juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2011 więc, jak nie wiadomo o co chodzi? to zazwyczaj chodzi o??............................. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2011 chyba snisz jak ktos Ci odpowie na to pytanie, bo po pierwsze to juz jest niezgodne z tym co podaje producent, bo mialo byc: "NP reducing" a rzekomo jest "NP STABLE" i to w zbiornikach ludzi, gdzie i tak nie bylo z N i z P problemow. a po drugie jesli juz to ktos musialby zrobic na ten temat badania. .nie jest tak? obiecanki byly, ze pakujemy kulki i juz nic nas nie interesuje. jakos zeostart2 u mnie dziala, widac to bylo po parametrach juz po 2 tygodniach. Widzę że odpowiadzasz tylko i wyłacznie wtedy kiedy Ci pasuję coś napisac :-) Fotek akwarium z trudnymi koralami jak sądze się nie doczekamy . Po drugie niech się wypowiedzą osoby które to stosują i są przekonani że to działa . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2011 W mojej ocenie kulki zbijają PO4 , mam je od momentu jak pojawiły się na rynku. Moje początkowe wartości kręciły się w przedziale 0,07 - 0,09 , dzisiaj kręci się to w granicach 0,03 - 0,05 gdy podskakuje do wartości 0,06 wówczas wiem , że muszę dosypać kulek. System w mojej ocenie jest bezobsługowy , powiem tak u mnie to działa. Jeszcze jedno wyciek z kulek trafia bezpośrednio do odpieniacza być może jest to bardzo istotne. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2011 Snake, zeby zrobic zdjecia, musze kupic nowy obiektyw, bo stary mi sie zj***l, co prawda to 300zl, ale nie mam teraz. pozniej musze wyskrobac szyby, ale nietety scraper mi sie tez polamal. jak to wszystko ogarne to zdjecia pokaze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2011 A widzisz jak chcesz to potrafisz :-) Dobra koniec off-topa, wrócmy do tematu kulek. Więc dlaczego się pytam o kulki , od momentu załozenia akwarium zawsze miałem nie wykrywalne parametry po4 i no3 (salifert) Na małej hance po4 pokazuje mi około 0.04-0.06. Wiec idąc dalej , jeśli dałbym teraz kulki to mógbym powiedziec ze u mnie super działają no bo będę miał nie zmienne parametry :-) Z tego co wyczytałem na forum kulki nie zbijają parametrów tylko je utrzymują , więc jak udowodni że działają ? Jestem w pracy.Odpisze wieczorem(u nas)Jedno pytanie do Ciebie Na jakich bakteriach Jedziesz w twoim tenku I jak temperature wody? Sk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2011 Kidult - poczekam na fotki :-) SteveK - szczerze mówiąc to nie bardzo wiem o co pytasz(o jakich bakteriach mówisz ? ) , ale tak jak pisałem nie dolewam do wody nic poza ABC i Balling-iem . Temperaturę mam pomiędzy 26-a 27 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2011 Po tym wszystkim zrozumialem jak mocno morski zycia I nasze jest zwiazane z polem magnetycznym. zmienilem kierunek wody w reaktoze I smrodek powoli zacza sie powiekszac. Sk Steve mógłbyś to rozwinąć? Jaki masz ten reaktor? Puściłeś wodę górą i spływ dołem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2011 Kidult,będę w Wawie za parę dni,mogę wziąć jakieś szkiełko i pstrykniemy parę fotek Twoich wyszukanych korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Sorki Panowie ale przy...... w pracy I nie bylo sily na pisanie. O bakterie sie pytalem Bo jak masz zeovit to joz inna spiewka.Co prawda przy twojej temperatorze ilosc bakteri prawdopodobnie jest wieksza.Trodno bedzie dla mnie przekonac ze twuj tenk bedzie lepiej dzialal.Dlatego ze patrzac na twoje parametry wody,dopracowales wszystko do maxa.Ale jesli zmieniasz jakies 10-15% wody raz dwa tygodnie to przeciez wiadomo ze stabilnosc parametrow wody bedzie stabilna.Kulki bardziej pomagaja przy maxsie karmieni I maxsie ilosci towazystwa w tenku.Moze inaczej.przy uzyciu kulek mozna zwiekszyc ilosc bakteri w kontrolowanym srodowisku ,ich mnozenia I szybkiego wyciagniania z tenku po przez skimer.I one wiecej nic nie robia.wywalisz bakterie wywalisz z tenku syf.To jest podobnie tylko poprzez Wymiane wody.Wiadomo ze jak zaczniesz solidnie obliczyc Ile wody jest w baniaku (- skaly,piasek i zwiezadka)I porownac z tymi obliczeniami z oceanu to nasze baniaki sa jak male brudne bajorka.Moze kiedys tam zaczniesz sie bawic pimerami. Tak woda a tenku bez postednio idzie do filtra.Jutro dopisze S K Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Steve, zrób fotki i pokaż jak to u Ciebie wygląda od strony technicznej. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Seb zapraszam, i nie myl "wyszukanych" z "bardziej wymagajacych niz montipora digitata" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Kidult, chyba się pomyliłeś, ja pisalem do Steve-a ale z zaproszenia chętnie skorzystam, może szybciej niż myślisz Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 (edytowane) a, pomylilem Cie z Bigwalkerem, przepraszam obydwu:) Bigwalker zapraszam na wizyte. Edytowane 20 Styczeń 2011 przez KIDULT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2011 Mam na imię Marek :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2011 Mr Gardenen I Seb.Ciezko bedzie dla mnie podac jakies rysunki czy plany Bo niestety leptap zostal w domu.(pisze na iphonie) Dalem link na tej poscie do you tube gdzie jest z filmowane.Przez ostatnie osiem miesiecy pozmienialem troche ale Sam reactor (rura) O wiele sie nie zmienila.Woda wlewa sie z gory,rozplywa sie na plaskim plasticu z wieloma dziurami I wlatuje do reaktora.w nim sa cztery dysze ktore powoduja krecenie kulek.(one pobieraja wode ze spodu.Nadmiar wody wylewa sie z reaktora.I leci w stone pomp(tz kuleczko)tam czesc jest urzyta przez pompy do reaktora a reszta jest pobieraja przez skimer.Tam bakterie kopa dostaja I syfek z wody jest wyzucony do kubka zewnetrznego.Tz zasada podstawowa.Pic polegal jak podejsc do tematu kontroli reaktora.W naszych tradycyjnych wezach z kulkami mozna tylko zaworek dac I tym sterowac moc reaktora.nastepnym problemem jest mocny spadek Ph(zuzycie tlenu) I nie wspomne brak calkowitego wciagu wody z reaktora przez skimer.(Te bakterie z reaktora jest lepiej trzymac gdzie sie kreca).Musze was przeprosic z gory ale nie wszystkie moje pomysly sa nie calkowicie przebadane do konca.Dlatego nie chce o nich za wiele pisac.sterowanie wzrostu I otracenia bakteri z kulek nie jest bardzo skaplikowane.Dwie papy(500 GL /H),czasowniki do nich I papa do napowietrzania wody.Troch do pracowalem wymiane gazow I do powietrzannie wody.Jak narzie wszystko kreci sie fajnie.ale jak zawsze z nowoscia idzie powoli ale do przodu.Ostatnie testy na maxsa sa dalej robione. Pozdrawiam wasz wszystkich Sk Dodalem krótki film na youtube jak pracuje skimer na tym moim pudle z kulkami. http://www.youtube.com/watch?v=EW15zwHJif0 Sk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2011 Jak na razie PH stoi na 8.1.Na ogol powinno sie troche roznic pomiedzy dniem a noca. Wszystko stabilne.Na filmie jest pokazany cykl tz czyszczenia kulek. (co 2h przez 5 min). http://www.youtube.com/watch?v=Vb603Id2rIs Sk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2011 Co do kuleczek hm .zaraził mnie tym ser Stevek na NR...krecą sie u mnie od maja 2010 i jestem bardzo zadowolony .Polecam ..jedyna uwaga Tą metode trzeba zrozumieć (jak maja sie krecic,szybkosć i etc) jak juz sie to skuma to wszystko gra jak w szwajcarskim Doxie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2011 Piona to jak mają się kręcić? wolno, szybko... teorii jest wiele, podobno nawet kierunek kręcenia jest istotny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach