Skocz do zawartości
juwewaldi

odklejanie tkanki

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiecie co moze być przyczyna odklejania,odrywania sie tkanki S.caliendrum na końcówkach?

parametry ok,wszystkie inne akropory i reszta korali ok,tylko ta caliendrum,na końcach gałazek odrywa sie tkanka a nawet wisi w niektórych miejscach

był kiedys taki temat b.dawno, nie moge odszukać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki snakecharner,ale to wszystko nie to.

caliendrum tkanka sie odkleja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli masz popalone tipsy to znaczy ze za duzo potasu w wodzie albo redox za wysoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę , że jeśli masz za dużo potasu to odstaw na jakiś czas K Balance , ABCiM podawał bym dalej. Ja mimo wszystko K Balance podaję w małej ilości 0,5ml na 700L w obiegu , Ty podajesz 5ml na 450l w obiegu , to jest znaczna różnica , ale ja tylko teoretyzuje , bo pewny nie jestem. W moim zbiorniku od niedawna zaczęly dopiero rosnąc korale , a zaczęło się właśnie od podawania ABC i K Balance.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak fal powiedzial. Na razie odstaw potas ale nie odstawiam abc i m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldek nie podkreśliłeś, że masz K-Balans STRONG, to jednak robi różnicę, dozuje się ten preparat w dużych zbiornikach z poważnymi niedoborami potasu, na twoje akwarium dawka powinna być zdecydowanie mniejsza i najlepiej wyczuć który z korali jest wrażliwy na niedobory i przyjąć jego zachowanie jako test poziomu.

Choć efektem przypalenia pierwiastkami śladowymi lub potasem są pozamykane tipy i siwa tkanka, wygląda to tak jakby były wystawione długo na działanie powietrza. W twoim przypadku nie tak to wygląda, ale i tak chyba przedobrzyłeś więc nie zaszkodzi wstrzymać się kilka dni i obserwować, ABC również w składzie ma potas, wiec ACHTUNG ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldi, moim zdaniem suplementacja potasu w Twoim zbiorniku jest zbędna, KZ wypuścił K-balance strong dlatego że kamulce wyciągały potas z wody w zastraszającym tempie. W normalnym baniaku, jeśli dozujesz ABC, niepotrzebnie dozujesz potas, efekty już widać... Moim zdaniem znów niepotrzebnie kombinujesz, a potem będzie płacz.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już chyba wiem co jest powodem odklejanie się tkanki,

kh ostatnio zaczeło mi spadać,do tej pory lałem balling po równo,

a teraz kh spada,co kilka dni podkręcam na pompie dozującej samo kh,a ono i tak spada,co się dzieje ?

może ktoś wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest magnez? Jeżeli masz roztwory do Ballinga rozrobione równo molowo to nie podkręcaj tylko jednego roztworu. Podkręć wszystkie :)

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

magnez jest 1300

nie mogę podkręcić wszystkich skoro ca jest 440

a kh obecnie 6,5

jak to sobie wyobrażasz ?:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwyczajnie - przestawić ustawienia na pompie dozującej ;) Dając samo kh bez magnezu lub wapnia do "trzymania" ich w roztworze sprawiasz, że dodane kh będzie łatwiej spadać.

Swoją drogą czemu chcesz podbić kh? 6,5 to nie jest zły wynik. Czy zmieniałeś ostatnio preparaty z których robisz Ballinga? Może tutaj leży pies pogrzebany. Albo przestałeś lać sól bez NaCl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiesz nie mogę podnieść ca wyżej,CA-440!

a balling mam od dawna ten sam preisa czyli ca,kh,i sól bez soli

wsio,zadnego magnezu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldek tak jak Ci mówiłem,odstaw ten potas.

Co to za poroniony pomysł by lać potas bez robienia testów na zawartość potasu :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi