Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 Coś Ci ph się nie udało Proponuję Ci nie zmieniać ustawień reaktora - tak na prawdę to teraz nie wiesz w którym kierunku to idzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 no masz troszke racji.....coz zostawiam ph 6.5 i obserwuje kilka dni-zobaczymy. Wszystko zapewne wina mojego smietniska starszych testow;/ teraz kupilem zestaw nowy - i odrazu niektóre wyniki "wystrzelily w gore";> pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 (edytowane) KH tym razem niższe 125 czyli równe 7, CA 410 natomiast PH odcieku 6,46 Czyli załączenie opóźniacza zadziałało Ph w odcieku wzrosło mniejmy nadzieję,że Ph w zbiorniku też wzrośnie. Teraz zwiększymy dozowanie odcieku i zobaczymy czy uda się podnieść kh. Jakoś mi to rozumowanie nie pasuje do założeń technologicznych tego reaktora. Jak dobrze zrozumiałem to miał tak działać; w pierwszym obiegu pompa miesza non stop wodę z CO2 aż nasycenia i osiągnięcia pH 6,1 poczym stabilizacja, natomiast w drugiej kolumnie to pH podczas odcieku podnosi się do wartości pH? - no właśnie i tu liczyłem na twoje testy z pracy reaktora. Natomiast Ty włączasz opóźnienie elektrozaworu, czyli wstrzymujesz podawanie CO2 gdy reaktor go potrzebuje. To chyba tak jak w większości reaktorów tylko, że to wstrzymanie robiła sonda. A może trzeba poczekać, tak jak sugerował @Noa Co do ph, na wyjściu z reaktora, to trzeba wyjaśnić jedną kwestię. Kolumny reakcyjne mają 2x17L pojemności. W pierwszej mamy wymuszoną cyrkulację przez pompę, natomiast w drugiej nie.Jeśli dokonamy jakich kolwiek zmian ustawień, tak jak obecnie zawór CO2 jest podłączony bezpośrednio do pływaka, bez żadnej zwłoki. To musimy poczekać jednak troszkę czasu na zmianę parametrów odcieku. Ponieważ pompa perlystatyczna pracuje około 30min/1h ( przetłacza około 1L/h ), musi upływąć minimum 10-12godzin, zanim otrzymamy zmiane parametrów w odcieku z drugiej kolumny. Zastanawiam się czy czas ten nawet nie bedzie dłuższy. Proszę moje spostrzeżenia skorygować, bo nigdy nie miałem styczności z reaktorami i może czegoś w ich pracy wciąż nie rozumie. Edytowane 16 Styczeń 2013 przez Jaczal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 Mam prośbę - czy ktoś z tu obecnych ma doste do DaStaCo 500L ? Potrzebuje zwymiarowac rury reaktora w sumie wiem ze to 40x40x15 ale.... to wymiar calego kwadratu jak widac rury sa mniejsze i tego nie wiem. Dodatkowo srednica rur to 120mm bo dochodzi jeszcze uchwyt Dodatkwo srednice rury do rozpuszczania CO2 i wydajnosc pompy. Z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 Jakoś mi to rozumowanie nie pasuje do założeń technologicznych tego reaktora. Jak dobrze zrozumiałem to miał tak działać; w pierwszym obiegu pompa miesza non stop wodę z CO2 aż nasycenia i osiągnięcia pH 6,1 poczym stabilizacja, natomiast w drugiej kolumnie to pH podczas odcieku podnosi się do wartości pH? - no właśnie i tu liczyłem na twoje testy z pracy reaktora. Natomiast Ty włączasz opóźnienie elektrozaworu, czyli wstrzymujesz podawanie CO2 gdy reaktor go potrzebuje. To chyba tak jak w większości reaktorów tylko, że to wstrzymanie robiła sonda. Proszę moje spostrzeżenia skorygować, bo nigdy nie miałem styczności z reaktorami i może czegoś w ich pracy wciąż nie rozumie. Wszystko się zgadza to co piszesz. Ponieważ większość używa jako wkład kruszone korale, a dla tego rodzaju wkładu Ph 6-6.1 jest optymalne. Ja użyłem ARM i w tym przypadku wyższe Ph jest zalecane. JJablonski zamieścił wykres kilka stron wcześniej. Przynajmniej ja to tak sobie wyjaśniam, myślę że Piotr i Jarek lepiej to wyjaśnią. Co do tego ile druga kolumna podbija ph to było ok. 0.2-0.5 ( takie były wyniki ale bardziej wiarygodne będą gdy już Noa i ja ustabilizujemy pracę reaktorów i nie będzie codziennych zmian w ustawieniach) Zobaczymy jak parametry będą wyglądać dzisiaj. Dodatkowo załączam artykuł z RF o wzajemnych zależnościach Ca,Kh,Ph i Mg nie wiem czy uda się go otworzyć ale może ktoś go wcześniej studiował i wyjaśni to wszystko ludzkim językiem. A Simplified Guide to the Relationship Between Calcium, Alkalinity, Magnesium and pH by Randy Holmes-Farley - Reefkeeping_com.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 W nowouruchomionym reaktorze wlasnie na kruszonych koralach mam pH okolo 6,45 I kiedy probuje obnizyc to CO2 juz sie nie rozpuszcza, tworzy sie poducha z CO2 pod deklem, wiec mysle ze nalezy tak sobie ustawic pHmetr zeby bylo 0,02 powyzej tego stanu kiedy co2 juz nasyca nam roztwor. Bo wiecej gazu juz nic raczej nie da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 Zmierzylem teraz parametry w akwarium i bardzo poszlo mi Kh -reszta bez zmian (nawet Mg lekko spadlo) Kh amm test salifert 10,2 RedSea 12,3 - odlaczyc narazie co2? pozdr W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 Jeszcze nie ma tragedii, sprobuj jeszcze zmniejszyc odciek. Moze kropla/ 1sek ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 Coz Moze wziac wegiel?;> poczekac jeszcze dzien....dlaczego? Od rana podnioslem Ph w reaktorze o 0,1 do 6,5 od tego czasu Mg lekko spadlo ,Ca mniej wiecej const. Ph lekko wzroslo a Kh to juz nawet bardzo.... Co do odcieku to mam 1 krople na 3 sek -mysle ,ze optymalnie -sugerujesz ,zeby zmniejszyc do 1 kropli na 4 sek? Jutro rano zrobie testy przed praca -opisze co mi wyszlo...a poza tym mam chec kupic mala hanke do Ca i Kh coby miec pewnosc tych wynikow,bo moze zbytnio panikuje...? pozdr W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 (edytowane) Witek podnieś jeszcze wyżej PH w reaktorze na nawet 6,7 i poczekaj z obniżeniem PH aż KH spadnie w okolice 8. Jak będziesz machał na raz odciekiem i PH to przy bezwładności reaktora w życiu nie dojdziesz do ładu. Pamietaj że robisz delikatne zmiany i sprawdzasz ich wpływ po 24h. Przy obecnym odcieku jaki masz potrzebne jest min kilka nawet kilkanaście godzin aż woda w reaktorze przemiesza się z nową. Edytowane 16 Styczeń 2013 przez jjablonski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 Kurcze nikt nie ma dostepu ?:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2013 @shmithpl - może spróbuj wyjść z proporcji oglądając zdjęcia - ja tak robiłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2013 jjablonski - dziekuje za radę . Dziś rano zmierzylem parametry na odcieku i w akwarium. Przypominam ,mam Ph ustawione na 6.5 w reaktorze(wczesniej eksperymentowalem przez chwilke z 6.4 i jak już pisałem zaowocowało to nagłym skokiem Kh w granice 12). Wyniki pomiarów (godz. 5.40) Ph akwarium 8,03 Kh akwarium 9,8 Ca akwarium 400 Mg akwarium blisko 1600;/ Wyniki pomiarów na odcieku Kh=48,5 Ca=525 Mg=1200 (??!- ciekawe....) Nie ruszam odcieku (mam caly czas 1 krople na 3-4 sek i jeden babel co2 na 1 sek) Z ruszeniem Ph w komorze Jjablonski do 6,7 (jak proponujesz) wstrzymam sie jeszcze ok 24 h (Kh w koncu spada -choc watpie abym doszedl do 8 -to 9,0 w moim akwarium jest optymalna wartoscia) Dziekuje i do napisania W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2013 Kurcze nikt nie ma dostepu ?:-) Z moich obliczeń wykonanych na potrzeby mojego projektu na 200L: - zasyp w kolumnie reakcyjnej 0,0016L na 1 L wody w akwarium, - prędkość przepływu w kolumnie reakcyjnej 15 cm / min. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2013 Jaczal to chyba nie mozliwe bo wychodzi nie całe 0,60l wkładu. To chyba jak chcesz dosypywać wkład co tydzień. JJablonski przy swoich 2l wkladu dosypuje co 2 miesiace.... No nic, zrobilem jak pisal Noa, bedzie 2l wkladu w pierwszej komorze. W drugiej na full. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2013 Marcin, tak jak rozmawialiśmy przez telefon. Przyjmuje sie że 10L pojemności jednej kolumny reaktora (piszę to o rozwiązaniu dastaco) wystarcza na 1200L aqwa. Jeśli podzielimy to na pół, to mamy aqwa 600L. Czyli policzyłeś dobrze !, zakładając , że pierwsza kolumna bedzie zasypana do połowy. Co do pytania dotyczącego pompy cyrkulacyjnej - dokładnie nie potrafie powiedzieć, ale patrząc jak Eheim 1048 spokojnie radzi sobie z zasypem o wysokości 50cm, to myślę ze 1046 na bank wystarczy, jeśli nie bedzie nawet zbyt duży. Jego pobór 5W, to jest chyba do zaakceptowania. PS Na pompie eheim 1046 chce zrobić kolejny reaktorek dedykowany do zbiornika 600-700L. @Jaczal, do 200L mi w prosty sposób wychodzi 1,66L pojemność komory reaktora, czyli około 0,8-0,9L zasypu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2013 Noa czyli na 350l wyjdzie te 2,5l komora w tym 2l wkladu? Te eheimy sa szczelne? Moj reaktor bedzie stal w kuchni :-) ( za sciana ) czyli komora 1 bedzie: rura srednica 12cm X 30cm wysokosci - daje 2,9l komory lub 11cm X 35 - daje 2,7l Druga komora blizniacza Butla 1,2kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2013 Obliczenia robiłem dla średniej z 6 modeli i założeniu, że zasyp będzie zajmował 1/3 kolumny. ... Filling: Fill the first reaction chamber only for 1/3 to max 1/2 with... Reaktor na 2000L pojemność kolumny 17L zasyp 1/3 = 0,0028L/1L akwarium. Są to wyliczenia orientacyjne z danych dostępnych w sieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach