Skocz do zawartości
rybayy

Xenony 12000K

Rekomendowane odpowiedzi

moim tez, i pewnie zdjecia akwarium robisz tez nie konkwencjonalnie , tylko z lampa blyskowa

Edytowane przez KIDULT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, wymiekam ze smiechu. przeciez tyle razy xenony byly walkowane, i nie raz i nie dwa ktos o"odkrywal" ze swiatlo xwnonow mija sie z efektywnoscia chlorofilu a. moze Ty potrzebujesz sam to zbadac, i nie wystarcza Ci materialy JUZ dostepne w internecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to nie wiem co to jest więc nie.

Jesteś pewny że masz akwarium morskie?teehee.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kidult w USA już sprzedają lampy ksenonowe połączone z diodami więc nie widzę powodu dla którego ma to nie działać jeśli wszystko będzie poprawnie dobrane.

Piotr34 jeśli zwierzęta wymienione kilka # wcześniej nie są słonowodne to ja nie wiem co ty masz w swoim baniaku :rolleyes:

PS: Nie mierzę nic ponieważ nie jest mi to potrzebne do szczęścia skoro zwierzaki są zadowolone. Nie chce mi się zaprzątać głowy co to KH na co ma wpływ itp. a co do Ca to w kranówce jest go wystarczająco dużo co widać po sitkach przy kranach.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są osoby które kupowały ode mnie korale LPS, SPS I MĘKASY ponieważ przed remontem mieszkania sprzedałem całość i od pażdziernika zasiedlam zbiornik na nowo szczepkami bo lubię patrzeć jak coś się rodzi z patyczka 3-5 centymetrowego a nie kupować gotowce. Zbiorniki prowadzę tą samą metodą czyli jak najprościej.

Pozdrawiam Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz że nie wiesz co to jest Kh i Ca by po chwili stwierdzić, że w kranówce jest wystarczająca ilość, więc jak wierzyć w to co piszesz? Kurcze, jak bym miał takiego kumpla, który prowadzi akwarium tak jak Ty, to z całą pewnością bez wahania też bym wprowadził takie zmiany. Bigwalker Tomioo robicie testy, dozujecie coś do baniaków, uzupełniacie braki Kh Ca Mg? Jeśli tak to powstaje pytanie po co to robicie jeśli jest to zbędne, no chyba że nie znacie aż tak dobrze rybayy i nie warto ryzykować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze piszę tak ponieważ skoro korale mi rosną to cóż innego mogę napisać. Co do prowadzenia akwarium to chyba indywidualna sprawa każdego człowieka czyż nie? Wszyscy w Gdańsku co mnie znają wiedzą co robię z akwarium a jeśli ktoś nie wierzy to już nie mój problem bo jak już wcześniej napisałem to indywidualna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh wiedziałem, że tak będzie że nie uwierzycie :D wiec może ja napisze jak ja to widzę.

Rybę znam dobrze byłem u niego kilak razy i on był u mnie, robiłem u niego kilka testów, nawet wczoraj wpadałem do niego zobaczyć nowe światełko na xenonach (Ca 340, kh 10, ph 8.0)

Piotruś - Ryba prowadzi zbiornik metodą low-tech, minimalnym nakładem finansowym, bez jakiegoś cackania i spinania się nad parametrami. Jak widzę nieraz co ludzie wyczyniają, jakie mają problemy z glonami, z koralowcami itd to mnie śmiech ogarnia, że u Ryby wszystko żyje i wygląda ładnie. Oczywiście nie będzie u niego kolorów cukierkowych, nie będzie wielkich przyrostów, nie będzie miał "najbardziej" wymagających acropor jak kolega Kidult - ale nie taki jest jego cel. Celem jest to żeby mieć akwarium morskie i się z niego cieszyć, a samo akwa ma sprawiać radość przede wszystkim dla jego oka.

Ja oczywiście mierzę niektóre parametry - głównie Ca, Po4 i NO3 - resztę olewam bo widzę po zbiorniku i zwierzakach że coś jest nie tak.

Ryba również widzi co się dzieje w zbiorniku i stwierdza, że ma odpowiednie Ca i Mg bo mu rosną gony wapienne na szybach.

Nikt nie pisze, że mierzenie parametrów jest zbędne - sam jak zaczynałem 1.5 roku temu to testy obowiązkowo co tydzień, teraz ustawiłem swój system, znam baniak i stwierdzam że obserwacja jest lepsza od jakichkolwiek testów.

Podsumowując - już kiedyś pisałem na forum, że każdy musi znaleźć swój złoty środek na akwarium morskiego, jeden ma takie podejście drugi inne, jednego cieszą acry, innego miękkasy, ale chodzi o "fun" i satysfakcję dla samego siebie.

Dzięki takiemu podejściu jakie prezentuje Ryba można stwierdzić, że akwarium morskie nie musi być drogie i nie jest to jakoś szczególnie trudne i skomplikowane.

PozdrT

Edytowane przez tomiooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie wszystko zalezy od tego co hodujemy. U mnie po odstawieniu dozowania NaHCO3 kH spada po 3 dniach do 4, a tydzien pozniej wszystko byloby martwe. Ale przy przewadze miekasow wierze ze da sie utrzymac takie akwarium bez dozowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie racje, każdy powinien znaleźć własną drogę do prowadzenia akwarium, tylko po co 99,9% akwarystów wypisuje takie głupoty o konieczności zastosowania filtrów RO , magicznych kulek , absorberów itp jeśli to wszystko jest zbędne?

Ok koniec off-topu, dawaj te fotki światełkasmile.gif

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie racje, każdy powinien znaleźć własną drogę do prowadzenia akwarium, tylko po co 99,9% akwarystów wypisuje takie głupoty o konieczności zastosowania filtrów RO , magicznych kulek , absorberów itp jeśli to wszystko jest zbędne?

Ok koniec off-topu, dawaj te fotki światełkasmile.gif

hahahahah Piotr też masz rację ja u siebie bez tych magicznych absorberów RO, DIY itd polegnę B) a u Ryby to działa :)

myślę że Tomiooo ma dużo racji, Magiczne światełka też działają i nie powiedziane że akwarium przy świeczkach też nie będzie działać /oczywiście żartuję/ ale jak damy koralą to co im trzeba to wcale nie znaczy że nie można tak porowadzić akwarium sam widziałem u Ryby i naprawdę to działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem i potwierdzam. Żyje, rośnie i oby tak dalej.

Gratulacjerolleyes.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy w koncu jak te xenony świecą czy nie ?

Pewnie, najlepij podleć w tygodniu do Gdańsks sam doskonale się orientujesz że zdjęcie nie oddaje tak naprawdę barwy światła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi