Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Listopad 2010 (edytowane) Czy chromisy potrafia skubać polipy monti ? 3 razy to widzialem i nie wiem czy to norma czy tylko ja tak mam. Co ile karmicie swoje pociechy ? ja karmie 1 dziennie,zdarzało mi sie nie karmić weekend jak wyjezdzam w pt a w nd wracam.Przy tej obsadzie nie widzialem do niedawna zadnych problemów. Edytowane 12 Listopad 2010 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Listopad 2010 Ryby potrafią też skubnąć szybę co nie znaczy że lubią jeść szkło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Listopad 2010 thomas :thumbsup: :thumbsup: dobre, az sie obsmarakałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Listopad 2010 Dzięki. Dobry humor nie jest zły. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Listopad 2010 thomas :thumbsup: :thumbsup: dobre, az sie obsmarakałem Nie wiem co jadleś ale to chyba nie rosnie w polskich lasach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 A zdziwiłbyś się. dziś tego nie jadłem, ale rośnie też w lasach pod Łomiankami;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 Skubią monti bo są głodne , powinieneś karmić minimum dwa razy dziennie. Jak nie masz czasu ,to pomyśl o jakimś automatycznym karmniku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 Ryby żerują na okrągło. Taką mają naturę. Co nie znaczy że są w stanie uszkodzić jakiegokolwiek korala. Poza tym ryby zdrowiej jest utrzymywać na pernamentnym głodzie, bowiem takie właśnie mają warunki w naturze gdzie jedzenia jest mniej niż więcej. Gorsze jest przekarmienie + ograniczony ruch w akwarium= otłuszczenie narządów wewnętrznych, krótsze życie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 thomas kay , ale nie można przesadzać! Ja trzymałem ryby przez długi czas na głodowych racjach i nic dobrego z tego nie wyszło. Może nie chorują , ale na pewno karłowacieją Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 Do stłuszczenia wątroby nie potrzeba nawet przekarmienia, ale wystarczy zła, monotonna dieta. W "Breeder's Guide to Marine Fishes" jest zdjęcie z "sekcji" Cryptocentrusa karmionego wyłącznie miksem mięsa małż, kalmarów i ośmiornic. Stłuszczona wątroba długości 3 czy 4 cm w rybie mającej maksymalnie 10cm idealnie obrazuje co znaczy hasło kiepska dieta. A Chromis może skubać z dwóch powodów. 1. Jest głodny. 2. Jeżeli masz kilka sztuk to może "mościć" miejsce pod złożenie ikry W naturze Chromisy składają ją na fragmentach koralowców SPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 thomas kay , ale  nie można przesadzać! Ja trzymałem ryby przez długi czas na głodowych racjach i nic dobrego z tego nie wyszło. Może nie chorują , ale na pewno karłowacieją I w ten sposób dochodzimy do sedna sprawy czyli zindywidualizowania sytuacji. Każdy zbiornik ma trochę inaczej. Rację ma też kolega piszący o różnorodności diety, jakość pokarmu jest ważniejsza niż ilość. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 Ilość pokarmu określa wielkość populacji, głodzenie zwierząt w akwarium jest głupotą i barbarzyństwem. Permanentne głodzenie - ja bym tobie taką permanencję zastosował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 ... Poza tym ryby zdrowiej jest utrzymywać na pernamentnym głodzie, bowiem takie właśnie mają warunki w naturze gdzie jedzenia jest mniej niż więcej... Widziales kiedys pokolce na prawdziwej rafie? Wygladaja jak 3 najgrubsze ktore kiedykolwiek widzialem w akwarium postawione obok siebie. Kiedys probowalem utuczyc tak zebrasome i sie nie dalo, pomimo ze karmilem bardzo obficie 5x dziennie. To co nasze ryby dostaja nawet w obficie karmionych akwariach to racje glodowe w porownaniu ze srodowiskiem naturalnym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Listopad 2010 Nie zrozumieliśmy się. Ja nie mówie żeby ryby głodzić, mi chodziło o to że ryby nigdy nie powinny mieć nadmiaru pokarmu bo to im zaszkodzi! I nie mów mi że ryby mają w naturze pokarmu ile wlezie bo albo ty się mylisz albo bbc. Myślisz że skąd sie wzięła w rybach na rafie taka agresja? Z przyczyn podstawowych czyli dostępu do jedzenia którego jest nie wiele, dlatego ryby obejmują takie duże rewiry, żeby dać sobie szansę na przeżycie. To oczywiste że mogłeś widzieć utuczone ryby żyjące na wolności, ale zadaj sobie pytanie ile innych egzemplarzy nie dożyło wieku dojrzałego bo nie wytrzymały konkurencji pokarmowej z tymi "najedzonymi". Ryby w akwarium zawsze będą miały mniej urozmaicone jedzenie niż w naturze i przez to będą się prezentowały gorzej, ale za to ile z nich w naturze byłoby w stanie przeżyć i znaleźć pożywienie w pojemności 500l np. 15 ryb? Â a w akarium dzięki tobie mogą. A ty tomajk daruj sobie takie teksty do mnie że mi głodzenie zafundujesz... Narka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach