Skocz do zawartości
robi59

Plazma i co Wy na to ?

Rekomendowane odpowiedzi

pisząc te słowa mam sporą gorączkę przy grypie żołądkowej więc być może będę bredził ale nie mogę się nie wtrącić.

Przepraszam Panie i Panowie - nie znam się na akwarystyce, zwierzętach i ich hodowli itd, ale naprawdę śmieszy mnie tłumaczenie uprawiania tego hobby chęciami ratowania gatunków i raf. Hipokryzja do potęgi. WSZYSCY uprawiając to hobby przyczyniają się WALNIE do degradacji środowiska naturalnego choćby sposobem jaki pozyskują zwierzęta - kradnąc je matce naturze - nieprawda ? Całą tą filozofię o chęci ratowania życia .. bla bla bla, naprawde - w gumowe buty wsadzić - kto zaprzeczy?

Pokażcie mi choć JEDNEGO morszczaka który prowadzi w domu akwarium po to żeby uratować od wyginięcia JEDEN jakiś gatunek czegokolwiek. Oczywiście nie mam na myśli oceanariów tylko prywatnych akwarystów. Hipokrytą jest ten kto zaprzeczy że prowadzi akwarium DLA OZDOBY i widzimisie posiadania - pytam ponownie - znajdzie się jeden samarytanin który z ręką na sercu przyzna - "Założyłem i prowadzę akwarium x lat kierując się szlachetnymi pobudkami". Czekam.

I na koniec zastanawia mnie - nie ukrywam (nigdy tego nie ukrywałem) przez związki zawodowe i prywatne z załogą RS - jakim oni musza być WRZODEM na d... akwarystyki w Polsce, jeśli obojętnie jaki temat, gdziekolwiek założony w końcu za sprawą ciągle tych samych osób, zejdzie na temat LEDów z RS albo nieterminowości sklepu czy jeszcze tam innego niekorzystnego światła.

Co miałem na wątrobie wywaliłem teraz ide dalej umierać pod kołdre... pozdrawiam

Leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elvis jeśli tak dbasz o życie w twoim akwarium to zmieniaj je jak najszybciej na co najmniej 2000L bo KATUJESZ te biedne stworzenia. Chyba, że masz same ślimaki, ale to też zwierzęta.

Wszyscy MY hobbyści akwaryści, przyczyniamy się do niszczenia naturalnego środowiska jakim są rafy i to nie tylko jeżdżąc samochodem bez katalizatora, ale W OGÓLE SAMOCHODEM jakimkolwiek. Do licha nawet wyprodukowanie roweru też niszczy środowisko.

Hipokryzja wyłazi z każdego a tym większa i więcej woła o dobro dla zwierząt.

Jest jednak coś co zmieniłoby wszelkie głosy krytyki na salwy chwały, to CENA tak powiedzmy w uproszczeniu DLA ZJADACZY CHLEBA na te panele LED i im mniejsza tym większa chwała.

PS. Nadprądowy mnie ubiegł :good: ale popieram w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus

@tomajk

Panowie dzięki za głos rozsądku, bo już traciłem nadzieje w mój tok myślenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccutus, a gdzie tu ktoś napisał, że prowadzi akwarium bezpośrednio dla ratowania rafy?

Przecież oczywistym jest to, że meczymy te zwierzaki dla własnej przyjemności.

Zawsze na wolności by miały lepiej, przecież każdy o tym wie.

Ale staramy się by miały jak najlepiej i stad te całe bajki wypisujemy.

Ale, ale, jeśli już je trzymamy to trochę świadomości mamy i są sposoby aby jednak w tym całym hobby trochę minimalizować ile się da tą szkodliwą działalność zaprzeczysz ?

Chyba ja rozpocząłem tą polemikę tylko zastanawiam się też, gdzie tu ktoś wjechał na RS i jego Ledy właśnie nie wiem jak to się dzieje, że to wszystko na ten sklep wjeżdża.

Przecież ja pisałem o tym, że warto jest poważne tesy robić przed wypuszczaniem lampy do akwarystyki morskiej i czy to Ledy czy plazma to wszystko jedno.

A tu zaraz, że z zazdrości, że wrzód na d*pie, Jezu.

Wrzodem na d*pie to będzie firma, Którą będzie stać przed wprowadzeniem na rynek na porządne testy udokumentowane odpowiednio w czasie u siebie i kilku osób prywatnych nie amatorów początkujących.

W tedy taki produkt będzie miał klasę i wszyscy nie będą tak jęczeć ja teraz.

Chyba nie dziwne, że ludzie martwią się o zwierzaki.

Zresztą te zadymy mają bardzo pozytywny wpływ, zobaczycie jak będą reklamowane niedługo produkty, nie że najpierw parametry tylko w pierwszej kolejności wpływ na koralowce. Potem to już tylko fascynacji będą pytać się co jest w środku.

Dlaczego BK odpieniacze ludzie kupują za chore dosłownie pieniadze i niema, że boli wiadomo, na pewno nie ze snobizmu.

E tam do d*py to wszystko, ja tam wiem, że lepsze jest wrogiem dobrego i już.

Kurde chyba trzeba się napić dzisiaj

Chej loccutus ty się kuruj, bo jak Ciebie zabraknie to cała elektronika akwarystyczna padnie na łeb w Polsce he, he ;-)

Ta plazma, taka malutka żaróweczka, a tak mocno świeci he, he ;-) toż to szok jakiś;-)

Ciekawe, do się to zaadoptować do rafy domowej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław piszesz :"Dlaczego BK odpieniacze ludzie kupują za chore dosłownie pieniadze i niema, że boli wiadomo, na pewno nie ze snobizmu" A ja myśle że właśnie ze snobizmu,bo za co płacimy ? za kawałek plastiku i przerobioną nieco pompe laguna ? jak widze odpienek ROYALA np model 160 i jego cene to ...i ta pompa co kosztuje 400 euro a pobiera tyle powietrza co PSK 2500 za 110 euro .No dobra ale wróćmy do tematu , może ktoś wie gdzie można kupić lampe plazmową ? chętnie bym wypróbował,mam zamiar oświetlać akwa z dużej wysokości - min. 1 metr albo i więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mała franca rzeczywiście, i taki wypierdek ma świecić 1KW ?

Ale to chyba najbardziej do słonecznego światło zbliżone, przecież tam też plazma świeci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomcio heheh To takie światełko które Tobie się podoba duuuuuuuuuuuuuużo żółtego hehehe. Pewnie niebawem bo w tym roku plazma będzie świecić nad zbiornikami i ciekawe czy będzie tyle krzyku co przy ledach , bo testów napewno nie będzie . Cena ? zobaczymy . Jak za wysoka to do ......, jak niska to cacy . To tylko moje zdanie . I jeszcze jedno żeby mnie nie zrozumieć źle – popieram nowinki – mądre nowinki . Super są T5 , HQI , ledy i plazma pewnie też będzie super . Pozdrawiam wszystki pozytywnie zakręconych .:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem ten wątek od początku do końca z zapartym tchem :D nie wiedzieć czemu, z plazmy płynnie przeszedł na ledy, prześliznął się po ekologii, ochronie raf, snobiźmie i hipokryzji, aby znów do plazmy wrócić... Tak OT, to co do odpieniaczy BK to im więcej pienideł przerabiam tym bardziej przychylam się do zdania że cena bk jest z du.y wzięta i po prostu cwane niemiaszki doją nas frajerów aż miło, jakość ok, a raczej grubość użytych materialów, bo już jakość spasowania, wykończenie itd to jak dla mnie przy Deltecu choćby to wygląda jak średnie DIY, a czy działa? Działa! Czy dobrze? Bardzo dobrze! Czy płacimy za snobizm? Do diabła! Tak!!! A co do całj reszty czyli plazma kontra ledy kontra ekologia kontra hipokryzja to moi kochani... Prawda jak dla mnie leży gdzieś po środku...

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też przeczytałem, no i jako przeciwnik wciskania LED wrzucę 5 groszy, Jarek uważam, że częściowo masz racje, odnosząc się do wypowiedzi dotyczącej żywych istot, ale tak naprawdę wszyscy wiemy, że masa zwierząt ginie w naszych baniakach, o ile korali żal mi mniej bo digitaty to pokolec złamie płetwą, to ryb żal mi ogromnie, zresztą nie raz robimy z córka ich pogrzeby.

Jednak wracając do LED, nie zmienię zdania dopóki nie minie minimum 2 lata.

Loccutus jesteś, że tak powiem Rzecznikiem Prasowym RS i twórcą LED, to pewnie Twój chleb, więc się nie dziwię że piszesz same peany na ich temat, pewnie sam bym tak robił, ale biorąc pod uwagę, Twoje doświadczenie z brakiem akwa to sorry..... ale nie odzywałbym się wcale, bo wnosisz do tematu tylko teorie!

Jak sami wszyscy widzimy, badań LED nie ma,a wyniki jak pod T5.

A najbardziej wiarygodnym argumentem może być to, że RS kiedyś robił import boxow z SPS, miał do wyboru dużo ryb, a teraz jak wchodzisz na stronę RS to widzisz tylko reklamę LED a ryby i korale są dodatkiem.

Biorąc pod uwagę moje doświadczenia z RS jak o kilkunastu moich kolegów, wiem jedno a nawet jestem pewien - KASIORA:)

Loccutus wiem, że masz przesrane :D bo my mieliśmy na feriach całą rodzina kilka dni w WC, zamiast jeździć na nartach:) Jesteś wielki, ale jedni znają się na elektronice a inni na akwarystyce :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie i panowie , to jest temat o światle plazmowym a nie ledowym ! Ha ha , ale Was ciągnie i podnieca światełko led.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja założyłem akwarium morskie tylko i wyłącznie po to żeby rozmnażać zwierzaki morskie. W akwarium mam tylko takie ryby, które daje się rozmnożyć.

elwis rozmnożył konie morskie i do tego jeszcze pterapogony więc w sumie jakiś szacunek mu się należy....

w stanach można kupić belki weipro po 30 do 150$ [w zależności od długości]... wiec dla średniego amerykanina to grosze a dla średniego Polaka z pensją 3000 zł dość sporo...

Loccutus nie masz akwarium?? i piszesz tu ciągle???? i mówisz że nie pracujesz w RS i nie masz z tego interesu?? hahahahahahahaahahahah stary jesteś królem! [:D hahahahah] mi by się nie chciało...

hmmm w sumie świetlówki i HQI to też lampy plazmowe >> no bo co to jest plazma?

wg prof dr hab inż A Michalskiego jest to specyficzna mieszanina gazowa w skład, której wchodzą: elektrony jony atomy i cząsteczki wzbudzone atomy i cząsteczki obojętne oraz fotony [....] To czy zjonizowany gaz jest plazmą zależy od stopnia jonizacji gazu [...] Przejście gazu obojętnego w stan plazmy następuje w wyniku dostarczenia do gazu energii na podwyższenie stanu energii wewnętrznej jego cząsteczek. iiiii dalej tekst ciągnie się jeszcze dłuuuugo

Polecam skrypcik PW "fizykochemiczne podstawy otrzymywania powłok z fazy gazowej" 10 zł kosztuje więc aż szkoda nie kupić...

Więc w sumie najczęściej świecimy "plazmą". Tylko, że rożnymi rodzajami plazmy... [jedynym wyjątkiem są ledy...]

Myślę, że tak naprawdę nie liczy się źródło światła ani jego temperatura barwowa tylko widmo. I nie ma po co ściągać od amełykanów jednostek w stylu PUR PAR... bo po co skoro wszystko po widmie widać... Wystarczy wiedzieć jakiej długości faje wykorzystywane są przez fotosyntezę. Jakie glony żyją w naszych koralowcach. No i trzeba pamiętać ze koralowce muszą przyzwyczaić się do nowego światła.

A z widma tzw plazmowej lampy środek nie jest potrzebny. Niebieski który najbardziej nas interesuje i to w okolicach 470 nm ma za małą intensywność... Czerwony się przydaje ale znowu raczej nie dla koralowców ale roślin...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kondor Ty masz akwarium 5000L ? no wielkie uznanie i szacunek mam dla ciebie. Widzę, że ty też szanujesz użytkowników tego forum.

To twój pierwszy od długiego czasu rozsądny post.

Może byś tak pochwalił się tym twoim akwenem, jestem niezmiernie ciekaw jakie masz tam światło, cyrkulację itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moim zdaniek chlopaki grubo przesadzacie z'najezdzaniem' na loccutusa. Zauwazcie, ze chwali gosc ledy, nie konkretnie lampy made in rs. Jakis czas temu na forum elektroda.pl natknalem sie na posta uzytkownika przemek z podpisem rs :D post dosc stary, szukal w nim osoby, ktora podjelaby sie wykonania sterownika do oswietlenia led. Jakie by zlo ogolne za tym sie czailo, dobrze sie moim zdaniem stalo, ze to wlasnie loccutus sie tym zajal. Nie wiem jaki jest jego obecny 'stan akwariowy' ale na pewno wie co nie co w tym temacie. I nie jest to post sponsorowany :D hehehe. Nie wierze po prostu, zeby ktos z takim arsenalem wiedzy potrafilby sie skomercjalizowac do tego stopnia by wciskac nam kit w celach zarobkowych.

Sorki za offtopa, ale mimo ze nie znam osobiscie loccutusa uwazam, ze nie mamy poki co podstaw, by zle o nim pisac. I tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd wytrzasnąłeś 5000 litrów???

nie będę się chwalił bo:

1)kiedyś dostałem bana za to ze się broniłem przed zgrają l... [na aquareef nanoreef za to samo...]

2)nikt nie będzie zmieniał treści moich postów ani ich kasował tylko dlatego że krytykują produkt jakiejś firmy

3)nikt nie będzie mnie wyśmiewał na forum publicznym tylko dlatego, że mam inne zdanie a potem nie będzie mnie banował za to ze się bronię...

4)na tym forum mi grożono >> czekam aż ktoś spełni te groźby.

5)Dlaczego ja dostałem bana a ludzie, którzy mnie obrazili nie dostali??? Czy są tu lepsi i lepsiejsi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WPISAŁEŚ sam pojemność posiadanego przez ciebie akwarium, stoi tam jak wół 5000L to kpina jakaś z twojej strony czy co ?

To powiedz wreszcie KTO ci groził, czy to jakaś tajemnica ? a może tylko ubarwiasz swoją sytuację.

Miałem do ciebie szacunek, bo rozmnażałeś zwierzęta, ale po twoim zachowaniu i niewybrednych odzywkach jesteś dla mnie niezrównoważonym małolatem przechodzącym trudny okres dojrzewania. Te twoje żale są żenujące, sam z szacunku dla siebie zachowywałbyś się inaczej, wtedy inni będą mieli szacunek dla ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahha należy przyjąć że te dane są chyb a trochę nieprawdziwe :)

dane są zmienne jak moje ip. :D teraz jest 9999 litrow bo wiecej wpisac się nie da.

Nie wiem kto to dokładnie jest bo go na żywo nie widziałem ale gderał coś o tym ze by mi mrożonkę do buzi wepchnął... no i mówicie mi, że to nie groźba...

Jeśli mówisz o mnie ze jestem niezrównoważonym małolatem to ja się bronię i mówię, że jesteś psychicznie chorym starym prykiem :D. A może wcale nie jestem małolatem?? Może jestem starszy od ciebie??

Dlaczego mam mieć szacunek do kolesi, którzy mnie obrażają i robią ze mnie debila? Sorry ale nie jestem ofiarą losu i nie dam sobie jechać.

Dlaczego mówisz w czasie przeszłym, że rozmnażałem?? Czy myślisz że bez was sobie nie poradzę?

nie jestem bananowym bananem i nie muszę być znany ani szanowany... lamp led nie sprzedaję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze koleś jaki ty śmieszny jesteś

P.S. nie to ktoś pousuwa. Próbują ludzie normalnie podyskutować, a kończy się pieprzoną piaskownicą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi