Skocz do zawartości
angelikanet

Pomoc przy wyborze sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie wszystkich

Dziękuję wszystkim za cenne informacje , na pewno się przydadzą przy zakładaniu zbiornika. Hydraulika została już wykonana a następnym etapem będzie zakup potrzebnego sprzętu. Mam nadzieje , że w niedługim czasie będę mogła uruchomić zbiornik. Co do wymiarów akwarium to 150x45x50. W razie jakichkolwiek wątpliwości na pewno będę korzystała z porad na forum. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Jakbym mogła coś w kwestii wizualnej doradzić: kup nowe szkło. 45cm szerokości wygląda słabo, mam wrażenie że woda morska jeszcze bardziej zabija głębie niż słodka. Widziałam akwarium o 5cm szersze (długość ta sama) i miałam wrażenie, że z tyłu jest panel. W sumie szkło z tego całego morskiego "biznesu" jest najtańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam ponownie wszystkich

Dziękuję wszystkim za cenne informacje , na pewno się przydadzą przy zakładaniu zbiornika. Hydraulika została już wykonana a następnym etapem będzie zakup potrzebnego sprzętu. Mam nadzieje , że w niedługim czasie będę mogła uruchomić zbiornik. Co do wymiarów akwarium to 150x45x50. W razie jakichkolwiek wątpliwości na pewno będę korzystała z porad na forum. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam

No tak kolega ma rację moim zdaniem to min 60 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, popieram przedmówców. Miałem zbiornik 50 cm i jak korale podrosły to zaczęły na szybę wchodzić poza tym bardzo wąską plaże miałem. Teraz mam zbiornik 63cm i jest OK. Mam teraz dużo miejsca na prace porządkowe, korale rosną z dala od szyby i ta głębia jest dużo lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama chyba sobie nie poradzę z założeniem tego akwarium , widziałam gotowe na allegro

czy ktoś może sprawdzić co to za sprzęt i czy to się opłaca? Bardzo proszę o pomoc.

Mój mąż stwierdził , że oczy mi zgniją od siedzenia przy tym kompie i szukania sprzętu, a ja nie chcę zakładać przez firmę , wolę wiedzieć co tam mam.

zrobiła bym to sama ale poległam na szukaniu nowego zbiornika i sumpa.

Link do allegro http://www.allegro.pl/item1040633140_akwarium_morskie_970_litrow_sprzet_i_zwierzeta.html

Pozdrawiam

Angelika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej na początek to jeśli chodzi o wymiary akwarium które podałaś to wychodzi że zbiornik ma 337,5 litra a nie 420 :/, co do linka to sprzęt jest fajny odpieniacz sam mam taki i mogę polecić do takiego baniaka jak chcesz uważam że w sam raz, ale powiem szczerze ze bym zmienił szkło na szersze bo to jest naprawdę upierdliwe jak korale zaczynają włazić na szybę lub nawet przy czyszczeniu będziesz je obijać bo będą za blisko szyby, napisz jaki masz budżet to zacznie się doradzanie bo na razie ot jest wróżenie z fusów bo nikt nie wie ile chcesz wydać, powiem szczerze ja bym szukał po targowiskach na forum sprzętu zwłaszcza pompek cyrkulacyjnych bo idzie dużo taniej kupić i przede wszystkim lepsze firmy, dobra to czekam na kwotę i wtedy pomyślimy na razie możesz zakupić osmozę plus pojemnik na di i żywicie polecam Złoże MB-20 Rohm&Haas od thcskiba tutaj masz linka:http://www.thcskiba.com/sklep/index.php?cPath=22&sort=2a&page=2&osCsid=1e725658445ed33b86645c24ab206457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej daimen

Generalnie chodziło mi o zakup tego akwarium do którego podałam link. Na założenie akwarium mam około 10000. Jeżeli ktoś by mi pomógł w założeniu takiego akwarium to by była bajka . Głównie chodzi o samo szkło i sump. Szukałam wszędzie , ale nie ma nigdzie akwa z kominem i gotowego sumpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie 7 tyś. za taki sprzęt, życie i akwarium to cena REWELACYJNA, pytanie tylko ile to jest ta CENA MINIMALNA.

Pamiętaj, że to spory litraż, będzie ciągnąć po kieszeni utrzymanie, jeśli jednak się zdecydujesz, dogaduj się z gościem o pomoc w przeniesieniu, nie zostaw nawet kropli wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawiałam właśnie ze sprzedającym przez tel. , ma dowiedzieć się jaki będzie koszt przeniesienia akwarium przez firmę , która zajmowała się u niego tym akwarium. Myślę ,że cena nie będzie dużo wyższa .

Ja niestety nie poradzę sobie sama z tym przeniesieniem mimo , że transport bym miała własny. Boję się o stworzonka , żeby nic im się nie stało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba mieć trochę gratów: beczki, thermokontenery na skałę, ryby, korale itp.

Nie ma potrzeby by to wszystko kupować, nie przyda się później.

Akwarium to wygląda całkiem przyzwoicie, jeśli tym zajmowała się firma, no to nie jest źle, warto skorzystać z ich pomocy, pewnie mają wszystkie te graty które będą potrzebne do transportu, co najważniejsze podłączą wszystko i uruchomią, to jest niezmiernie istotne. Zanim sama dojdziesz co z czym i do czego, pozbędziesz się zwierzaków a tak jest duża szansa, że wszystko przetrwa. Przygotuj tylko miejsce tak by nic nie spowodowało niepotrzebnego opóźnienia. Koniecznie upewnij się czy w tym komplecie jest system RODI, jeśli nie to jak najszybciej kup i uruchom, do tego plastikowa beczka 80-120L będzie już potrzebna na stałe no i lej wodę, będzie z pewnością potrzebna.

PS. Koniecznie bądź przy demontażu, przyglądaj się wszystkiemu i pytaj, przyda ci się w przyszłości. Tak samo przy montażu, bądź cały czas nad głowami ludzi którzy będą to robić, pytaj się o wszystko ale nie przeciągaj też z czasem bo jest istotny. Kawę i ciastka niech podaje i robi koleżanka, Ty masz wszystko obserwować i ZAPAMIĘTAĆ jak najwięcej. Nie dopuszczaj tylko by się to wszystko przeciągało, CZAS i jeszcze raz CZAS jest tu najważniejszy. Ciepły dzionek na przenosiny również wskazany, baa nawet KONIECZNY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dzięki za wszystkie porady , jeżeli dojdzie do transakcji napewno dam znać i jak już będzie wszystko gotowe porobię kilka fotek i wstawię na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie, rób też fotki podczas rozbiórki, mogą się przydać jako instrukcja obsługi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja szczerze bym tego nie kupił odpieniacz z cała pewnością będzie do wymiany apf nie pociągnie 900 litrów nie okłamujmy się, nie wiem też czy jedna pompka cyrkulacyjna starczy :/ jak dla mnie to nie 13 tys litów w baniaku 970 litrów ja mam prawie połowe tej cyrkulacji w baniaku 126 litrów ;/, nie wiem ile masz wzrostu ,ale stelaż 120 plus 70 akwarium plus zapewne jakiś blat to się zaokrągli w okolicach 2 metrów ;/ co jeszcze koleś ma 0 komentarzy, a więc dla mnie już podejrzany i na pewno bym mu nie zapłacił przelewem tylko zobaczyć akwarium i do reki skała na fotce wygląda dobrze ale lepiej zobaczyć na żywo no i koszt utrzymania też spory na same oświetlenie w przeciągu roku wydasz koło 1000 zł ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za prad do akwa 250l place 50zl miesiecznie to 1000l bedzie 200zl/m czyli 2400zl rocznie,a nie 1000zl.A calkowity koszt utrzymania tego szkielka moze przekroczyc 700zl/m.

Poza tym moim skromnym zdaniem jako poczatkujaca akwarystka morska mozesz sobie nie poradzic z obsluga tak duzego baniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na twoim miejscu postawiłbym coś ok 400L ale takie porządnie zrobione, takiej jak chcesz, i jak Ci będzie pasowało do pomieszczenia gdzie będzie stać. Uważam również że bez profesjonalnej porady się nie obędzie, jak chcesz mogę Ci polecić co najmniej 2 osoby kompetentne :) w tym temacie. Lepiej mieć ładne 300 czy 400 L niż byle jakie 1000L i zmarnować zapał i pieniądze.

PozdrT

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rozmawiałam właśnie ze sprzedającym przez tel. , ma dowiedzieć się jaki będzie koszt przeniesienia akwarium przez firmę , która zajmowała się u niego tym akwarium. Myślę ,że cena nie będzie dużo wyższa .

Ja niestety nie poradzę sobie sama z tym przeniesieniem mimo , że transport bym miała własny. Boję się o stworzonka , żeby nic im się nie stało.

Koledzy mają rację, nie dasz rady bez pomocy w prowadzeniu takiego akwarium :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja za prad do akwa 250l place 50zl miesiecznie to 1000l bedzie 200zl/m czyli 2400zl rocznie,a nie 1000zl.A calkowity koszt utrzymania tego szkielka moze przekroczyc 700zl/m.

Poza tym moim skromnym zdaniem jako poczatkujaca akwarystka morska mozesz sobie nie poradzic z obsluga tak duzego baniaka.

jaro37 ale ja pisałem o oświetleniu w sensie wymiany ziarników i świetlówek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś was widzę kryzys dopadł czy co ?

Może ten tysiak to dziewczyna na waciki miesięcznie wydaje a wy się tu nad wymianą świetlówek zastanawiacie.

Było pytanie, czy ten sprzęt jest warty tych pieniędzy, nie możecie prosto powiedzieć TAK lub NIE, tylko teraz zaczęliście gadanie bez sensu.

Też mi kiedyś podobne rady i przestrogi dawano, zamiast taka to a taka pompa, czy odpieniacz, czy co tam innego. To forum ekonomiczne czy akwarystyczne jest w końcu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Coś was widzę kryzys dopadł czy co ?

Może ten tysiak to dziewczyna na waciki miesięcznie wydaje a wy się tu nad wymianą świetlówek zastanawiacie.

Było pytanie, czy ten sprzęt jest warty tych pieniędzy, nie możecie prosto powiedzieć TAK lub NIE, tylko teraz zaczęliście gadanie bez sensu.

Też mi kiedyś podobne rady i przestrogi dawano, zamiast taka to a taka pompa, czy odpieniacz, czy co tam innego. To forum ekonomiczne czy akwarystyczne jest w końcu ?

Kryzys czy nie masz rację :( ale bez pomocy nie da rady, szkoda zwierzaków :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi