brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 Ponawiam zapytanie. Czy poparzone korale wrócą do swojej dawnej formy?? Ne widzę, aby leciały dalej, stoją na piaseczku więc niziutko. Druga rzecz czy to podniesione PO4 i NO3 może być spowodowane zanikaniem bordowego meszku - glona?? Grzegorz ps. mnie nadal dziwi to, że seriatoporom nic nie jest, a myślałem, że są delikatne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 Cześć. "Popalone" tipy z czasem powinny się zagoić. Otrzymałem kiedyś Acroporę popaloną po wpadce na Zeo i po 3 miesiącach wyglądała jakby nigdy nic się nie stało. Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 brzydzi mam jedno pytanko czy mieszasz nowo otwarta sol ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 Jeśli chodzi o samą sól to nigdy nie mieszam jej na "sucho" w wiadrze, ale jeśli chodzi o podmiankę to przynajmniej przez 48 godzin. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 To zrob sobie w domu maly eksperyment. Polowe kieliszka zasyp zwykla sola kuchenna i druga polowe zwyklym cukrem dobrze wymieszaj, a potem stukaj delikatnie kieliszkiem o stol. Zobaczysz wtedy ze sol opadnie na dno kieliszka a cukier bedzie na gorze. To samo sie dzieje z nasza sola ktora uzywamy w naszych baniakach. Podczas transportu czesc dodatkow spada na dno a czesc jest na gorze. Teraz zbierasz sol z gory pojemnika na podmianke w ktorej jest np zawartosc potasu podniesiona o 200% i ZONK. Nic nie dodales a korale szlag trafil. Przemysl to co teraz napisalem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 Mariuszu wszystko pięknie, ale to stało się - bielenie tipów - jak zmieniłem światełko. Chyba za bardzo sam się przypaliłem i za szybko dałem nisko światełko. Tylko nadal zastanawiam się nad tym NO3 i PO4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 To wiem zawsze sól przed podaniem mieszam w wiaderku a co ciekawe troszkę wilgoci i jod się uwalnia i troszkę strontu też ucieka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 No nie, Sławek, co do jodu to się zgodzę, to stront raczej nie ma szans uciec z otwartego wiaderka. http://pl.wikipedia.org/wiki/Stront Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 A z wilgotnego ? http://tubedevices.com/alek/pwl/weglany/analiza.pdf Włodek może masz rację to Ty jesteś chemikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 Redox masz czym zmierzyć ? Gdy redox przekracza +/- 550 to światło zaczyna palić korale Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 Redox na poziomie 500 to tragedija tyle jest w oceanie u nas 350 - 400 to max Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 Niestety nie mam czym zmierzyć wartości Redox Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 Niestety nie mam czym zmierzyć wartości Redox No i chyba mamy przyczyne Twojego problemu. Niby nie dozujesz nic, a tipy spalone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2010 Mariusz, pisałem. Problem pojawił się po zmianie oświetlenia z T5 na HQI 2 x 250 W. Więc chyba to jest przyczyna. Wcześniej nie miałem tego problemu. Dopiero jak zmieniłem światełko i chyba za bardzo sam się podjarałem tym światełkiem no i .....popaliłem. Teraz problem jest taki, że te które maja popalone tipy a jest ich 4 szt. czy wrócą do dawnej świetności , a druga sprawa to nurtuje mnie to PO4 i No3 Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Lipiec 2010 Niestety, mimo że odpieniacz ustawiłem prawie na mokro PO4 i NO3 nadal na tym samym poziomie (odpowiednio 0,5 i powyżej 10). Dziś robię podmiankę, ale nie liczę na duży spadek tych wartości. jedyne co mnie cieszy to to, że ten meszek z tylnej szyby praktycznie zanikł. Jeśli przez tydzień te parametry nie spadną to zastanowię się nad peletami. Na razie nie będzie mnie tydzień i akwa pod opieką rodziców, a ja wolę widzieć co dzieje się po włożeniu pelet w zbiorniku. Co do poparzenia to chyba już nie postępuje, lampę podniosłem, korale postawiłem na dole i oświetlenie 6 godzinek. pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Lipiec 2010 Grześ, ten twój urlop to zbiornikowi wyjdzie pozytywnie, jak wrócisz to zobaczysz że wszystko wyjdzie na prostą PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Lipiec 2010 Tomaszu mam nadzieję . Kurde, nic w akwa nie kombinuję no po za światełkiem, a takie cuda się dzieją . A było już tak piknie . pozdro Grzegorz ps. urlop mam do 26 lipca więc Tomaszu... , Tomajk też przelatuje niedaleko , mógł by zajechać.....żart oczywiście zawsze drzwi otwarte dla morszczaków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Lipiec 2010 więc Tomaszu... wiem, wiem PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach