Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zegeye SYPIALNIA ??? :D od tylca ?

Hmm, nie nie nie, wolę się już nie wypowiadać, chyba i tak za dużo gadam, ale taki mam teraz czas, nudy przymusowe.

Powiem tylko tyle, przemyśl sprawę, bo nawet jeśli twoja żonka taż jest zwolenniczką akwarium to ty sam w końcu wywalisz to wszystko w czortu mać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tylko tyle, przemyśl sprawę, bo nawet jeśli twoja żonka taż jest zwolenniczką akwarium to ty sam w końcu wywalisz to wszystko w czortu mać.

No wiem wszyscy strasza ze sypialnia to nie dobry pomysl... ale ja od 30 lat mam akwa w sypialni (oczywiscie byly slodkie bo z sola to dopiero od 1.5 roku mam doswiadczenie). Czy rzeczywiscie sie nie da z solniczka w sypialni??? Obecne moje akwa jest nieduze no i nie stoi w sypialni.... Ale nie daje mi pojecia o tak duzym zbiorniku jaki planuje bo wszystkie urzadzenia takie niewielkie narazie 8-) o ale slysze opinie ze sa ciche odpienki czy pompy obiegowe itd.... to moze jednak idzie zasnac :D

Zbych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno się da postawić w sypialni, tylko trzeba będzie się rozglądać za porządnymi cichymi pompami i jak najcichszy odpieniacz.

Deltec, Red dragon, Bubble King odpieniacz, coś z tej klasy.

Myślę, że to kwestia osobnicza co dla kogo jest głośno.

Wiesz w nocy w kompletnej ciszy niema bata, na pewno będzie słychać te smyrania np: cyrkulacyjnych, ale to można dopieścić.

Można zminimalizować, ja w Tunze pompkach mam pewne elementy ruchome po prostu poklejone.

Może nie rozkręcać ich na maksa, w tedy troszkę ciszej pracują.

Swoje uważam za bezgłośne, dla mnie to cisza jak makiem zasiał, ale jak się przyłoży ucho do szyby...

Ale np powiedzmy, taka pompa dozująca Ballinga, to sory, ale będzie co godzinę podawać w pewnych odstępach płyny, a to już na pewno będzie irytować.

Trzeba by pomyśleć jak to wyciszyć, gdzie postawić, czy wyciszyć szafkę ogólnie będziesz miał niezłą zabawę.

Nie dziwne, że odradzają ludzie w sypialni, niestety można popełnić masę błędów.

Tak czy siak na pewno już nie zrezygnujesz z tego pomysłu ( chociaż...)więc porządne węże silikonowe przy cichych obiegowych itd.

Są ludzie, którzy nie zasną bez szumu odpieniacza, jak nagle jest cisza to znaczy, że coś źle się dzieje, ale to raczej fanatycy tacy jak powiedzmy ja, he, he uwielbiam te wszystkie odgłosy;-)

Myślę, że bardzo dużo można zrobić aby to akwarium nazwać bezgłośnym ;-)

Ale to już sam zdecydujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego dochodzi smrodek z sumpa, bez podłączenia do jakiejś wentylacji będzie kiepsko.

Nie ma BEZGŁOŚNYCH pomp, czy odpieniaczy, są jedynie mniej hałasujące, cyrkulacja której się nie da wyłączyć, nawet na małych obrotach daje czadu.

Jeśli nie przeszkadza ci szum 2 włączonych komputerów na standardowym chłodzeniu to wytrzymasz, ale wietrzenie szafki z sumpem to już inna inszość.

tfuu. miałem już nie pisać, ale aż mi ciarki chodzą po plecach jak pomyślę z jakimi problemami będziesz się borykał.

Dodam, że tej wielkości słodkowodne to na luzie w sypialni, bez zastrzeżeń, solniczka to jest inna bajka jeśli chodzi o graty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh ja mam malutkie akwarium 130 litrów 50 cm od łóżka :D zasnąć idzie ale jak bym miał możliwość to bym nie dawał do sypialni , mam w sumie cichy sprzęt , skutkiem ubocznym jest to że ja wytrzymuje ,ale np moja dziewczyna to od pory kiedy mam akwarium w pokoju to jeszcze u mnie nie spała, zawsze do niej jedziemy po jakieś imprezie nawet jak bliżej do mnie :sad: heheheh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jazda, akwarium w sypialni :sad:

I tu przychodzi z pomocą mój patent z szybą :D

Kostia: szukaj opisu tego patentu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi