Skocz do zawartości
Niejeden z nas

Reaktor - krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

Inmar zawór od razu na reduktorze na sztywno to lipa. Butla wchodzi w rezonans.

Zrób tak jak ja:

-Reduktor

-wezyk 5-6cm

-zaworek precyzyjny

-wezyk 4-6cm

-elektrozawor

-wezyk

-zaworek przeciwzwrotny

-wezyk

-reaktor

Ustaw butle aby podawala 1Bar, na zaworku precyzyjnym ustaw tyle ile trzeba aby wypelnic reaktor gazem do opadniecia plywaka w czasie2 minut

Ja jeszcze elektrozawor zawinalem gabka ( elektrozawor nie grzeje sie bo mam taki na 12V do 40stC a zalacza sie rzadko )

Nic ci nie bedzie strzelac w reaktor bo to inna konstrukcja niz tradycyjnego reaktora a dodatkowo

na precyzyjnym ustawiasz tak maly przeplyw gazu ze nie ma problemu.

W tym rozwiazaniu 2 pierwsze odcinki wezyka tlumia odglos zalaczania sie elektrozaworu.

Po precyzyjnym cisnienie juz jest naprawde niskie wiec nie ma duzego parcia ani na elelktrozawor ani na reaktor.

Co do koncowek to mocniej je zakrec. A najlepiej uzywaj tych przezroczystych wezykow do instalacji CO2.

Sa lepsze.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak myślałem dlatego dziś rozmontowałem wszystko i mam już na oku kilka akcesori do kupienia,łącznie z wężykami do Co2.Zmartwiłem się tylko,że duża butla mi nie wejdzie.Jest jeszcze opcja,że kupię elektrozawór na 12V i zamknę go w wygłuszonym pudełku.

Teraz wymyśliłem,że może zbiornik na solankę zmniejszę.

Smithpl,fajne nawet to masz.

Edytowane przez inmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupisz elektrozawór i niskim graniu sie to kup obudowe ABS z 10 otworkow wentyalcyjnych, gabka do srodka i ogien.

Albo... ustaw aby zawor nie zalaczal sie w godzinach np. 00:00-06:00 to tylko 6 godzin wiec nie bedzie problemu 

po prostu w ciagu dnia bedzie musial byc wyzszy przeplyw i tyle.

Oczywiscie ten drugi pomysl nie moj a Jarka ale puszczam go dalej :-)

U mnie narazie chodzi na okraglo - nie przeszkadza mi cykanie bo zawor jest w miare cichy.

PS. Ja to tylko zawory na 12V - ja nie widze opcji zabawy z 220V tak blisko wody - a juz nie raz go zachlapalem :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji, aby zawór nie cykał w nocy wystarczy wyłączyć pompkę perylstatyczną. Reaktor po ustabilizowaniu ph nie powinien pobierać już CO2.

Pływak przestanie opadać i nie bedzie sygnału do otwarcia zaworu CO2.

Co do zaworka precyzyjnego, to myślę, że nie jest on tak ważny, ponieważ rura reakcyjna, tam gdzie wpuszczany jest CO2 ma z tego co pamiętam około 50cm długości.

Jeśli mamy krótszą, to fakt przepływ gazu musi być dość dokładnie kontrolowany. Oczywiście jeśli zastosujemy go to bedzie super.

Chodzi mi o to, że nie potrzebujemy az takiej dokładności, jak jest w "standardowych reaktorach" aby liczyć ilość bąbli CO2. Tutaj nawet taki licznik nie jest potrzebny.

Czas napełniania, tak jak Marcin pisze powinien wynosić minimum 2 min. Ja u siebie mam około 3 lub 4 min.

Inmar jeszcze jedna sprawa, na początku pracy praktycznie bedzie cały czas otwarty elektrozawór.Bedziesz odnosił wrażenie, że CO2 się gdzieś ulatnia.

Z upływem czasu przerwy w pracy elektrozaworu bedą sie zwiększać, aż do ustabilizowania się ph.

Przy rozruchu proponuję nie włączać przez 24h pompki perylstatycznej. Stabilizajca nastąpi wówczas, gdy nasyci się wkład, reaktor osiągnie niskie ph i elektrozawór przestanie się otwierać.

Wówczas włącz perlystatyka i zacznij ustawiać dawkę odcieku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji: aby zawór nie cykał w nocy wystarczy wyłączyć pompkę perylstatyczną. Reaktor po ustabilizowaniu ph nie powinien pobierać już CO2.

Pływak przestanie opadać i nie bedzie sygnału do otwarcia zaworu CO2.

Co do zaworka precyzyjnego, to myślę, że nie jest on tak ważny, ponieważ rura reakcyjna, tam gdzie wpuszczany jest CO2 ma z tego co pamiętam około 50cm długości.

Jeśli mamy krótszą, to fakt przepływ gazu musi być dość dokładnie kontrolowany. Oczywiście jeśli zastosujemy go to bedzie super.

Chodzi mi o to, że nie potrzebujemy az takiej dokładności, jak jest w "standardowych reaktorach" aby liczyć ilość bąbli CO2. Tutaj nawet taki licznik nie jest potrzebny.

Czas napełniania, tak jak Marcin pisze powinien wynosić minimum 2 min. Ja u siebie mam około 3 lub 4 min.

Inmar jeszcze jedna sprawa, na początku pracy praktycznie bedzie cały czas otwarty elektrozawór.Bedziesz odnosił wrażenie, że CO2 się gdzieś ulatnia.

Z upływem czasu przerwy w pracy elektrozaworu bedą sie zwiększać, aż do ustabilizowania się ph.

Przy rozruchu proponuję nie włączać przez 24h pompki perylstatycznej. Stabilizajca nastąpi wówczas, gdy nasyci się wkład, reaktor osiągnie niskie ph i elektrozawór przestanie się otwierać.

Wówczas włącz perlystatyka i zacznij ustawiać dawkę odcieku.

Edytowane przez Noa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie duzy :_) ale bedziesz mial spokoj ( jak juz ustawisz :_) ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ARM jest trudny do dostania,Reefmania będzie go miała dopiero w 2 tygodniu maja a RS tez go nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar to moze zasyp go knoopem, ja mam tak i sie ciesze bo u mnie malo Mg schodzi wiec sam kontroluje ilosc redukujac zasyp Mg

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jutro dostanę jakąś informację co do terminu dostawy,morszczak powinien być cierpliwy,ale czekać 3 tygodnie raczej nie przejdzie.Regulacja magnezem może być przydatna,leję balinga równo i Ca mam z Mg,ale u mnie potrzeby są większe bo muszę go dodawać więcej niż przewiduje przepis.W sumie do  ARMa też mogę dodać magnezu jeśli będzie potrzeba.

Całą niedzielę kombinowałem z umieszczeniem sprzętu i udało się.W innych ustawieniach brakowało czasem 1cm by się zmieściło,dopiero przestawienie zbiornika na solankę rozwiązało sprawę,ale szkoda bo musiałem rewizję z niego zdemontować i przelew do sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wreszcie osiagnalem chyba punkt G na perystaltyku - 400ml/h to ilosc odcieku dla mojego akwa na dzien dzisiejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkłady zamówione,trochę na Reefmani,trochę na RS i gotowe,pompka IKS też już idzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed połączeniem reaktora sprawdź czy parametry są w normie i ew skoryguj ballingiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry mam stabilne od dawna :thumbsup:  Reaktor zalewacie świeżą solanką czy może być woda z podmiany ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak,tylko jak zaleję swoje kolumny to mi braknie wody w komorze pompy.Mam odlaną wodę z podmiany z soboty,albo rozrobię świeżą solankę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalej "recznie" wodą po odkreceniu górnego kołnierza w reaktorze wodą z aqwa. Brak oczywiście uzupełnij.

Osobiście zaczął bym od zasypania tylko pierwszej kolumny i zrobieniu zgrubnej regulacji.

Następnie dopiero zapiął bym drugą kolumnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jak,mam zasypać pierwszą komorę a za kilka dni drugą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi