dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2013 @Noa - "... Dużym plusem tej konstrukcji jest fakt, że nie ma żadnych bąbelków CO2 w kolumnie reaktora, jest dostarczana tylko kwaśna woda..." A mógłbyś coś więcej napisać? Bo mega fajny reaktor się zapowiada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2013 Do lewej (tej mniejszej średnicy) kolumniy zostaje dostarczony CO2. Ilość gazu jest ograniczona poprzez znajdujący sie tam pływak (zobacz na umieszczone przez Jacek56 zdjęcia- to ta "kolorowa" kolumna). W momencie kiedy woda zostaje wyparta przez CO2, opada on i daje sygnał - zamyka elektrozawór na butli. Teraz mamy zamknięty CO2 w mniejszej kolumnie. Pompa cyrkulacyjna wymuszając ruch wody powoduje rozpuszczenie gazu i obniżenie ph w reaktorze. Poprzez takie rozwiązanie nie ma możliwości dostania sie gazu CO2 do głównej kolumny reaktora. Ponadto dzieki temu rozwiązaniu pompa cyrkulacyjna zasysa tylko wodę, czyli nie ma mowy o żadnym hałasie. Ot takie proste rozwiązanie. Ciekawe jest to, że nie udało sie mimo usilnych prób, zejść z ph poniżej 6. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2013 hałas będzie i to spory jak się alarm załączy ... jak mi się w prototypie w nocy odpalił to nie wiedziałem w którą stronę patrzeć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2013 (edytowane) Po wykupieniu wszystkich zasypów w Warszawie, ogołociliśmy Reefmanie i Aqua-Mor (panie Krzysztofie jeszcze raz bardzo dziękuję za szybką wysyłkę), konsultacjach z moim nowym kolegą w Holandii druga kolumna reaktora została zasypana. W pierwszej kolumnie mamy dwa opakowania ARM Reactor Media - Extra Coarse 3,78 L w drugiej mamy 1opakowanie ARM Reactor Media - Coarse 3,78 L oraz 2 wiaderka Korallith 6-10mm (14kg, 10ltr). Trochę tego poszło, jutro testy, zobaczymy co będzie w odcieku. Teraz jeszcze kontroler od Leszka, z super głośnym alarmem i będziemy testować super mercedesa reaktorów. Jutro zdjęcie z zasypaną drugą kolumną . Edytowane 2 Styczeń 2013 przez Jacek56 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2013 Rozwiązanie reaktora bez konieczności pomiaru pH, to mi się podoba i się wkręcam w temat. Nasuwa mi się jednak pytanie. Czy jest sens instalować do zbiornika 140l [ 170L w obiegu]? No i jakiej pojemności powinny być kolumny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2013 (edytowane) Ladne ale troche duze :-) A tak na serio to mialbym kilka swoich sugestii. Rozumie ze 3 kanaly dosterowania cyrkulacji reaktora, perystaltycznej i zaworu co2 Nalezy jednak pamietac ze jak ma bycto uniwersalne to... 1. Sporo osob korzysta z zaworow 12v ( mniej sie grzeja i bezpieczniejsze ) 2. Sporo osob posiada sterowniki akwarystyczne jak ARM czy profilux wiec kwestie zalaczania pompy perystaltycznej i cyrkulacyjnej robisz na sterowniku. Zaleta jest to ze jak ci parametry sie rozjada to ci profik odlaczy reaktor. 3. Dodalbym tez pin alarmow co2 i odcieku ktory mozna by wpinac do systemu powiadomien czy do profiluxa przez karte adin Podsumowujac, mysle ze rozwiazanie oryginalu co do upakowania i uproszczenia instalacji do 2 malych puszek jest godna nasladownictwa. Tak naprawde zawor co2 i perystaltyczna chodza na 12v wiec tylko cyrkulacja wymaga 220v na wyprowadzenie Edytowane 3 Styczeń 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2013 1- to jest stały dylemat typu co lepsze mieć kure czy jajco. Jak zrobisz wyjście LV to będzie lament że "a ja mam zawór na 230 i co teraz" i faktycznie zonk - w drugą stronę zawsze można zasilacz wtyczkowy wsadzić w sterowane gniazdko - przerabiałem to w Skalarze a później w dolewkach... 2 - to jest dedykowane, samowystarczalne urządzenie więc nie będzie opcji współpracy z innymi sterownikami - po co komplikować rzeczy proste - sam zawsze to powtarzałeś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2013 U kogo mogę zobaczyć działający reaktor w moim sąsiedztwie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2013 no właśnie ktoś napewno mieszka w okolicy Marka, pomóżcie mu dobić zbiornik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2013 Jak mialem reaktor to nie chcial wpasc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2013 w zarnowcu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
max 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2013 w zarnowcu :) Jak już to w Świerku. W Żarnowcu jeszcze dużo wody upłynie zanim coś powstanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2013 Ten reaktor jest super. Testujemy go od Świąt, bez elektrody Ph i zbiornika nie wysadziliśmy w powietrze. Parametry odcieku się ustabilizowały na poziomie Ca=720, Kh=50.5 (pomiary robione Salifertem).ni Reaktor podnosi Ca o 350 i Kh o 40 (średnia z testów). Magnez w akwarium dzięki wkładowi ARM 1290. Gazu w butli nie ubyło, manometr stoi w miejscu jak zaczarowany, butla testowa 1kg(mała, czyli gdyby dużo gazu ubywało manometr coś by pokazał). Obecny osprzęt reaktora, opóźniacz czasowy 49,99zł ( DIY z NR), włącznik czasowy 9,90zł, pompa SP3000(wężyk ma 6lat ale działa) i czekamy na cudo od Leszka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Gazu w butli nie ubyło, manometr stoi w miejscu jak zaczarowany, butla testowa 1kg(mała, czyli gdyby dużo gazu ubywało manometr coś by pokazał). To nie jest tak do końca, jak tylko wskazówka zacznie opadać to oznaka że w butli pozostało już tylko wspomnienie po CO2 i masz góra kilka dni na wymianę. Nie jestem pewien, ale chyba dzieje się tak dlatego że w butli gaz jest w postaci płynnej i jak już wszystko przejdzie do postaci gazowej i zacznie spadać ciśnienie to oznaka że jedziesz na oparach. /* Jeśli powyższe założenie jest błędne to poprawcie mnie proszę , nie znam się na gazach i butlach */ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Zapasowe butle już czekają. W Gdyni butle wymieniają od ręki. Przyjeżdżasz z pustą a wyjeżdżasz z pełną 19zł za butlę (h=80cm, chyba 6.5kg CO2). Zmierzyliśmy Ph w pierwszej komorze i wyszło 6.1, a na odcieku 6.2. Częstotliwość podawania CO2 regulowana przez reaktor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 To już nic nie rozumie. Druga kolumna miała podnosić pH. A tu podaesz, że jest 6,2 i co teraz z tym robić? Lać bezpośrednio do zbiornika? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Ja mam u siebie reaktor bez zadnej dodatkowej kolumny podnoszacej pH, leje to do baniaka jako źródlo CO2 dla fotosyntezy, tego jest taka ilość ze nie powinno mieć najmniejszego znaczenia dla pH w zbiorniku. Jedyne co to ustawiam programator tak zeby odciek by podawany w czasie swiecenia swiatła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaczal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2013 Dzięki za wyjaśnienie. Czyli korzystnie przy algaescrubber. Dalej jednak nie pasuje mi ten wynik odcieku. Może miało być 8,2 zamiast 6,2? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach