Skocz do zawartości
SteveK

Biopellets jak gdzie I poco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie.

Przez wiele miesiecy jestem w tym temacie.Mozna spokojnie

Powiedziec ze dosyc kleboko w nim siedzie.

Moze tak wspulnie podzielimy sie swoimi Pogladami

I doswitrzeniem.

Sk

(sorki za ortografie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie bio działają znakomicie, azo i fosfo ok 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie się kręciły,było ok,ale z braku miejsca w sumpie ,( wszystkie filtry i reaktorki obijały się o siebie i strasznie chałasowały)wróciłem do ZS2 i też jestem zadowolony z wyników :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie kuleczki kręca się od kiedy się pojawiły i jestem bardzo zadowolony. Korale ładnie wybarwione a przy tym zbiornik sterylny. Jedyna wada korale za szybko rosną na kulkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie krecily sie w sumie ponad pol roku, i efektow ZADNYCH, jakby ich wogole nie bylo. Dziwi mnie gadanina, ze "musza sie rozkrecic" i "daj im wiecej czasu". Zeostart2 dziala od razu, leje codziennie i po 2 tygodniach widze efekty na małej hance. Dlaczego wiec kulki nie dzialaja u mnie w zbiorniku a u Andrzeja TAKIE CUDA? Skad taka rozbieznosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje kręciły się przez trzy miesiące, kombinowałem z przepływem wody raz wiekszy raz mniejszy i nic żadnych widocznych efektów działania. Co prawda miałem ich tylko pół litra, wiec troche mało jak na takie akwarium, ale żeby nie było przez ten czas żadnego zużycia samych biopellets ? tyle ile włożyłem tyle wywaliłem.blink.gif Może trafiłem na kolejną złą partie, w każdym bądź razie już mnie one nie kręcąno.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kulki nie zbijają parametrów, lecz pomogą je utrzymać. To moja teoria, sprawdzona na moim zbiorniku. Zauważyłem też, że do rozkręcenia potrzebowały jakieś 1,5 miesiąca. Ja jestem zadowolony, mam od początku kulki jeszcze z tej pierwszej dostawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kulki u mnie działają od kiedy pojawiły się na rynku , dosypuję już trzecią paczkę.

Generalnie uważam , że jest to świetna i prosta metoda na utrzymanie w ryzach PO4 i NO3 , mam sprawdzony patent który funkcjonuje.

Gdy PO4 wzrasta do 0,06 wówczas dosypuję 100 gram kulek , PO4 spada do 0,03 i taki parametr staram się utrzymywać , nigdy nie dążyłem do zbicia PO4 do zera , a to z prostej przyczyny , zbyt duże ryzyko pozbycia się korali.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serdeczne dzieki za info.Widze ze wielu z nas maja

Podobne wyniki.Ja w swim sumpie rok temu zalozylem

Male laboratorium dla Bio Pellets.Powoli probowalem wiele

wariantow z woda,pompami,iloscia wymiany gazow itp.

Koncowy efekt (nie chwalac sie) jest dosyc dobry.

Chcialbym podzielic sie z wami moja Bio polimerowa charowa.

Najwazniejsze czynniki sukcesu z kulkami

Ilosc natlenienia wody

Zmienna sila I czas przeplywu(z malon przerwa)

Odleglosc pomiedzy kulkami

Czas dojzewania kulek(rodzaj bakteri)

Rodzaj sprzetu do nich.

ok bateria sie konczy w iphonie.Siedze na lotnisku

I Poludnie Us zasypane sniegiem.dopisze reszte moich

Wynikiw za parenascie godzin.

Sk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja obserwuję fora i czytam jak są one skuteczne. ..... i rewelacji nie ma bo tyle co za to i tyle przeciw. Koszty ich posiadania nie małe - sprzętu kupa , dosypywanie , sklejanie , stara formuła , nowa formuła , kręcą się w lewo a nie w prawo , pompa dmuchająca w to przez 24h , zawory zwrotne itd , itd. Moje zdanie jest takie - dobre bakterie i wódka = ten sam efekt a o ile mniej pracy , klamotów .... i samemu można też z tego skorzystać :thumbsup:

PK

Edytowane przez R.I.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierzę że BP są takie bezobsługowe. Na pewno chociaż raz dziennie zajrzysz czy pompa w kolumnie działa .... a w tym czasie możesz po kropelce wódeczki lub innego "fudu" plus bakterie zakropić.

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rybki tez trzeba karmic codziennie,wiec wlanie wodki czy zeostartu tez nie jest problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak by bylo male pierdlo 3L kulek,pelna kontrola

Wszystkiego.Dopalanie czystym powietrzem i troche

Elektroniki.Nie wspomne Ph stabilny (8.2)?

Sk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak by nie bylo to u mnie nie ubylo ani miligrama kulek w ciagu pol roku , bo wazylem na wadze. CUD JAKIS CZY CO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja obserwuję fora i czytam jak są one skuteczne. ..... i rewelacji nie ma bo tyle co za to i tyle przeciw. Koszty ich posiadania nie małe - sprzętu kupa , dosypywanie , sklejanie , stara formuła , nowa formuła , kręcą się w lewo a nie w prawo , pompa dmuchająca w to przez 24h , zawory zwrotne itd , itd. Moje zdanie jest takie - dobre bakterie i wódka = ten sam efekt a o ile mniej pracy , klamotów .... i samemu można też z tego skorzystać :thumbsup:

lepiej tego ująć nie można :woot::good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kidult i poniekąd masz odpowiedź dlaczego u Ciebie nie działają , skoro ja dosypuję już trzecią paczkę i u mnie działają to coś musi być u Ciebie skopane. Zapewne przepływ przez reaktor bo inaczej nie potrafię sobie tego wyjaśnić , dużo osób twierdziło że kulki muszą się tylko delikatnie poruszać , w mojej ocenie jest to nie prawda , ale zaznaczam to jest w mojej ocenie. Mój filter jest zasilany pompą 2500 litrów , a słyszę że nie którzy zasilają pompami po 500 l , oczywiście nie twierdzę że jest to źle bo wszystko zależy od pojemności filtra ilości kulek itd...

Generalnie muszę ,być też obiektywny i powiedzieć Tobie , że formuła z pierwszej dostawy ściera się bardzoooo powoli , nowa formula ściera się zdecydowanie szybciej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi