Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2010 a czy do w miarę regularnego wypływu można zastosować TAKIE kroplowniki ?? Czy nadają się do słonej wody ?? Czy ma ktoś z tym doświadczenie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Panowie dojrzałem do reaktora, jaką konstrukcję polecacie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 2 komory, zeby zgubic nadwyzke CO2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 OK super, tylko jak to się nazywa i gdzie to kupić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Jacek skontaktuj się z Noa, chyba pracuje nad ciekawym reaktorem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 A to dajcie jakies szczegoly to i moze ja sobie w koncu zrobie /-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Marcin super ze się zgłosiłeś do zrobienia sterownika do http://reefbuilders.com/2011/08/25/dastaco-calcium-reactor/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Tak wiem o tym projekcie, tylko czy przed końcem roku ujrzy on światło dzienne? Szkoda, że do Polski nikt nie sprowadza tych reaktorów. A tak poza tym producentem co polecacie? Może KZ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Oj Jacku, bądz pewny, że do końca roku sam osobiście go ujrzysz, oczywiście bez sterownika. Dodane zostanie w pierwszej komorze wyjście na elektrodę ph. Reaktor dwukomorowy, oparty na dwóch rurach o średnicy 150mm i wysokości 1m, napedzany pompą eheim 1048. Postaram sie w miarę możliwości odwzorować orginał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 To nie jest źle, pompę już mam. A trochę niższego a o większej średnicy nie da rady? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Jak szerszy to raczej mocniejsza pompa, ta może być za słaba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 bedzie za slaba. mam taka pompe w reaktorze o wysokoscci 40 cmi rurze 10 cm i po wlozeniu wkladu jest w sam raz. ale przy rurach 100 cm moze byc nieco za slabo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Sushi, tak jak pisałem chcę w miarę możliwości odwzorować orginał. W orginale taka jest, ale trzeba paniętać, że pierwsza komora nie może być zapełniona na full. Zamierzam zastosować gruby zasyp, np.:knopa. Jeśli macie jakieś komentarze, to chętnie wysłucham Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 Pompa 1048 spokojnie da radę w średnicy 15 cm, nawet firmowe reaktory taką mają. Ja odniosłem się do szerokości rury, wysokość ma mniejsze znaczenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Grudzień 2012 (edytowane) f.ex : http://zapodaj.net/735729227bf6a.png.html Edytowane 8 Grudzień 2012 przez Noa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2012 Piotr jak będziesz kupować złączki to GF w Orłowie. Na hasło akwarystyka morska jest zniżka. Jakby co to daj znać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 I jak postępy przy uruchamianiu reaktora? Ja na razie kompletuję sprzęt i wiedzę. Próba generalna będzie ok. marca 2013. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2012 Jesteśmy w trakcie klejenia, ale brakuje nam osprzetu: butli, wkałdu, itp. Wyglądać to będzie imponująco. Dwie rury po 1000mm wysokości i 150mm średnicy , przeszło 25kg zsypu. Zobaczymy czy będzie to działać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach