Skocz do zawartości
ktryc

PO4X4 - nowy produkt do usuwania fosforanów

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę czasu upłynęło . Jakieś nowe wnioski po stosowaniu tego absorbera ??

Edytowane przez stooodent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam, absorbuje analogicznie do rowy. Jedynie upierdliwa jest jego gradacja.

Nawet gabka 15mm i góry go nie zatrzymuje a jak wyłączam to mi się cofa do pompy a przez pompe do sumpa.

Trzeba się nagimnastykować z obsługą reaktora....

Regenerować raczej nie będę bo za nim dojdzie do wymiany to cały wkład mi ucieknie biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Dodam tylko ze zastosowanie gęstszej gąbki jest bez celowe bo będzie to wymagało częstszego czyszczenia.

gąbka na wlocie też lipa bo strasznie zapycha się detrytusem a nie będzie jak tego czyścić.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się poddałem. Jak dla mnie nie spełniło oczekiwań, cena zbyt wysoka do jakości i obsługi dużo przy tym. Teraz używam tańszego innej firmy i od 27 listopada nie wymieniałem wkładu, a odczyty mam poniżej 0.07. Tak do końca by być sprawiedliwym to może niewinny był absorber tylko zbyt brudny sump - może bo czyszczenie sumpa i zmianę absorbera wykonałem prawie w jednym czasie. Ten co mam się sprawdza więc starą akwarystyczną zasadą "jak działa nie ruszać" nie ruszam.

Edytowane przez Geralt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jak by nie patrzeć ,no jak by nie patrzeć wódka tańsza i nie upierdliwa :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się poddałem. Jak dla mnie nie spełniło oczekiwań, cena zbyt wysoka do jakości i obsługi dużo przy tym. Teraz używam tańszego innej firmy i od 27 listopada nie wymieniałem wkładu, a odczyty mam poniżej 0.07. Tak do końca by być sprawiedliwym to może niewinny był absorber tylko zbyt brudny sump - może bo czyszczenie sumpa i zmianę absorbera wykonałem prawie w jednym czasie. Ten co mam się sprawdza więc starą akwarystyczną zasadą "jak działa nie ruszać" nie ruszam.

pamiętam Twój zachwyt nowością, gdy pytałeś o dostępność produktu i byłeś jednym z pierwszych w Polsce, którzy ten środek zakupili i użyli. Dlatego czekałem po cichu kiedy napiszesz o swoich odczuciach względem tego adsorbenta.

pozdro

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż Mariusz tylko krowa nie zmienia zdania. Dla mnie jest to produkt dobry, ale zbyt drogi na możliwości. Chyba, że brał bym pod uwagę PhosGuard-a Seachema. Tylko nie chcę nikogo zniechęcać do stosowania. Wyczyściłem SUMP tydzień po zmiana absorbera i dopiero wtedy parametry drastycznie spadły. Więc może i Po4x4 dało by radę. Więc nie ma chemii, która za nas zrobi porządek w akwarium :(

Tylko nie wiem skąd wzięło ci się to, że pytałem o dostępność produktu? I wiesz w stosunku do PhosGuard-a to naprawdę jest x4 wydajniejsze i div 4 jeśli chodzi o cenę.

Edytowane przez Geralt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja musiałem zrobić restart bo miałem te kulki wszedzie na piasku

zbyt trudno jest utrzymać ten absorber w reaktorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie dziś rozmawiałem z Krzyśkiem i ... proste metody sa najlepsze więc znów mogę kupic ten preparat :-)

Dla zainteresowanych, wylot z filtra w sock'a ( worek filtracyjny ) a zasilanie reaktora z bypass'u obiegówki.

Nawet jak wyleci to do worka a nie do sumpa thumbsup.gif

Jutro robię :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie troszkę wody w akwariach upłynęło , kto z Was stosuje PO4X4 i z jakimi efektami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silver może byś rozwinął temat jaka ilość na ile litrów , jakie utrzymuje Tobie PO4 i przez jaki czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

250 ml. po4x4 na 369 litrow utrzymuje po4 od 0,00 do max 0,03 i wtedy wymieniam, a ma to miejsce po mniej wiecej dwoch miesiacach.

Edytowane przez silver200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia kręci się wkład PO4X4 500ml , fosforany przed włożeniem do systemu absorbera 0,07 , po jednym dniu spadek PO4 do 0,05 , dzisiaj utrzymuje się na poziomie 0,04. Przepływ wody około 500 L/h zasyp cały się porusza.

W systemie kręcą się też Biopellets 1,25 litra , zobaczymy jak długo PO4 będzie się utrzymywało na poziomie 0,04 zastanawia mnie też fakt czy to już jest wszystko na co stać wkład PO4x4 czy jest jeszcze szansa na spadek PO4 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosowalem dwa razy i ten produk u mnie sie nie sprawdzil. Wklad 500 ml usuną mi fosforany w akwa 540l po trzech dniach stosowania z 0,13 do 0,11 i taki poziom utrzymywał sie przez tydzień potem zaczą wzrastać. Przy Rowie wkład 500ml w pierwszy dzień stosowania usuną mi fosforany z 0,18 do 0,12 a po tygodniu było 0,07.i utrzymywał sie taki stan przez dwa tygodnie. Więc Rowa moim zdaniem działa lepiej ale ma wadę w postaci brudzenia wody i gdy jest zaduży przepływ to woda w akwarium jest metna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robią coś czego nie da się uzywać jak dla mnie porażka i i miałem się nawet przekonać do zastosowania ale muszą do tego jeszcze klej dorobić aby większe kulki się robiły bo z kazdego filra ucieka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@akvarius

Ten wkład nadaje się do stosowania jedynie w drobnej siateczce lub pończosce. Inaczej nie ma możliwości utrzymać go w żadnym filtrze.

@to1mas

może przepływ był zbyt silny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yoka próbowałem z różnym przepływem i nic. Robiłem cztery podejścia a raz z jednym litrem, nic to nie dało. Mi tam z filtra nic nie ucieka bo do tego typu wkładów trzeba mieć wysoki filterek. Rowa to jednak rowa, a jeszcze teraz ta promocja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi