luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 A u mnie dzieją się dziwne rzeczy . Wieczorem napuszczę do wiaderka wodę – na TDSie jest 0,00 . Na drugi dzień na TDSie wskazanie 0,08 . Wiaderko otwarte . Czy to normalne ? tak to normalne... czysta RO wyłapuje cząsteczki z powietrza... stąd wzrost wartosci na TDS po kilku godzinach nie bardzo znam sie składzie syfu w powietrzu Krakowa (duzy smog, kotlina), gdzie mieszkam, ale RO to taki katalizator co przyjmie wszystko. Czy nalezy się tym martwić? Szczerze nie wiem, ale sam trzymam zamknięte karnistry z RO. Na mysl przychodzi mi opowiesc chlopakow z Tarnowa (dbają o parametry!): 3 mieszkania, 3 baniaki, 3 osmozy, jedno miasto. W jednym czasie wyskoczyło im cyjano. Byc moze miał na to czynnik związkow w powietrzu? Nie wiem, ale skoro ma sie mozliwosc zakrecenia RO to lepiej to zrobic, wiele to nie kosztuje. pozdro. Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Mariusz Dzięki bardzo za odpowiedź . Wiaderko oczywiście zamykam . Muszę powiedzieć , że cieszę się bardzo bo potwierdzają się słowa mojego kolegi z Piły w którego wiedzę nigdy nie wątpiłem .Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 A moim zdaniem nie powinna stać tyko zasolić bo wtedy może stać. Tak jak napisał kolega "nie bardzo znam sie składzie syfu w powietrzu Krakowa" Jak mamy zasolone śledzie też mogą tzw egzystować. Może ktoś gdzieś dorwał jakieś dane ale faktycznie TDS po kilku dniach pokazuje że wida jest zła. Ale czy zła jest do naszych zbiorników ? Moim zdaniem nie ale wolę posolić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2012 dołącze się do dyskusji,mam zbiornik na dolewkę i co jakiś czas tylko dolewam świeżej wody,oczywiście dolewana woda ma 000,niedawno przyjechał kolega zmierzyć swoją wodę z nowego filtra,przy okazji sprawdziłem swoją wodę w dolewce i byłem w wielkim szoku bo woda w zbiorniku miała 007,od tej pory co jakiś czas opróżniam zbiornik i czyszczę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2012 solić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2012 solić albo zamykac szczelnie w zbiorniku dolewki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2012 Sławek,solić ale wodę na dolewkę? jeśli tak to ile żeby nie podnosić zasolenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackul 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2012 dolacze sie. po przeczytaniu tych postow zastanowiłem sie i zmierzyłem wodę w baniaku25L i ..o zgrozo 016 po tygodniu stania zamknieta oczywiscie a zazwyczaj co 2 tygodnie podmieniam, dolewke mam automatyczna wiec tam jest ok ale w baniaku masakra. wiec wylalem wode i po prostu doleje sobie jak będę mial wymienić bo baniak 25L leje sie w 2,5-3h podobno bardzo szybko, ale wiem juz dla czego bo zasilanie RO mam przewodem 10 a nie 6 wiec szybko leci i naprawde mam 000 na TDS. oczywiscie mam zawory elektryczne przed RO no i przed akwarium bo mam kran w kuchni wiec troche wiecej kombinacji ale kolego chodi zrobil to tak jak trzeba polecam!! pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach