stooodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2012 (edytowane) Trochę czasu upłynęło . Jakieś nowe wnioski po stosowaniu tego absorbera ?? Edytowane 2 Luty 2012 przez stooodent Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2012 (edytowane) Używam, absorbuje analogicznie do rowy. Jedynie upierdliwa jest jego gradacja. Nawet gabka 15mm i góry go nie zatrzymuje a jak wyłączam to mi się cofa do pompy a przez pompe do sumpa. Trzeba się nagimnastykować z obsługą reaktora.... Regenerować raczej nie będę bo za nim dojdzie do wymiany to cały wkład mi ucieknie Dodam tylko ze zastosowanie gęstszej gąbki jest bez celowe bo będzie to wymagało częstszego czyszczenia. gąbka na wlocie też lipa bo strasznie zapycha się detrytusem a nie będzie jak tego czyścić. Edytowane 2 Luty 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2012 (edytowane) Ja się poddałem. Jak dla mnie nie spełniło oczekiwań, cena zbyt wysoka do jakości i obsługi dużo przy tym. Teraz używam tańszego innej firmy i od 27 listopada nie wymieniałem wkładu, a odczyty mam poniżej 0.07. Tak do końca by być sprawiedliwym to może niewinny był absorber tylko zbyt brudny sump - może bo czyszczenie sumpa i zmianę absorbera wykonałem prawie w jednym czasie. Ten co mam się sprawdza więc starą akwarystyczną zasadą "jak działa nie ruszać" nie ruszam. Edytowane 2 Luty 2012 przez Geralt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2012 czyli jak by nie patrzeć ,no jak by nie patrzeć wódka tańsza i nie upierdliwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2012 Ja się poddałem. Jak dla mnie nie spełniło oczekiwań, cena zbyt wysoka do jakości i obsługi dużo przy tym. Teraz używam tańszego innej firmy i od 27 listopada nie wymieniałem wkładu, a odczyty mam poniżej 0.07. Tak do końca by być sprawiedliwym to może niewinny był absorber tylko zbyt brudny sump - może bo czyszczenie sumpa i zmianę absorbera wykonałem prawie w jednym czasie. Ten co mam się sprawdza więc starą akwarystyczną zasadą "jak działa nie ruszać" nie ruszam. pamiętam Twój zachwyt nowością, gdy pytałeś o dostępność produktu i byłeś jednym z pierwszych w Polsce, którzy ten środek zakupili i użyli. Dlatego czekałem po cichu kiedy napiszesz o swoich odczuciach względem tego adsorbenta. pozdro Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2012 (edytowane) No cóż Mariusz tylko krowa nie zmienia zdania. Dla mnie jest to produkt dobry, ale zbyt drogi na możliwości. Chyba, że brał bym pod uwagę PhosGuard-a Seachema. Tylko nie chcę nikogo zniechęcać do stosowania. Wyczyściłem SUMP tydzień po zmiana absorbera i dopiero wtedy parametry drastycznie spadły. Więc może i Po4x4 dało by radę. Więc nie ma chemii, która za nas zrobi porządek w akwarium Tylko nie wiem skąd wzięło ci się to, że pytałem o dostępność produktu? I wiesz w stosunku do PhosGuard-a to naprawdę jest x4 wydajniejsze i div 4 jeśli chodzi o cenę. Edytowane 3 Luty 2012 przez Geralt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2012 ja musiałem zrobić restart bo miałem te kulki wszedzie na piasku zbyt trudno jest utrzymać ten absorber w reaktorze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2012 Ja właśnie dziś rozmawiałem z Krzyśkiem i ... proste metody sa najlepsze więc znów mogę kupic ten preparat :-) Dla zainteresowanych, wylot z filtra w sock'a ( worek filtracyjny ) a zasilanie reaktora z bypass'u obiegówki. Nawet jak wyleci to do worka a nie do sumpa Jutro robię :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Panowie troszkę wody w akwariach upłynęło , kto z Was stosuje PO4X4 i z jakimi efektami ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Ja stosuje juz kilka ladnych miesiecy ui dla mnie bomba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 Silver może byś rozwinął temat jaka ilość na ile litrów , jakie utrzymuje Tobie PO4 i przez jaki czas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2012 (edytowane) 250 ml. po4x4 na 369 litrow utrzymuje po4 od 0,00 do max 0,03 i wtedy wymieniam, a ma to miejsce po mniej wiecej dwoch miesiacach. Edytowane 16 Grudzień 2012 przez silver200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Grudzień 2012 Od tygodnia kręci się wkład PO4X4 500ml , fosforany przed włożeniem do systemu absorbera 0,07 , po jednym dniu spadek PO4 do 0,05 , dzisiaj utrzymuje się na poziomie 0,04. Przepływ wody około 500 L/h zasyp cały się porusza. W systemie kręcą się też Biopellets 1,25 litra , zobaczymy jak długo PO4 będzie się utrzymywało na poziomie 0,04 zastanawia mnie też fakt czy to już jest wszystko na co stać wkład PO4x4 czy jest jeszcze szansa na spadek PO4 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 Stosowalem dwa razy i ten produk u mnie sie nie sprawdzil. Wklad 500 ml usuną mi fosforany w akwa 540l po trzech dniach stosowania z 0,13 do 0,11 i taki poziom utrzymywał sie przez tydzień potem zaczą wzrastać. Przy Rowie wkład 500ml w pierwszy dzień stosowania usuną mi fosforany z 0,18 do 0,12 a po tygodniu było 0,07.i utrzymywał sie taki stan przez dwa tygodnie. Więc Rowa moim zdaniem działa lepiej ale ma wadę w postaci brudzenia wody i gdy jest zaduży przepływ to woda w akwarium jest metna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 robią coś czego nie da się uzywać jak dla mnie porażka i i miałem się nawet przekonać do zastosowania ale muszą do tego jeszcze klej dorobić aby większe kulki się robiły bo z kazdego filra ucieka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 @akvarius Ten wkład nadaje się do stosowania jedynie w drobnej siateczce lub pończosce. Inaczej nie ma możliwości utrzymać go w żadnym filtrze. @to1mas może przepływ był zbyt silny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 oki dzięki wielkie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2012 yoka próbowałem z różnym przepływem i nic. Robiłem cztery podejścia a raz z jednym litrem, nic to nie dało. Mi tam z filtra nic nie ucieka bo do tego typu wkładów trzeba mieć wysoki filterek. Rowa to jednak rowa, a jeszcze teraz ta promocja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach