SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2011 (edytowane) @SteveK a czy ten Twoj reaktorek na biokulki moze byc zastosowany w akwarium bez sumpa?? Mozesz wkliec jego zdjecia?? Jaka bedzie cena wraz z wysylka w PLN?? Niestety bez sumpa sie nie da.(rozmiar I potrzeba silnego skimera z wlasciwyn jego Podlaczeniem do filtra.)Mam nadzieje ze bedzie dostepny przed jesienia.Za wiele niestety Nie moge pokazac.(us patent jest robiony) Zerknij na youtube.Jedynie to troche sie poznienialo (podawalem wiadomosci z lekkim opuznianiem) http://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2F&gl=US#/watch?xl=xl_blazer&v=VW9QHrTcnM8 Ps. Bedom dwie wersje pojemnosci kulek 2.5 L (do 200 GL Us),4.5L (450 GL Us) Nano wersja siedzi juz w na papierze.Moze da sie ja skleic troche pozniej. Szerokosc filtra jest 10.5".Wejdzie do wielu sklepowych baniakow(u nas) 2.5 Litra wersja nadaje sie do tenkow od 55 GL ,4.5 L od 120 GL . Co do sprzedazy w Polsce....ciezki temat. Vaty,podatki biznesowy itp.Ale znajac mozliwosci naszych zrob to Sam Chlopakow pewnie dlugo moja pralka sie nie obroni. Edytowane 15 Styczeń 2011 przez SteveK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2011 Slawku ja bym sie pisal na taki eksperyment, tylko nie dm rady robic testow codziennie, 2-3 razy w tygodniu to szybciej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2011 smithpl - bardzo ładny baniaczek - i nie interesuje mnie to na czym śmiga. PK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2011 To ja wstawie swoje akwa , też w tym temacie a to dlatego zenie używam żadnych magicznych kulek , żadnych absorberow węgla ani wódki . Ocenićmożecie sami , przyrosty są widoczne z dnia na dzień powoli zaczynam dokładaćrównież trudniejsze akropory i też jestem w szoku jak ładnie zaczynają rosnąć ,dodam jeszcze że mam zwykłe oświetlenie świetlówki 0,7 w/l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2011 U mnie kręcą sie od maja 2010 ,Sławek na NR zaraził mnie tą metodą ..Jestem bardzo zadowolony a dodam ze w Łódzi zastosowałem je jako chyba pierwszy .DarekB30 mi skleił filterek ,nawet pofatygował sie aby z Warszawy mi go przywieść .Kulki sie krecą a mnie oko cieszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2011 snake wybacz, ale Twoje korale to takie gatunki co i w meksyku na pustyni beda rosly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2011 Tia , wymień korale które widzisz :-)) ps. wypowiedział się znawca białych korali z marketu :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2011 Snake - masz miękasy, kilka LPS i monti - wszystkie nie wnikają w wachania pewnych parametrów nawet na zaniskie Ca, ph itp..., Kidult dobrze mówi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2011 Tu troszkę lepsza jakość Akwa i SPSy jeszcze wychodzą z problemów po problemach z prądem ale mi się już podoba i podoba mi się że kulki pilnują mi parametrów. Testy robie co 2-3 tyg. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2011 Smith, kurde, stary, nie uważam się za eksperta, ale masz w baniaku niewiele więcej od Węża, oprócz tego co ma on, zauważyłem A.tumidę, która jest zielona w każdych warunkach, a reszta Acropor u Ciebie prezentuje dzikie brązy we wszystkich możliwych odcieniach, P. damicornis powinna być różowo-zielona, u Ciebie jest bura... Tak szczerze to "szału ni ma" moim oczywiście zdaniem, jak już wcześniej napisałem, nie jestem ekspertem, ani żadnym autorytetem, ale uważam że jeśli ktoś krytykuje to powinien mieć do zaprezentowanie wzorzec do jakiego osoba krytykowana powinna dążyć, tutaj takie sytuacji nie widzę... Troche pokory życzę Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2011 a wszystko przez kulki, nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Snake zwin ten zielony dywan to wymienie korale, bo nie widac dokladnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Morog, w mojej wypowiedzi absolutnie nie odniosłem sie do zasadności używanie kaulek, a wylącznie do sposobu wypowiedzi i krytyki uskutecznionej przez Smitha. Żeby było w temacie to co do kulek mam swoje zdanie, uważam że to bardzo skuteczna metoda filtracji, dająca spore możliwości, tyle że trzeba jej poświęcić na początku trochę czasu, moim zdaniem nie da się jej "nauczyć", trzeba 'zrozumieć". Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Dawno z nikim tak sie nie zgodziłem w temacie jak teraz z Sebem ..Trafnie i własciwie to ujoł! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Kidult - wole mieć zielony dywan niż białe korale. (mogę się pochwalić że nie straciłem ani jednego korala w przeciwieństwie do Ciebie) smithpl - masz racje te korale to tylko monti :-) Ale trzeba przyznać ze nie wiedziałem że jest tyle gatunków może mi ponazywasz zielona monti po prawej i jej 1 miesieczne przyrosty. I na tym skończę dyskusje bo nie to miałem na celu .Chciałem pokazać że można trzymać akwarium bez magicznychkulek , absorberow itp. Ważniejsze są stabilne parametry i nie cudowanie niż cochwilowe zmiany. Pozdrawiam Konrad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 "Ważniejsze są stabilne parametry i nie cudowanie niż cochwilowe zmiany." I podstawa tego sa bakterie.Polimer jest dla nich pokarmem. Sk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 Smith, kurde, stary, nie uważam się za eksperta, ale masz w baniaku niewiele więcej od Węża, oprócz tego co ma on, zauważyłem A.tumidę, która jest zielona w każdych warunkach, a reszta Acropor u Ciebie prezentuje dzikie brązy we wszystkich możliwych odcieniach, P. damicornis powinna być różowo-zielona, u Ciebie jest bura... Tak szczerze to "szału ni ma" moim oczywiście zdaniem, jak już wcześniej napisałem, nie jestem ekspertem, ani żadnym autorytetem, ale uważam że jeśli ktoś krytykuje to powinien mieć do zaprezentowanie wzorzec do jakiego osoba krytykowana powinna dążyć, tutaj takie sytuacji nie widzę... Troche pokory życzę Pozdrawiam seb Żeby było jasne Seb popieram w tym co mówisz w 100% , ale z drugiej strony to pewnie ze trzy osoby mogły by się wypowiadać na forum . Niestety jest bardzo dużo stwierdzeń " ja stosuje to ..... i jestem bardzo zadowolony" , a drugi cytat ,"ja podmieniam raz w tygodniu i też jestem zadowolony" i wymieniać bym mógł pewnie przez cały dzień. Zawsze uważałem doradzasz to sprawdź jaki ty masz zbiornik , porównaj się do gości którzy o akwarystyce sporo wiedzą i jeśli stwierdzisz , że w 50% jest u Ciebie tak jak u nich , to twoja podpowiedź nikomu nie zaszkodzi , a być może pomoże. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2011 snake Twoje korale zbyt wyszukane nie sa, za darmo bym sobie ich nie wstawil do baniaka bo szkoda miejsca. to najlatwiejsze spsy, rosna wszedzie i zawsze, a dla mnie akwarystyka morska to wyzwanie, aby coraz lepiej utrzymac coraz trudniejse korale. Ty jak widac idziesz na latwizne i nie wiem CO chcesz pokazac swoimi zdjeciami. a, chyba chodzilo o to, ze biopelletki "dzialaja" , ale mnie nie przekonales Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach