inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Czerwiec 2013 Butla z gazem była od kolegi z roślinnego,miała naklejkę,że w niej CO2,poza tym miesiąc działało jakimś cudem.Nagranie jest z działającego reaktora.Nie mogę podać więcej gazu bo nie ja a pływak o tym decyduje.Jutro chyba ponownie dobiorę się do tych siatek bo co jakiś czas opadają i chyba blokują pływak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Czerwiec 2013 Marek, postaram się wykombinować jakiś patent na te siatki i dam Tobie we Wdzydzach. Jacek się do Ciebie odzywał może ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Czerwiec 2013 Nie nic nie pisał ostatnio.Z siatkami ja sobie poradzę,może jutro wywalę kolejną i zrobię większą przerwę,ale czy trzeba ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Czerwiec 2013 Tu przykład kolejnej pompki DIY którą przygotowałem dla jednego z kolegów. Taka alternatywa dla IKS'a :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAWO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2013 Witam. Budowa reaktora chodzi mi po głowie już z parę miesięcy. Po problemach z elektrodą i sterownikiem pH wstrzymałem budowę klasycznej konstrukcji i już myślałem nad zakupem dodatkowego modułu do dozownika DOSER ONE Evolution. A tu taki zacny temat. Wiadomo reaktor chcę zbudować jak najmniejszym kosztem i nie chodzi o stosowanie rur z pojemników na rzywność z reala ale o wykorzystanie posiadanego już sprzetu. Pytanie do speców czy dolewka z Aqua Reef Meter może sterować elektrozaworem (wiadomo że cewka 230V) i z jakim pływakiem? Kolejne pytanie do speców czy skutecznie odpowietrzę ten reaktor za pomocą zwykłego programatora czasowego który zastopuję pompę na tą 1h? I chyba ostatnie pytanie, mam Doser one evolution w tym dozowniku mam jeszcze wolne wyjście na dodatkowy moduł . Chce wykorzystać ten programator i te wyjście i za jego pomocą sterować pompą perystaltyczną serii 200 na 230V AC . Oczywiście użyć to tego celu przekaźnika NO na 6V (na takie napięcie chodzą chyba te pompki w tym dozowniku) Widzę to tak: w tym dozowniku mogę sobie ustawić co godzinę jedną dawkę powiedzmy że będzie to 20 ml (jakieś 5 min. działania) czyli zegar włącza napięcie na pompę zamiast której mam w zgrabnym pudełku nasz przekaźnik a ten zamyka obwód i uruchamia nam naszą nową mega wydajną pompę która ma wydajność 32/min. Czy takie puszczenie wody przez reaktor raz na godzinę będzie wystarczające? Oczywiście te nasze przykładowe 20 ml (5 min.) możemy zwiększyć do 200 ml max ,wtedy chodziło by na okrągło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2013 (edytowane) Dla zainteresowanych tematem zużycia wkładu. Fotka przedstawia zużycie wkładu po ponad 2 miesiącach od startu z reaktorem , przy odcieku około 400-500ml/h Zaznaczone czarna kreska ( pierwsza komora - zuzycie okolo 1cm ) MAWO - ARMem balbym sie sterowac reaktorem Evolution dolewka sie do tego nie nadaje z uwagi na czestotliwosc zalaczania. Te pompki nie sa do tego przeznaczone. Edytowane 15 Czerwiec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2013 Mi też w reaktorze prawie nic nie znikło,też mam zaznaczone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2013 Po problemach z CO2 chyba już z reaktorem jest wszystko w porządku,ale martwi mnie wysoki odciek bo mam 3l/h i pompka chodzi prawie cały czas,czyżby tak duże zużycie mam ? Pisałem z Noa i chyba wsypię jeszcze jedno pudełko ARM-a które mam (średnia granulacja). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2013 Ja bym sie na twoim miejscu nie martwil - tylko sie cieszyc ze rosna :-) No i jak masz miejsce to wsypuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2013 No chyba muszę bo Kh dalej mi leci,dziś rano 6,9.Zaraz dosypię jedno pudełko.Przez duży odciek w akwarium Ph mi spada,na to też bym musiał coś wymyślić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2013 Spada czyli masz ile? Nie ciagnie ci powietrza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2013 Kh-6,9 ,powietrza nie ciągnie,wkład już wsypany,ostatnie badanie w pierwszej kolumnie Ph-6,25.Tak się zastanawiam czy w komorze z CO2 nie mam za dużo tych siatek przez co jest tam mało gazu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2013 (edytowane) Nie, siatki sa ok. Sprawdz kh na odcieku. Ja dzis sprawdzilem ze bardziej "miesisty" jest odciek jak wylaczasz uklad 2 razy dziennie a nie raz. Mozesz sprobowac. Czy wzrosna parametry na odcieku i o ile Edytowane 16 Czerwiec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2013 Mam możliwość wyłączenia reaktora wielokrotnie więc jeśli to by polepszyło pracę tego reaktora to nie ma problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2013 To sprawdz, niech sie wylacza reaktor na 1min dwa razy dziennie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2013 Wpadłeś na to przypadkowo,czy wyczytałeś gdzieś ? Jak to jest u Dastaco ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Czerwiec 2013 W dastaco masz raz dziennie, ale zauwazylem ze po wylaczeniu reaktora w ciagu dnia i odpaleniu ponownym, proces pochlaniania co2 jest taki sam - czyli reaktor pije co2. Trzeba by tylko sprawdzic czy wtedy ph w reaktorze nie zrobi sie nizsze niz 6.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2013 Ostatnio nic nie pisałem bo znów reaktor mi przestał działać bo w kolumnie miałem Ph-7,20 ale sprawa się wyjaśniła i miałem nosa co do tych siatek bo po prostu ich było za dużo,Wywaliłem trzy siatki wczoraj rano mając Kh-6,8 a wieczorem już Kh-8 przy odcieku 2l/h więc zmniejszyłem do 1l/h a rano ustawiłem na 1,2.Kh w tej chwili 7,7 a Ph w kolumnie 6,1. Zastanawiam się tylko jak u Was działa elektrozawór bo mój w tej chwili włącza się na 1s co niecałą minutę.Miałem przerwę miedzy siatkami a pływakiem około 7cm,ale już siatki mi trochę opadły więc jest mniej.W miejscu pływaka mam prawie spienioną wodę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach