Skocz do zawartości
Grzeniu88

Nowy Zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

wisi w siatce w sumpie. moze jest za bardzo ściśnięty? moze zrobić do niego reaktor?

purigen mam jakies dwa miesiące... więc krótko... może go do podchlorynu z wodą i przepalić i na nowo zastosować?

Po co reaktor, wywal skarpetę ze spływu i tam powieś apsorber, co dwa trzy dni poruszaj nim trochę, żeby się syf tam nie zbierał.

Trochę za bardzo się spieszysz, miesiąc po zalaniu a Ty już glonów nie chcesz mieć?smile.gif Osuwaj glony mechanicznie, bez wyciągania skał z baniaka i czekaj na poprawę sytuacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skarpete wyrzucam, pod spływem wieszam purigen albo zaraz za odpieniaczem i skrobie glony... ok

ewentualnie na vódeczkę się skuszę bo miałem zakwit czegoś w akwa i traktowałem wodę uv i jest kryształ. teraz uv wyłącze i potrzebne są bakterie.

wódką chyba uzupełnie, lepsze to niż kupować chyba cycle hagena co nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tu młody białobrody:) bardzo lubi jak mam telewizor włączony... obserwuje w rogu co się dzieje i krąży po ścianie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze byłoby zejsc z tym no3 w stosunku do niskiego po4. Najprosciej wyjąć absorber po4. Troche ryb Ci się w baniaku kręci, wiec i karmic je trzeba... "najprosciej" byłoby podniesc po4 i zbić no3/po4 przy pomocy VSV. Purigen b dobry, ale to nie działa na płaszczyznie no3, ale pięterko niżej: amoniaki, no2 ograniczając powstawanie no3. W baniaku nie widze, żebyś coś z bardziej wymagających korali miał więc podmianki dobrze robić na ubogiej soli. Inaczej będziesz karmić podmianami tylko glony, ktorych chcesz sie pozbyc. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kombinuj tylko dawaj wódkę,zacznij od 1ml dziennie i rób testy po tygodniu jak się nic nie zmieni dawaj 1,5ml

jak no3 i po4 pójdą lekko w dół to tak zostaw i znowu za jakiś czas zmierz parametry

wódka sobieski ,kup małpkę

Edytowane przez juwewaldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam mam zupełnie inne zdanie. VSV (50ml wodki, 12,5 ml octu, 1/4 łyzeczki cukru - trzymać w lodówce) jest pożywka dla wiekszej grupy szczepów bakterii niz wodka! Dzieki czemu jest to stabilniejsza i pewniejsza metoda.

Zacznij lać 0,5-0,8 ml rano i wieczor czyli delikatnie, a po tygodniu zrob sobie test i skoryguj dawke. Ważne żebyś coś jednak miał tego po4 bo inaczej ani wodka ani vsv no3 nie zbijesz. Takze jesli masz absorber po4 przy niskim jego poziomie to na czas zbijania no3 do satysfakcjonujacego wyjmij ten absorber.

pozdro

luft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kilogram węgla aktywnego, purigen i odpieniacz na mokrą pianę to moje jedyne absorbery... jutro odbiore szczepki caulerpy tej co pnie sie po dnie lub skale i zrobie w sumpie specjalną komorę na led żeby mi sump nie obrósł bo będzie lipa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednym słowem mały filtr glonowy. może się w nim palić światło 24h/24h? czy glon też potrzebuje intymności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakładam, że wiesz ale napiszę :) węgiel trzyma się w niewielkich ilościach, a wymienia go co miesiąc-dwa jesli stosuje caly czas... inaczej to co wegiel przyjmie po jakims czasie odda do wody. Ile to kilo trzymasz w baniaku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny etap to filtr glonowy... glony już jakieś jutro odbieram miałem je kiedyś, bardzo szybko rosły ale zółtek je obgryzł i padły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biały pojemnik będzie w środkowej komorze na dnie nieco podłoża i jutro przyjdzie glon:) zrobiłem pojemnik ponieważ chce zapobiec zarastaniu sprzętu kable obudowa odpienaicza itp. światło bedzie kumulowane w wiaderku woda będzie przepływać idealnie przez glony. obok wiadra znajdzie się jeszcze miejsce na absorbery ale juz ciaaasno:) w przyszłym roku napewno bede powiększał sump

post-1441-0-53956600-1318529349_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i fajnie glony obniżą ci azotany,a przez świecenie w nocy na przemian nie bedzie wahań parametrów,tak trzymaj

tylko nie daj się wciągnąc w jakis ocet i cukier!!! na forum piszą różne bzdury musisz nauczyć się wyławiać te cenniejsze porady

ludzie próbują wszystko lać do akwariów-ocet ,cukier, mleko,jeszcze trochę to ktoś napisze że musztardy spróbował

oczywiście można nawet nasikać do akwarium i zobaczyć jak korale polipują

na takie rzeczy uważaj

tylko wódka jak pisałem zacznij od 1 ml

ps; oczywiście możesz najpierw zużyć te absorbery które masz ,żeby nie zmarnować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi