Skocz do zawartości
Grzeniu88

Nowy Zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

aa no i tło jeszcze bede malował sam na płytach lub kartonie. poprednie swietnie zdało egzamin i zacieków nie ma bo izolacja jest taśmą bezbarwną. tylko sie zastanawiam cy czarne czy błękit. ale raczej błękit ciemny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i przyszedł czas na zalewanie zbiornika wodą RO. trochę czasu zleci na to. no i dziś będzie sump... powinien byc... cała konstrukcja już gotowa.

Prąd pociągnięty. dziś pod wieczór skręcę nowy odbłyśnik do HQI i na przyszły mies bedzie 150W plus acitinic w ładnej wiszącej zabudowie... jeśli bedzie uciążliwa to nadstawię koronę. Aparatu tu nie mam bo mi żoneczka zabrała więc musze komórką...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi który z kolegów lub koleżanek ma akwarium w pokoju w którym śpi? :) dB mi wzrosły i bedzie sie trzeba oswajać. New Jet też ładnie buczy... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mamyes.gifale sump jest w innym pokojulaugh.gif. Pamiętam jak miałem słodkowodny baniak, wszyscy się dziwili jak można spać w takim szumie, a ja najbardziej nie lubiłem nocy z brakiem prąduwink.gif, kurcze co to była za nieznośna cisza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się coś martwię, że będę tęsknił za ciszą... tą poprzednią... pompa dość buczy moze ją jakoś na gąbki zabezpieczę na dnie i po bokach... no i krawędzie przegórd sumpa też jakoś wąskimi paskami gąbki zabezpieczę bo woda chluboce taki ma power ta pompa... Pozdrawiam... musze tylko zobaczyć czy mój sump pomieści wszelką wodę, która może spłynąć z komina, węży i rur... 320 litrów a sump mam 60L z tego pierwsza komora dość wysoka bo odpieniacz potrzebuje 25cm poziom wody... po pracy sprawdze :) jak ktoś ma porady odnośnie skutecznego wyciszania to proszę o pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tymczasowa lampa wisi i całkiem nieźle wyszła, przynajmniej nie kłuje mnie w oczy blachą:)

zbiornik zalany świeżą wodą a reszta będzie dolana jak i również sump.

będę musiał coś wymyśleć odnośnie braku prądu( odpukać) gdy pompa zassie wodę spowrotem wężem dozującym bo będzie on nieco pod lustrem wody. może małą dziurkę nad poziomem wody zrobić żeby powietrze brał podczas wyłączenia pompy....

post-1441-0-70517000-1316184676_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

a pokaż sump - moze cos sie poradzi na buczenie

- ja spie w pokoju, obecnie z dwoma baniakami

a w jednym mam wlasnie newJeta i jest nie-slyszalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sump jest jeszcze nie uruchomiony i być może go przedłuże bo nieco mały mi się wydaje... komór nie mam mam tylko szyby wklejone na utrzymanie odpowiedniego poziomu wody dla filtra glonowego i odpieniacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem ciekaw czy prawdziwa biała skarpeta by się sprawdziła w roli odcedzania drąbnych cząstek, oczywiscie przy czyszczeniu jej co dziennie lub co dwa dni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skała ułożona jedynie po dokładam jakieś płaszczyzny hydraulika myślę że już wyschła i bede puszczał wodę przez sump. Całkiem fajny efekt i w sumie jestem zadowolony z pomysłu na kostkę...

post-1441-0-87571700-1316589558_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciąg dalszy dojrzewania... teraz się jakieś pokolce przydadzą i więcej ślimorów.

do tego może zając morski...

widziałem ze ludzie bez problemu trzymają w 320 dwa pokolce.... więc plan jest na Żółtka i blonde naso. ale żółtek to standard:)

post-1441-0-62667000-1317799444_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokolce będą miły w głębokim poważaniu te glony, chyba że nie będziesz ich karmić.

Skarpetę na spływie mógłbyś zastosować, ale musi być tak zamontowana żeby woda mogła swobodnie spływać po zapchaniu się skarpety.

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam troszke wiekszy baniak i moge powiedziec tak pod akwa SPS/LPS

3 x JVP102

6 x 39W T5 + 50W w LED

1 x obieg 4000l/h ( ale mam ustawionego delteca na 2000l/h i jest spoko )

1 x odpieniacz NAC-7 - ten co kupiles zdecydowanie za maly wiec i tak nie masz wyjscia i kupuj drugi wiekszy a ten sprzedaj

Marcin P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci new-jet buczy ( czemu sie nie dziwie :-) ) to zakup deltec'a idealnie bezglosny :-)

Ja mam akwa 50cm od glowy i nic mnie nie budzi anu mojego dzieciaka lub reszt rodziny wiec luzik.

PS. Jak chcesz walczyc z glonami to zacznij walczyc z NO3 i PO4

Malo karm, ogranicz swiecenie, wyskubuj co sie da.

Mi glony ladnie wciagal borsuk i dolabella. Wez tez na pewien czas jezowca - idealna kosiarka do trawy !

Marcin P

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi