Skocz do zawartości
brzydzi

korale - brązowienie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, czy może ktoś (oczywiście nie za free :) ) zmierzyć mi zasolenia na jakimś dobrym przyrządzie?? Niby spławik AM pokazuje cały czas 1,024, ale jak sprawdzać to sprawdzać wszystko.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spławik raczej się nie zepsuł , chociaż możesz mieć problem taki jak ja miałem! Salimetr cały czas pływał w kominie wyjmowałem go tylko do sprawdzenia świeżej solanki.Zawsze używam wagi do odmierzenia ilosci soli potrzebnej do uszykowania podmianki i niby wszystko było ok ,ale do pewnego czasu! Na początku wskazania wagi i spławika pokrywały się i praktycznie nie musiałbym kontrolować zasolenia spławikiem , ale po pewnym czasie wszystko zaczęło się trochę rozjeżdżać , niby wagowo soli tyle samo ,a zasolenie mniejsze! Oczywiście bez zastanowienia korygowałem zasolenie według wskazań spławika. Nie wiem dlaczego , ale umyłem spławik w occie i po tym zabiegu okazało sie, że zasolenie w akwa. mam 1,026 a nie 1,024 ! :(

ps. spławik JBL-a

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam reaktora. Na razie czekam, szlak a tak ładnie wszystko rosło. Zastanawiam się czy nie dać rowy , żeby szybciej zbić PO4. Strasznie to wygląda. @AMKoszalin, a jak Ty radziłeś sobie z tym problemem?? Robiłeś restart czy jakoś obniżałeś KH? Ja na razie ustawiłem odpieniacz na mokro, pelety w ilości 500 ml i .....czekam :(. Szkoda mi rezygnować bo tyle pracy się w to włożyło, o kasiorze nawet nie wspomnę :(. Nie wiem jak długo KH może spadać do wartości 7,5 - 8, bo taką chcę otrzymywać. A później wszystko od nowa, no jeszcze tylko to NO3 i PO4 :(.

pozdro Grzegorz

Ja na Twoim miejscu nic bym nie kombinował, masz wysokie PO4 bo popadało Ci troszke tych korali, woda ma teraz słabe parametry. Ja bym zrobił podmianka ale tylko troszke i zostawiłbym akwarium w spokoju,mi pomogło dawanie Cycle i troszę wódy. Ale pierdzieliłem sie akwarium rok czasu, nie robiłem żarnych restrartów, co ma pasc i tak padnie nic nie zrobisz może uda Ci się zrobić kilka szczepek. Musisz czekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba błąd urządzenie pomiarowe mierzące zasolenie trzymać cały czas w wodzie morskiej. Prędzej czy później pokryje się różnym paskudztwem i będzie źle wskazywać. No chyba że okresowo raz na miesiąc czyścić go w occie, ale to chyba bez sensu. ;)

Edytowane przez Nikel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kurcze ja zaraz swoje wyczyszczę w occie i zobaczę różnice. @AMKoszalin , aż rok walczyłeś z akwa czy rok wracałeś do poprzedniego stanu. Ja zamierzam (jak się uda) wrócić szybciej bo rok to troszkę długo :). Ale jeśli będzie trzeba :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę temat. Niestety spora część korali padła. Nie pomogło łamanie, szczepienie. Kilka zostało. Kh jest na poziomie 7,2 - 7,4. Ballinga na razie nie dozuję, nie ma po co. Mam wreszcie sól Instant Ocean i jutro zrobię 10 % podmiankę. NO3 nadal ok 25, PO4 0,1-0,25. Pozostałe w normie. Widać po trzech acroporach, że tfu, tfu będą żyły, ładnie polipują dostały kolorków. Niestety te , które bardzo lubiłem zeszły. Praktycznie największa acra zeszła wczoraj w ciągu jednego dnia. Wcześniej nie miała jakiś znaczących sygnałów chorobowych, ale teraz już poszła....:(. Szkoda, ale cóż, taki to sport... :unsure: Mam nadzieję, że za kilkanaście dni wróci to już do normy, chyba co miało paść padło. Zacznę powoli zasiedlać zbiornik szczepkami, bo raczej dużymi koralami to nie dam rady :( . Zakupiłem spławik TM, fakt wielki jest w porównaniu do AM. Nie miałem jakiegoś fajnego pojemnika żeby go włożyć i musiałem dać rurę (tymczasowo). Różnica pomiędzy AM a TM w moim przypadku to 3 stopnie. Na TM jest 1,024, a na AM 1,021. No i różnica w cenie B) . Odpieniacz się ustabilizował, ładnie pieni, woda kryształ. Rybi i inne żyjątka w super formie. Żeby tylko korale jeszcze tak.....

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi