Skocz do zawartości
ROB88

ile moze stac RO do dolewki

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w temacie, ile moze stac woda RO w zbiorniku zamknietym słuzaca do dolewki automatycznej ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam sprawdzić co jakiś czas TDS - u mnie czasami z dnia na dzień woda się psuła - przez tydzień pokazywało 000 a następnego 234*10 - w pojemniku była tylko pompka.

Być może problem polegał właśnie na braku szczelnego zamknięcia - zbiornik był tylko przykryty.

pozdro

Górek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja produkuje wodę ro w piwnicy gdzie zimą temperatura to max 10st i w takich warunkach woda spokojnie stała przez tydzień i tds pokazywał 0 , teraz w piwnicy jest powyżej 20 st i tds po paru dniach już coś w tej wodzie wykrywa!! Ile czasu można przechowywać wodę ro tego dokładnie nie powiem , ale bardzo istotne jest to żeby przechowywać ją w chłodnym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie sie zdarza, ze stoi nawet po 3 tygodnie jak nie dluzej i nigdy nie miałem żadnych problemów... fakt, ze zawsze szczelnie zamknieta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłacze się do tematu ja wode cedzę w piwnicy jak mierze przed podłaczeniem dolewki to pokazuje 0 a teraz jak już zleciało wszystko do baniaka tds pokazywał około 200 teraz bede chyba robił po mniej ro zeby się tak nie psuła. wode na dolewke trzymam w szawce zakrecona tylko z otworem na wąż od pompki to chyba dosyć szczelne rozwiązanie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dobry temat, wydaje mi się że temperatura i szczelność robią tu kluczową rolę, wydaje mi się że przy wyższych temperaturach po czasie plastik w którym przechowujemy RO coś oddaje do wody. Chociaż mogę się mylić, być może prędzej czy później jakaś biologia zachodzi w zbiorniku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie woda RO stoi tydzien lub 2 w malym akwarium w szafce do którego 3 dni przed podmiana wsypuje sól i załączam cyrkulację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba będę musiał zmienić zbiornik na dolewkę :) chyba problemem jest brak szczelności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie od gory jest otwarty zbiornik, mysle ze to moze kwestia tego ze lezy w szkle albo nie masz 0 na TDS.

No bo skoro jest 0 - czyli nic - to skąd ma się brać zanieczyszczenie?

a jak ci miernik przekłamuje to po paru dniach zanieczyszczenie wzrasta ci na wykrywalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wisz TDS teoretycznie pokazuje 0 ale ma już ładnych parę lat a wątpię żeby to sie dało jakoś kalibrować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ROB88 a nie lepiej upuścić tylko tyle wody żeby max na tydzień starczyła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co wy tak do tego TDS się przyczepiliście. Woda łapie z powietrza CO2 i i jakieś tam jony i przewodnictwo się pokazują, co nie oznacza że woda przechowywana w czystym naczyniu ma być niedobra po czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadgorliwość gorsza od faszyzmu;) jak dla mnie to taka woda może sobie postać;) wielu leje kranówę (pewnie nie w każdym rejonie naszego pięknego kraju taki myk przejdzie u mnie przykładowo tds pokazuje od 6 do 14 w zależności od pory roku no ale pewnie na śląsku tudzież w stolicy dobija pewnie do 100;))) i się do tego nie przyznaje a niektórzy wzdychają jak woda kilka dni postoi;) woda w akwa z powietrza też łapie drobinki;) nie ma co się nad tym rozwodzić, wszyscy mamy w akwa węgiel i inne absorbery i nie ma co robić z tego nowej dziedziny wiedzy;) p.s. żeby nie było, ja sobie tam puszczam przez filterki RO ale znam takich w okolicy co tego nie robią a mają cudowne akwaria, sporo wymagających korali:):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie dzieją się dziwne rzeczy . Wieczorem napuszczę do wiaderka wodę – na TDSie jest 0,00 . Na drugi dzień na TDSie wskazanie 0,08 . Wiaderko otwarte . Czy to normalne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi