balon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2008 Witam,ceramika nie uwalnia si ,wprawdzie w masie przed wypaleniem znajduja sie sladowe ilosci sio2,tak po wypaleniu w temp.1250*(kilkanascie godzin) przechodzi w stan krystaliczny(juz przy 860 stopniach)...dla przykładu w szybach naszych akwari stezenie to jest kilkadziesiat razy wyzsze....Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2008 Ta ceramika która brałem od @balona jest naprawde super , miałem okazje porównywac z innymi i ta jest zdecydowanie najlepsza. Kształt , kolor , porowatośc - wszystko najwyzsza półka . Zdecydowanie polecam !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2008 A ile % moze byc maxymalnie ceramiki w akwa ?Chcial bym wymieszac troche LR i troche ceramiki ze wzgledu na koszta... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2008 Możesz dac 100% ceramiki .Ja rownież zrobiłem zbiornik na samej ceramice , ale po jakims czasie dołozyłem kilka kawalków skały , ale tylko dlatego ze brakowalo mi podstaw pod korale . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2008 No nie no sama to 0 filtracji i zalet płynących z żywej skały .A ile kosztuje 1kg ceramiki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 No nie no sama to 0 filtracji i zalet płynących z żywej skały Filtracja taka sama jak LR,sporo osób uwaza ze nawet lepsza:),a zalety płynące z LR to dla jednych zalety a dla drugich wady zalezy jak na to spojrzec:) .A ile kosztuje 1kg ceramiki ? zalezy od jakosci ,ilosci i tego gdzie kupujesz....:)ceny wachają sie od 12 do 60zł/kg. Ale moze nie zasmiecajmy @ndrniewowi wątku...:) Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 Pozwolę sobie dorzucić 3gr od siebie. Jako niewątpliwy + ceramiki widzę możliwość komponowania naprawdę pięknych struktur, jeśli chodzi o filtrację tu już mam spore zastrzeżenia ze względu na to, że ceramika to nic innego jak kawał martwego kamienia, oczywiście po pobycie w zbiorniku zostanie zasiedlona przez kultury bakterii i glonów ale nadal jest to martwy kloc. żywa skała dobrej jakości zawiera w sobie ogromną ilość mieszkańców którzy dzień i noc uwijają się wewnątrz jej struktury wychylając się z niej najczęściej nocą aby coś zabrać do środka lub wyrzucić na zewnątrz. Zbiornik urządzony od samego początku na samej skale zalany syntetyczną solą nie ma nic wspólnego z żyjąca rafą. Mam nadzieję, że powyższa wypowiedzią nie naruszam czyiś interesów . Podsumowując uważam, że ceramika TAK ale w małych ilościach dla uzyskania ciekawych kompozycji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 Tyle ,że wraz ze skała przybywa wiele niechcianych lokatorów. Ceramika po 4-5 miesiacach bedzie zywa skałą , bez aiptazji , xenni , dziwnych glonów , krabów czy slimaków nie wspomne o modliszkach i pistoletówkach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 Niechciani lokatorzy przybywaja też wraz z zakupionymi koralami i kawalkami skalek do ktorych sa przyrosniete. Mimo ze mamy ceramike to mozemy miec wszystko to co w LR. Jednak prawdopodobienistwo jest mniejsze. @andrniew masz juz jakis czas ceramike , zastanawiam sie jak te wszystkie robaczki radza sobie z robieniem korytarzy w duzo twardzszym materiale niz skała. Czy tylko wykozystuja istniejace zakamarki powstale podczas formowania i wypalania ceramiki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 bez aiptazji:D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 Andrzej przy całym szacunku - ceramika nigdy nie będzie LR. Jestem przeciwnikiem dużej ilości ceramiki w zbiorniku więc mój pogląd może być delikatnie wypaczony ale ceramika w LR nie zamieni się nigdy. Wątpię aby ktoś ze względu na różne czynniki, choć by zarośnięcie koralami ceramiki pokusił się o wyjęcie kawałka potraktowanie jej młotkiem ale idę o zakład, że ciekawych rzeczy w jej wnętrzu nawet po wielu latach nie znajdziemy Oczywiście nie piszę tego personalnie, i absolutnie nie w tym celu aby kogokolwiek odwieść od kupna ceramiki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 Moim zdaniem ceramika juz niedlugo zacznie wypierac LR z powstajacych zbiornikow. W miare jak akwarystow morskich bedzie przybywac coraz wiecej osob bedzie chceialo zrobic ze swoich zbiornikow akwaria wystawowe ktore beda od poczatku do konca zaaranzowane wedlug ich koncepcji, taki morski aquascaping:) ja osobisice coraz mocniej zastanawiam sie czy w kolejnym zbiorniku nie zastosowac tylko ceramiki plus kilku kawalkow ze starego zbiornika jako zastrzyk bakterii. Moim zdaniem wraz z rozwojem akwarystyki gdzie juz nie zastanawiamy sie jak utrzymac zwierzeta przy zyciu ale jak utwrzyc z nich wspaniale kompozycje na ktore z przyjemnoscia bedziemy patrzec godzinami coraz wiecej osob bedzie uzywac do tego wlasnie ceramiki. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 Yoka - zapewne masz rację szczególnie kiedy ceramikę zacznie sprzedawać "Tesco" za 4,99 w przenośni oczywiście . Znowu zapewne masz rację, że prędzej czy później pojawi się aquascaping i część ludzi pójdzie w tym kierunku. Myślę jednak, że przetrwa część akwarystyki "pierwotnej" która oprze się trendom i modą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 No i co narobiliscie ? :DTeraz sam sie nad 100% ceramiki zastanawiam albo choć pół na pół Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 Blazenek, najlepiej bedzie jak wezmiesz do lapy troche ceramiki i poogladasz. Mi np. sie ona srednio podoba i jezeli mialbym cos kombinowac, to wziolbym 3/4 martwej skaly koralowej dostepnej np. w AM i do tego 1/4 LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 Akwaria prowadzone na zeovicie nie potrzebują skały jako medium filtracyjnego bo tą robotę odwala właśnie zeovit Czy ceramika może przejąć rolę skały pod kątem filtracji? - jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić ale nie wykluczam takiej możliwości. Ja bym był ostrożny w tak optymistycznym zamienianiu skały na ceramikę bo za chwilę całe tabuny ludzi przeskoczy na nią i potem może się okazać, że nikt nie jest w stanie wyjaśnić skąd się biorą te wysokie stężenia NO3 i PO4. Oczywiście tylko krowa nie zmienia zdania i jak zobaczę jakieś badania co do skuteczności filtracyjnych ceramiki być może sam pomyślę nad zmianami u siebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Kwiecień 2008 Witam Miałem okazje zobaczyc jak wygląda rozłupany kwałek ceramiki z żyjącego akwarium , wwidziałem to podczas pierwszej wycieczki do Korallenwelt (producent Riffkeramik) właścićel firmy rozłupał taki kawałek ze swojej dojrzewlni ceramiki. Przyznam sie że nie różnił się on wiele od kawalka żywej skały , też byly kanaly od slimaków czy wieloszczetów , też były widoczne warstwy gdzie działają różne mikroorganizmy. Osobiście jestem fanem ceramiki ze względu na ochronę środowiska jak i to że estetycznie dużo bardziej mi ona pasuje. Problem z ceramiką jast taki że przez pierwsze 3-4 miesiące mocno odcina się od reszty zbiornika (jeżeli jest pomieszana z żywą skałą), drógą przykrą sprawą jest to że ceramika uwalnia do wody przez długi czas fosforany i krzemiany (zwłaszcza krzemiany), więc koniecznie należy zastosować jakiś aborbent tych związków. Pierwszy zbiornik z ceramiką zrobiłem na wystawie Acropory w lipcu 2007 roku, jest tam około 35% Riffkeramik w tej chwili mało kto dostrzega gdzie jest ceramika a gdzie żywa skała . Uwazam że byl to super pomysł bo zbiornik jest naprawdę lekki konstrukcyjnie. W tej chwili zakładam zbiorniki w proporcji 50/50 żywej skały do ceramiki , uważam że tak uzyskuje najszybszy czas akwarium gotowego do zaśedlenia z maksymalnie ciekawym wyglądem. Nigdy nie odważyłbym się użyc 100% ceramiki do budowy akwarium ponieważ proces zasiedlania jest potwornie długi, widziałem kilka zbiorników tylko na ceramice i dojrzewaly naprawdę długo. Harari napisał coś bardzo ważnego , same bakterie w skale to tylko część składow żywej skały inaczej wstarczyloby dać wydajny filtr kubełkowy i butelkę szczepów bakteri w pynie a nikt normalny tego nie robi. Pozdrawiam łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Kwiecień 2008 generalnie nie wiem na czym Harari opierasz swoje zdecydowane przekonania. swego czasu sporo poczytalem na temat LR i teorii o zjawisku filtracji zachodącym w skale. poczawszy od roznych dyskusji netowych skonczywszy na publikacjach R.Shimka nie wyłączając oczywiscie spolszczonego artykul na reefcentral. wniosek nasuwa sie taki, ze na 100% nie wiadomo co decyduje o wlasciwosciach flitracyjnych LR. owszem sa punkty co do ktorych wiekszosc obserwatorow i badaczy jest zgodna, ale nie spotkalem sie nigdzie z jednoznacznym naukowym dowodem potwierdzajacym proawdziwosc tej czy innej tezy. w zwiazku z tym , ze do konca nie wiadomo co zachodzi w LR to na jakiej podstawie mozna stwierdzic, ze nie da sie jej zastapic? niedawno w jednym z numerow Coral Mag (eng) bylo pokazany zbiornik, nie jestem pewien, czy 1500, 2500 litrow w 100% na ceramice. faktem jest , ze LR byla w 100% wyposazeniem akwarium ,ale na poczatku do uruchomienia zbiornika, i w nastepnych miesiacach sukcesywnie usuwana, od ponad roku w zbiorniku nie ma juz nawet 1 grama LR i wlasciciel nie zaobserwowal zadnych negatywnych zmian. pzdr,K Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach