ROB88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 tak jak w temacie, ile moze stac woda RO w zbiorniku zamknietym słuzaca do dolewki automatycznej ;> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 Jeżeli jest szczelnie zamknięta to może stać długo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 polecam sprawdzić co jakiś czas TDS - u mnie czasami z dnia na dzień woda się psuła - przez tydzień pokazywało 000 a następnego 234*10 - w pojemniku była tylko pompka. Być może problem polegał właśnie na braku szczelnego zamknięcia - zbiornik był tylko przykryty. pozdro Górek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 Ja produkuje wodę ro w piwnicy gdzie zimą temperatura to max 10st i w takich warunkach woda spokojnie stała przez tydzień i tds pokazywał 0 , teraz w piwnicy jest powyżej 20 st i tds po paru dniach już coś w tej wodzie wykrywa!! Ile czasu można przechowywać wodę ro tego dokładnie nie powiem , ale bardzo istotne jest to żeby przechowywać ją w chłodnym miejscu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 mnie sie zdarza, ze stoi nawet po 3 tygodnie jak nie dluzej i nigdy nie miałem żadnych problemów... fakt, ze zawsze szczelnie zamknieta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2012 podłacze się do tematu ja wode cedzę w piwnicy jak mierze przed podłaczeniem dolewki to pokazuje 0 a teraz jak już zleciało wszystko do baniaka tds pokazywał około 200 teraz bede chyba robił po mniej ro zeby się tak nie psuła. wode na dolewke trzymam w szawce zakrecona tylko z otworem na wąż od pompki to chyba dosyć szczelne rozwiązanie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Właśnie dobry temat, wydaje mi się że temperatura i szczelność robią tu kluczową rolę, wydaje mi się że przy wyższych temperaturach po czasie plastik w którym przechowujemy RO coś oddaje do wody. Chociaż mogę się mylić, być może prędzej czy później jakaś biologia zachodzi w zbiorniku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 u mnie woda RO stoi tydzien lub 2 w malym akwarium w szafce do którego 3 dni przed podmiana wsypuje sól i załączam cyrkulację. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Smith a mierzyłeś po tych 3 dniach TDSem tą wodę ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 0 jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Chyba będę musiał zmienić zbiornik na dolewkę chyba problemem jest brak szczelności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 U mnie od gory jest otwarty zbiornik, mysle ze to moze kwestia tego ze lezy w szkle albo nie masz 0 na TDS. No bo skoro jest 0 - czyli nic - to skąd ma się brać zanieczyszczenie? a jak ci miernik przekłamuje to po paru dniach zanieczyszczenie wzrasta ci na wykrywalne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Wisz TDS teoretycznie pokazuje 0 ale ma już ładnych parę lat a wątpię żeby to sie dało jakoś kalibrować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2012 ROB88 a nie lepiej upuścić tylko tyle wody żeby max na tydzień starczyła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 A co wy tak do tego TDS się przyczepiliście. Woda łapie z powietrza CO2 i i jakieś tam jony i przewodnictwo się pokazują, co nie oznacza że woda przechowywana w czystym naczyniu ma być niedobra po czasie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Po jakim czasie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 nadgorliwość gorsza od faszyzmu;) jak dla mnie to taka woda może sobie postać wielu leje kranówę (pewnie nie w każdym rejonie naszego pięknego kraju taki myk przejdzie u mnie przykładowo tds pokazuje od 6 do 14 w zależności od pory roku no ale pewnie na śląsku tudzież w stolicy dobija pewnie do 100;))) i się do tego nie przyznaje a niektórzy wzdychają jak woda kilka dni postoi;) woda w akwa z powietrza też łapie drobinki;) nie ma co się nad tym rozwodzić, wszyscy mamy w akwa węgiel i inne absorbery i nie ma co robić z tego nowej dziedziny wiedzy;) p.s. żeby nie było, ja sobie tam puszczam przez filterki RO ale znam takich w okolicy co tego nie robią a mają cudowne akwaria, sporo wymagających korali:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 A u mnie dzieją się dziwne rzeczy . Wieczorem napuszczę do wiaderka wodę – na TDSie jest 0,00 . Na drugi dzień na TDSie wskazanie 0,08 . Wiaderko otwarte . Czy to normalne ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach