, za 100 lat. Pozdro dla wszystkich!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko fajnie tylko nigdzie nie mogę się doszukać odpowiedzi na twoje stwierdzenie że

cyt -----( a Stanim to sobie sam strzeliłeś w kolano :) )

można prosic o odpowiedz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko fajnie tylko nigdzie nie mogę się doszukać odpowiedzi na twoje stwierdzenie że

cyt -----( a Stanim to sobie sam strzeliłeś w kolano :) )

można prosic o odpowiedz ?

tym stwierdzeniem obstawiam, że Stani nie porównałby VSV do moczu. Musimy go zapytać więc, czy jest jak mówisz, czy tez Stani uważa VSV jest ugruntowaną i działającą metodą. Tyle. W tym mam mniemanie, że strzeliłeś sobie w kolano. Nigdy nie widziałem, nie słyszałem żeby Stani rugał tą jakże popularną metodę. A Ty lekką ręką mieszasz VSV z moczem, a tym bardziej Romanxx2, który sam jej nie przetestował a wyrokuje.

Edytowane przez luft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi