Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 Zegeye pisze, że jest już ściana wykończona, nie wiem czy pomalowana czy nie. Jeśli nie pomalowana, to rzeczywiście można obniżyć. Nie chce mieć otwieranych drzwiczek nad akwa, tylko ramę obrazu. Jeśli ma być ładnie, to nie może dać tak szerokiej uchylnej ramy górnej, bo szerokość ramy wyznacza mu ta odległość do kontaktów. Kiepsko by wyglądało, gdyby dał po bokach wąską ramę, tak żeby się zmieściła między szybą akwa, a kontaktami, a górną ramę szerszą uchylną. Ramy muszą być równej szerokości, żeby jakieś proporcje zachować. A widać, że szeroka mu się nie zmieści. Na tyle szeroka, żeby zrobił górną uchylną, nawet jak obniży akwa, to odpada, zresztą pewnie ma dosyć już przeróbek, jak to na budowie. Może zamówić głębszy baniak, żeby jednak wystawał trochę na salon. Ale ile wystawał bo dochodzi jeszcze wzmocnienie szklane poprzeczne, które też zawęża miejsce do włożenia ręki.. Generalnie jeszcze pomyśleć trochę. Powiem szczerze, że nie raz przeglądałem fora amerykańskie i jest tam kilka zbiorników w formie obrazu w ścianie. Ale zawsze współczułem tym facetom, właśnie tej obsługi od d*py strony. Zależy też jakie zegeye ma ambicje tzn co tam ma być w tym akwarium. Jeśli trochę ryb i miękkie Koralowce to zawsze jakoś da radę pociągnąć. Przy lps-ach to jak się ma doświadczenie w jakich odległościach od siebie je postawić żeby potem jeszcze raz nie przestawiać bo „macki pażące†wystawią, to też da radę, ciężko ale da się po prostu więcej zabawy. Jak spsy to już troszkę gorzej, można zrobić taką aranżację, ale często ze wzrostem zacieniają się wzajemnie i przykro patrzeć jak któryś obumiera, bo jest w cieniu. Trzeba wiedzieć wcześniej jak dany sps rośnie, czy np w formę dużych patyków rozgałęzionych czy jakieś formy talerzowe. Jak zrobi się las sps-ów to zdrowia życzę, żeby od tyłu coś podcinać przestawiać, bez połamania niechcący innych. Ale, przy żywej skale to jeszcze dochodzą plagi, które niechybnie się pojawią. Zresztą na wszystkim sie pojawią na ceramice też, wcześniej czy później przytargamy na jakiejś szczepce. Plagi zoa, hydroidy, jakieś miękasy inwazyjnie się rozrastające, Aiptazja. Jak to wszystko ogarnąć ? Będzie niezła zabawa. Moim skromnym zdaniem, to zadbał bym o to, żeby włożyć tam żywą skałę świetnie przygotowaną wcześniej i odpalić cały system. I zapuścić tam jeszcze dodatkowo na powiedzmy dwa trzy miesiące niezłą ekipę jeżowców krewetek aiptazjo żernych, powiedzmy Chelmona, po prostu zwierzaki i ryby pracujące. Poobserwować skałę i jak nie wykryjemy jakichś dziwnych stworzeń zagrażających w przyszłości to zminimalizujemy przyszłe kłopoty. Ale to przy posiadaniu glonów w sumpie. Właśnie nie wiadomo jaką metodą będzie prowadzony zbiornik i co tam będzie. Jeśli ma tam być w przyszłości niezły lasek zadbanych sps-ów od góry do dołu, to moim zdaniem odpada ten obraz. To takie moje luźne dywagacje, może da to jakieś przemyślenia i wizje jak działać dalej;-) Ja też kiedyś w fazie budowy podciągnąłem sobie wodę i rurę do kanalizacji. Akwarium, też miało być przezierne dzielące salon z jadalnią. A, że byłem jeszcze zielony to wymyśliłem sobie, że będzie miało metr wysokości, he, he. 180 na 80 głębokości i 1m wysokie paranoja ;-) jako rybne z paroma ukwiałami czy miekasami ok. Ale, dzięki temu, że jednak postawiłem normalny zbiornik gdzie indziej, po jakimś czasie praktyki, jeszcze szybciej zrezygnowałem z tego akwarium przeziernego. I to z o wiele błahszych powodów. Teraz tylko kranik i zaślepiona dziura do kanalizacji w ścianie straszy Jednak kibicuję Ci bardzo i czekamy na dalszy rozwój sytuacji. Tutaj to niezły zarobek by miała firma serwisująca taki baniak, nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 W dół można obniżyć o 10cm, akwarium będzie ciut niżej, ale te 10cm to może być tyle właśnie by włożyć rękę czy manipulator i zrobić co trzeba. Kwestia ramy coś na wzór obrazu czy panelu w ścianie, załatwia maskowanie dostępu. Myślę że zegeye sobie z tym poradzi, jak zrobił w czasie budowy porządny otwór w ścianie na akwarium z mediami to reszta to pikuś, PAN PIKUŚ Też tak myślę w Twoim wypadku to jedyna rada dasz szeroką listwę i zamaskujesz otwór. Pomyśl dwa razy bo tak zostanie na lata. pozdrawiam i powodzenia :ok: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 Jeśli zrezygnuje z ładnej proporcjonalnej ramy obrazu, to też popieram obniżenie, na rzecz szerszej maskownicy u góry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 Serwisowalem takie akwa w scianie,nie raz mialem podrapane lapy od sps'ow.No i tipy korali przy okazji tez nie raz uszkodzilem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 Ale wiecie co, pomijając kwestię obsługi rzecz jasna. Jakby tak się pomęczyć i ładnie to wszystko ustawić, to efekt wizualny mógłby być niezaprzeczalnie piękny w tej ramie ;-) Sam bym chętnie u kogoś popatrzył na coś takiego, ale sam bym nie chciał mieć w domu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jura 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 Witam. Już pisałem, że miałem takie akwarium przez rok http://www.reefshop.pl/realizacje1.html Wyglądało to ślicznie szczególnie od strony salonu. Niestety między innymi z powodu braku dostępu do akwarium od strony salonu zlikwidowałem zbiornik. Drugą przyczyną likwidacji zbiornika była mała wysokość pod akwarium. Akwarium miałem na wysokości 70 cm. Odliczając płytę pod akwarium, płytę pod sumpem i grubość szkła sumpa zostawało mi 59 cm. Sump miał wysokość około 40 cm. Zostało mi nie dokładnie 19,9 cm. Wszelkie prace w sumpie kończyły się prawie "sznytami" na rękach. Z tego powodu z ostrożnością i głębokim zastanowieniem bym podszedł do obniżenia akwarium. Trzecia przyczyna była błacha w porównaniu do pozostałych. Za jeden serwis (w niedzielę bo tylko wtedy miałem wolne) zapłaciłem 2.000,- zł i jeszcze musiałem pojechać po serwisanta na stację 25 km w jedną stronę i go odwieźć po pracy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 Z fotki wygląda na to, że baniak jest na metrze od podłogi, więc jest chyba gdzie opuścić. To jednak pozostawiam już właścicielowi Miałem pierwsze akwarium na 90cm od podłogi, wysokie na 75cm oglądało się na stojąco bardzo przyjemnie, ale ile czasu można tak oglądać akwarium. Kolejne zrobiłem na 80cm i 70cm wysokie, co prawda trzeba łamać trochę kręgosłup, ale z fotela jest dużo lepiej choć i tak za wysoko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 Wchodzenie na krzesełko czy drabinkę żeby coś w akwa porobić u mnie doprowadziło kiedyś w końcu, że mało co się nie połamałem. Tzn jedną nogę miałem już w gipsie i oczywiście spadłem prawie łamiąc drugą, he, he. dobrze, że nie złapałem się krawędzi akwarium... Tak, masz rację trzeba pomyśleć jeszcze i może jednak obniżyć. A potem będziesz bez stresu sam sobie serwisował akwa, a 2 tysiaki wydasz na np moduł sms do kompa ha, ha. Powodzenia życzę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 Szeroka rama to nie problem. Jak pisalem akwa poczatkowo mialo byc 180 cm. To zdjecie przedstawia wlasnie taki otwor. (poprostu nie mam aktualnej fotki). Teraz jest otwor zmniejszony o 10 cm wlasnie z powodu bliskosci wlacznikow swiatel i wlasnie z tej strony gdzie te wlaczniki. Sam otwor i tak bedzie obnizony, ale planowalem jakies 5 cm tak abym mogl wsadzic tam akwa 60 cm wysokie. Teraz otwor ma na razie 57 cm Wstepnie zbiornik mial miec 55 cm ale jak pomyslalem o ladnej warstwie piasku i falowniku to wyszlo mi ze za malo 8-) Teoretycznie dalo by sie obnizyc go o 15 cm (mysle ze wiecej to nie bo z drugiej strony mam tam wmurowane w scianie gniazdka (10 podwojnych poziomo w dwoch partiach po 5 z lewej i prawej strony otworu) Nie wiem tylko czy po takim obnizeniu nie bedzie za nisko. Teraz dolna krawedz otworu jest na 93 cm, jak obnize to uzyska poziom wysokosci standardowego stolu jadalnego ktory zreszta planowalem przed nim umiescic 8-) Poza tym nie wiem czy 10 cm przeswit nad szklem pozwoli mi swoodnie wsunac tam cale ramie i manipulowac 8-) pozdrawiam Zbyszek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 zegeye Takie "czyste" 10cm to faktycznie nie wiele, ale dobre choć i tyle, pewnie byłoby lepiej 15cm Mam też pytanie co do światła, bo jak rozumiem od strony salonu ma wyglądać akwarium najefektowniej no i ma być gładko czyli obrazek. W takim przypadku najładniejsze kolory będą gdy strumień światła będzie od "widza" a tu masz no trochę mało miejsca, do tego solidne nadproże. Jeśli całe światło będzie zza ściany, no to przyznam, że możesz być niezadowolony. A może taki obrazek 3D czyli wystające akwarium również w stronę salonu no i oczywiście o tyle grubsze ? Wykończenie w dzisiejszych czasach gdy materiałów jest bez liku nie powinno być problemem. Te 20cm na światła i dostęp może być zbawienne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 Jeśli całe światło będzie zza ściany, no to przyznam, że możesz być niezadowolony. A to czemu? Sciana jest dzialowa. Ma tylko 10 cm grubosci. I tak nie planowalem rozstawienia lamp od brzegu do brzegu akwa. Zreszta mysle o lampach led. A one i tak nie sa takie szerokie. Ale nawet jak beda swietlowki to napewno nie dawalbym ich przy przedniej krawedzi akwa, bo po co maja swiecic w szybe? Jako ze bedzie przezierne to skala bedzie w srodku raczej. Nie wydaje mi sie aby te 10 cm grubosci sciany az tak zle wplywalo na widok z salonu.... ale teoretyk jestem oczywiscie.....przynajmniej narazie. Jak nie bedzie git to najwyzej Tanganike zrobie To zart, ale jako w miare nowy adept morszczyzny popelnie napewno jeszcze nie jeden blad.... Trzeba sie na czyms uczyc 8-) Choc oczywiscie lepiej na cudzych. Obnizenie o 10 cm sprawdze na modelu probnym i przemysle ale chyba nie beda mi sie podobaly az takie szerokie listwy dookola zbiornika.... Zrobie z tektury, wytne przymierze i zobacze....obiecuje. Tak sobie myslalem ze tego typu rozwiazanie moze byc klopotliwe w obsludze ale wlasnie i ja widzialem takie zbiorniki na roznych forach i strasznie mi sie spodobaly....co zrobic ... wiesz jak jest Tomek, sam tez sie troche sparzyles ale zrobiles to po swojemu i nauczyles sie czegos a to nas rozwija..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2010 Jeśli taka cienka sciana i szyba jednak bedzie zlicowana, to spoko doświetlisz. Ale wydaje mi się że jeśli opuścisz akwarium tylko 10cm ,to jeszcze dochodzi wzmocnienie szyby. Wiec jaką chudą łapę trzeba mieć, żeby tam niżej się dostać ? Dokładnie z ust mi wyjąłeś, żeby zrobić model i popatrzeć jak to będzie wyglądało i jak z dostępem do środka. Może, właśnie jeszcze przemyśleć, czy nie wysunąć chociaż z 15 cm do salonu ze ściany . Może to fajnie wyglądać. Tak jak tomajk pisze, taki prostokącik 3D wystający ze ściany. Tylko porządną podstawę zrobić, żeby nóżek podpierających nie trzeba było robić. A może dać jakieś podpory pod wystające akwa ze ściany, na przykład kute fajne ozdobne elementy, albo coś bardziej nowoczesnego. Może jakiś kamień, trawertyn, nie wiem, pomysłów może być co niemiara. Jednak czytając te nasze podpowiedzi i tak zrobisz po swojemu, mam nadzieję, że pomagamy w jakiś sposób. Tylko jeśli wybierzesz wariant ułatwiający obsługę, nigdy nie będziesz tego żałował. Inaczej, może Cie kiedyś to akwarium po prostu z deka wkurzać i w końcu zrobisz Malawi. Także życzę udanych przemyśleń i czekamy na fotki modelu ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2010 Sądziłem że ściana pełna 26cm, ale jeśli to działowa to faktycznie wiele zmienia i ze światłem będzie OK. Jeśli to działowa to i tak jesteś na wygranej pozycji, bo jeśli nawet po wszelkich przymiarkach stwierdzisz, że DA RADĘ tak jak jest, a po jakimś czasie zmęczy cię takie rozwiązanie, to wywalenie tego nadproża i poprawienie dostępu nie jest czymś bardzo trudnym. Tak ja niby wszystko sobie dobrze zaplanowałem, ale brałem głównie pod uwagę walory estetyczne, sam komfort obsługi pominąłem, czułem, że nie będzie lekko, ale dosłownie to 15cm niżej od krawędzi w moim przypadku to taka ulga, że sobie postawiłem duużą flachę za to a drugą, że lepiej widać z fotela Podczas przymiarek pamiętaj, że już w realu będzie sporo trudniej, a grzebać trzeba uwierz mi, nawet samo przedmuchiwanie skałek jeśli nie widzisz jak prowadzisz wąż jest trudne, a co dopiero jak będziesz musiał odsysać wszelkie plagi, bo jak pewnie wiesz każde akwarium przez to przechodzi. Jeśli w baniaku ma robić firma to tobie będzie "rybka" czy im jest wygodnie czy nie. Jeśli jednak lubisz robić to sam, to właśnie trzeba zrobić tak by nie było to katorgą. Te "paspartu" w koło akwarium przecież nie musi być z 4 stron symetryczne, góra i dół mogą mieć więcej niż boki np. to wszystko jest kwestią pomysłu. CO do fotek baniaków w ścianach, to trzeba też pamiętać, że nie widać wszystkiego, no i przeważnie akwaryjka małe, ty stawiasz już kawał oceanu, a to jest różnica, wszystko staje się większe łącznie z problemami w obsłudze. Złapanie robala czy ślimaka, o rybie nie wspomnę jest wprost proporcjonalnie do wielkości i jeszcze rośnie logarytmicznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2010 Co do świetnego akwa i na dodatek w ścianie Tutaj więcej informacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2010 Cudne to akwarium , taki Trycowy, klimacik. Jednak nie zazdroszczę obsługi. Obraz by się zgadzał, ale zegeye chce mieć przezierne akwarium bez rafinerii za ścianą. Teraz ciekawe, jak to wszystko zmieścić w szafce, pod akwarium ha, ha.. A może pojechać po bandzie, rozpieprzyć całkiem tą ściankę działową i przedzielić pomieszczenia, powiedzmy coś na wzór tego z linka, w tedy lus blus ze wszystkim ;-) Ostatnie zdjecie na dole strony : http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1747132&page=15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2010 Jarosław miałeś na myśli TAKIE ? Jeśli tak to przyłączam się bo mnie też się podobają nietuzinkowe rozwiązania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2010 ale zegeye chce mieć przezierne akwarium bez rafinerii za ścianą. Teraz ciekawe, jak to wszystko zmieścić w szafce, pod akwarium ha, ha.. A dlaczego mialoby sie nie zmiescic. Przeciez sam sump nie zajmuje tam wiele miejsca... A ja mam do dyspozycji cala sciane (szer. zdaje sie 230 cm) :sad: Po drugiej stronie nie bedzie szafki, tylko zabudowa od ziemi do sufitu. Bedzie wygladac troche jak szafa wnekowa. Na dodatek jeszcze kombinuje jak zrobic w tej zabudowie opuszczana kurtyne, tak by jednak moc zaslonic akwarium z tamtej strony bo to bedzie sypialnia Moze kiedys nie bedziemy chcieli byc widoczni z salonu:tongue: pzdr Zbych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2010 Pewnie, że się zmieści sprzęt, szczególnie, że tak jak piszesz masz tyle miejsca, żartowałem. Tam będzie sypialnia, mhm oo, to trzeba cichy sprzęcik dać. I zadbać o konkretną wentylację, zwentylować szafkę, czy jak tam zabudujesz, żeby zapaszek z odpieniacza wyprowadzić, na zewnątrz czy do jakiejś wentylacji domowej wyprowadzić. Świerze powietrze przy akwarium to podstawa, Ph lepiej utrzymać. Ale jazda, akwarium w sypialni :sad: Oj to koniecznie tą kurtynkę bo jeszcze niechcący w trakcie mhm;-) zachce Ci się zbyt często spoglądać w stonę akwa czy polipy wyciągnięte są Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach