Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 Inmar, tam nie ma się co zepsuć. Gaz nie może fizycznie dostać się do komory z zasypem, no chyba, że jest tam powietrze. Kh w docieku spokojnie powinieneś mieć dobrze powyżej 40. Zrób, dokładnie to co Marcin napisał, zawór musi przestać się otwierac po nasyceniu się wkładu. Jeśli chodzi o twój reaktor, to spokojnie może on uciągnąć o wiele większy zbiornik. Z tego co pamiętam to masz prawie cztery opakowanie ARM-a. Uważaj teraz z ilością ocieku, niestety bedziesz musiał ponownie go ustawić, ale rób to powoli. W sumie masz tylko jedno pokrętło od regulacji odcieku, tak więc nie jest to upierdliwa sprawa. Pamiętaj że druga komora ma 10 litrów pojemności, czyli właściwe parametry odcieku uzyskasz dopiero po około 48 godzinach pracy IKS-a. Jutro podbij jeszcze recznie ballingiem. Co do wartości ph w reaktorze, to Marcin podał prawidłowe informacje (około 6,1 w pierwszej komorze). Mam nadzieję, że to już koniec twoich zmagań z reaktorem. Na Wdzydzach mogę dokładnie Tobie wyjaśnić sposób działania tej konstrukcji, jeśli bedziesz chciał. Mam nadzieję, że już niedługo bedziesz miał problemy ze spaniem, ponieważ będzie trzeszczało w zbiorniku jak koralowce będą rosły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Na spokojnie,ja się nie przejmuję sytuacją i żeby nie było jestem ogromnie zadowolony z tego reaktora a że gdzieś stworzył się problem to trzeba go znaleźć i naprawić. Przez noc reaktor chodził w własnym obiegu,rano sprawdziłem odciek i miał PH-7.81 ale też sprawdziłem swoją sondę i w płynie Ph-7 pokazała 7,23 a w płynie Ph-9 9,12 czyli sonda mi zawyża.Po pracy ją skalibruję,ale z tego co widzę i tak wychodziło by mi więcej niż powinno być.Opakowań mam 4,5 sztuki ARM-a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Inmar nie na odcieku tylko w komorze pierwszej zmierz. Musisz zlac troche. Druga komora ma wlasnie ci podniesc pH. Masz inna butle? Mozesz wrzucic filmik z komorki jak pracuje ci reaktor? Chodzi o pierwsza komore. Solanka nasyca sie CO2 przy pH wlasnie w okolicach 6,1 a nie 7,5 Sprawdz tez jakims testem kropelkowym bo nie chce mi sie wierzyc ze ci przestaje cykac zawor jak masz pH 7,2 - wtedy musi rozpuszczac sie nadal CO2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Wodę spuściłem z zaworka dolnego pierwszej kolumny.Wydaje mi się,że od wymiany filterka elektrozawór się uspokoił.Film mogę wieczorem zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Witam Czy w bytli jest na pewno CO2? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Jerzy - podobno mu dzialal na tej butli poczatkowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Tak,działało przecież jakiś czas.Butlę odkupiłem od kolegi,pełną,którą miał jeszcze z roślinnego.Mam reduktor z jednym manometrem i wskazuje ciśnienie 1. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 (edytowane) Cisnienie jest skoro ci napelnia. A nie masz inne butli na chwile do podpiecia? Jak to napisali w reefmanii :-) "Aby wkład w reaktorze zaczął się rozpuszczać należy ustawić pH w reaktorze na poziomie 6.2 Jest to optymalne pH pozwalające na maksymalne wykorzystanie jego możliwości." http://blog.reefmania.pl/reaktor-wapnia-sposob-na-oszczednosc-1119 Przy twoim 7 on nie działa albo masz zwalony test. Edytowane 3 Czerwiec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Nie mam,a jest podejrzenie lipnego gazu ? W razie czego w ciągu godziny mogę gaz wymienić w butli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 (edytowane) Nie wiem, staram się znaleźć rozwiązanie. Skoro mówisz że: 1. na pewno nie ucieka ci CO2 na lini wtrysku do reaktora ( wszystkie złączki od butli ) 2. Nie ucieka ci gaz z komory mieszania 3. Na zasysie wody z akwarium nie wciąga bocznego powietrza To pozostaje butla - to jest tak prosta konstrukcja że jak widzisz gaz w tej bocznej rurce to musi się rozpuszczać. Nabicie 6kg butli to jakies 15zł więc koszt żaden a przynajmniej świeży. Edytowane 3 Czerwiec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Można spróbować wymienić ten gaz,nie wiem,ale mogła ta butla leżeć nawet 2 lata.Jeśli by nawet po drodze gaz uciekał przy napełnianiu to wydaje mi się,że i tak nie miało by to wpływu na napełnianie bo o ilości decyduje pływak.Komora,w której miesza się gaz z wodą,tak gdzie są siatki widać,że jest pusta,woda tylko tam przelatuje na dół. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Nie wiem jaką tam masz skalę na tym manometrze, ale jak ja mam pełną butlę w roślinniaku, to manometr wskazuje trochę ponad 50 bar, jak zaczyna spadać, to znaczy, że z chwilę się skończy gaz, a jak mam na 1 kresce, czyli 10 bar, to już praktycznie tego gazu nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 To nie masz w tej bocznej rurce gazu ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Kolega,od którego mam butlę zapewniał,że jest pełna a ja mogę potwierdzić,że była bardzo ciężka.Tutaj fotka mojego sprzętu http://nano-reef.pl/topic/40003-projekt-inmar-1000-w-obiegu/page__st__1380 To nie masz w tej bocznej rurce gazu ?? Jest właśnie wypełniona gazem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 (edytowane) No to powinno byc OK. zmierz dzis w komorze pH Kup sobie jakis test kropelkowy Edytowane 3 Czerwiec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Wieczorkiem wpierw skalibruję moją sondę. jeśli nie zmierzysz dkH odcieku, nie będziesz wiedział czy reaktor pracuje prawidłowo ! masz większe objętościowo komory reakcyjne od Smith'sa, a on ma ~ 60 dkH ! może użyj Hanki HI755 do pomiaru ... Hanka jest do 300 [ml/L] CaCO3, więc można rozcieńczyć badaną próbkę. otrzymaną wartość pomiaru w [mg/L] podziel przez 50 > otrzymasz wynik w jednostce [meq/L]. aby otrzymać wartość w dkH, należy pomnożyć powyższy wynik przez 2.8 Może ktoś mi napisać jak samemu wyliczyć jakie mam Kh w odcieku przy pomocy testu RS ? Czy mogę wlać 5l wody z odcieku i 5ml wody RO ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2013 Bardzo prosto, robisz test zgodnie z opisem RS. Jak dozujesz strzykawka to naciagasz 1ml i dozujesz . Jak sie skonczy to nastepny milimetr idozujesz . Jak skonczysz to liczsz ile bylo ml i ile z ostatniej strzykawki i liczysz: 1ml czyli jedna stezykawka to 14kh. Wiec jak ci wyjdzie 3,5 strzykawki to 14x3 + 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach