Skocz do zawartości
silver200

Moja lampa LED

Rekomendowane odpowiedzi

nie opyla się robić lamp diy skoro ledy kosztują wiecej od gotowych lamp... looknij na ledy weipro...

a kto mo grozi wpychaniem mrożonki do buzi >> czekam aż ktoś spełni te groźby... najpierw mi grożą a potem mowią ze dym robię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ba. Oni mają władze nad światem! Sam widziałem jak mi ogórki ze szklarni czarami wybrali.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hahahahahahaha >>> merytoryczne rozmowy na tym forum o ledach hahahahah dobry żart

ale pozdr

NIGDY NIE POLEMIZUJ Z IDIOTĄ - NAJPIERW SPROWADZI CIĘ DO SWOJEGO POZIOMU A POTEM POBIJE DOŚWIADCZENIEM

kondor twój podpis powinie brzmieć:

"NIGDY NIE POLEMIZUJ Z kondorem - NAJPIERW SPROWADZI CIĘ DO SWOJEGO POZIOMU A POTEM POBIJE DOŚWIADCZENIEM

a tak ogólnie w temacie to jakim miernikiem mierzyliście mA z dokładnością 3 cyfry po przecinku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestańcie Panowie proszę... za chwile będzie po temacie bo się zacznie jazda, a myślę że nie tylko ja jestem ciekaw szczegółów prawda ?

0.752A to jest 752mA - mój Fluke bez problemu sobie radzi z takim pomiarem :( w razie czego zawsze można metodą pośrednią - spadku napięcia na precyzyjnym rezystorku pomiarowym - tak tylko przypominam jakby co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gdzie szukać takiego 24v wiatraczka? może masz jakiegoś linka pod ręka?;)

swego czasu rewelacyjne produkowal PAPST, wlasnie na 24V, nieslyszalne... ale tanie tez nie byly; podejrzewam, ze na alledrogo cos sie znajdzie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam - mam PAPSTy z drugiej ręki - demontaż ze starych szaf telekomunikacyjnych. Mimo wieloletniej pracy są jak nowe. Niestety te moje są strasznie wielkie - większe niż te montowane w Black Pytonach.

No właśnie - przecież w BP są wiatraki na 24V - może zagadaj z Przemkiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na wstepie, solniczki nie posiadam, jeszcze nie kompletuje , narazie planuje ;)

Oba DIY ciekawe i gratulacje! oby wiecej takich!

Pomijajac historie kondora, ale w odniesieniu do jego wypowiedzi - nie mozna troche prosciej ???

Tu mam na mysli ŻARÓWY uliczne Led - SP90 lub SP28 (w barwach 6500k wystepuja)

led_sp90.jpg

Dodam ze elektronikiem nie jestem i zaglebiajac sie w temat LEDow szukalem takich do 10000k, a teraz panowie wyjezdzaja z lumenami - czekam na slowa krytyki i doinformowanie....:(

na koniec filmik

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeszcze z pytaniem do naszego glownonapradowego :-) Jaka jest zasada dobierania radiatora ? Mam tabelke z wartosciami C/W. Czyli celsjuszy do watów. Ale z czym to sie je ? Jak to sie je ? Mozna prosic o jakies wskazowki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena tych lamp ulicznych jest dużo większa niż rozwiązanie które oferuje Przemek w swoich Phytonach, więc nie uzasadnione jest kupowanie czegoś takiego. Nawet podwórko taniej byłoby oświetlić akwarystyczną lampa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz kupilem ten lm7812 i mam kilka cichych wiatrakow 12v, wiec zostane przy tym rozwiazaniu. teraz jeszcze tylko musze znalezx schemat jak to pdlaczyc (tego lm7812) i w przyszly weekend zmieniam i podnosze prad dle ledow do 950mA i zobaczymy czy bede widzial jakas roznice w ilosci swiatla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cena tych lamp ulicznych jest dużo większa niż rozwiązanie które oferuje Przemek w swoich Phytonach(...)

Jezeli bylyby drozsze, to bym o nich w ogole nie pisal - allegro

powiedzmy 2 takie + "cos" niebieskiego (kwestia litrazu zbiornika) , ma to sens ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No są droższe, bo 28W kosztuje około 450zł to trzeba 5 takich lamp na jednego BP za 1600zł więc chyba rachunek prosty.

Myślisz że ja nie widziałem tych lamp ? są dostępne od ponad roku, nie nowina, sa też takie 150W ale kosztują 4000zł.

2 "takie" plus COŚ NIEBIESKIEGO za 300zł daje 1200zł a gdzie oprawa ? no i MARNE 60-70W

Nie mąć w głowach, bo tu mówimy o konkretnych rozwiązaniach, chcesz to kup żarówki LED i zdaj relację jak to wyszło cenowo, watowo i lumenowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, ta lampa na E40 to jakaś cenowa masakra. Pierwszy raz widzę, żeby coś z metką "akwarystyka morska" było tańsze od "zwykłego".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

snocho bo do lamp dla morszczakow pakuja byle jakie diody :) gadki o niewidocznych purach, parach i lumenach, bla bla. Swieci licho, ale wierzymy ze jest inaczej bo pilnie strzegacy danych technicznych producenci tak nam karza. A taka lampa uliczna ma po prostu walic po galach :) nikogo nie interesuja magiczne fale niewidoczne :) hehehehe. Oczywiscie o jakis 50% spadkach wydajnosci tez nie moze byc mowy, w koncu chodzi i dobra widocznosc wiec o bezpieczenstwo. Stad wlasnie te roznice w cenie: ):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mąć w głowach, bo tu mówimy o konkretnych rozwiązaniach, chcesz to kup żarówki LED i zdaj relację jak to wyszło cenowo, watowo i lumenowo.

Akurat watowo nie porownywalem do BP, jak i do lampy silvera...

W kazdym razie dzieki za rozwianie watpliwosci.

aaaa i poprosze bez publicznego linczu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyliczyć radiator? Nie będe tłumaczył bo to musiałby byc strasznie długi post, ale wkleję linka do artykułu na ten temat napisanego przyjaznym dość językiem.

http://chomikuj.pl/zxpro/*e2*82*aa+Elektronika/Cykl+Artyku*c5*82ow(polecam)/Tranzystory+dla+pocz*c4*85tkuj*c4*85cych/Tranzystory*2c+cz8.pdf

Polecam zainteresowanym całą serię. Co prawda rzecz nie tyczy bezpośrednio LEDów ale tranzystor to też półprzewodnik.

BTW - lampa E40?? proszę bardzo.

Do sprzedania w stanie jak na zdjęciu widać.

ledlamp24w.jpg

24W Led zimne białe. Oddam za 600zł + KW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bigwalker moi kumple w 1 podstawowej wymyślali lepsze ksywy :) ale pozdrawiam. A tak w ogóle to wiesz do czego służy to coś?? >> bo w 1 podstawowej nie każdy wie... :)

swoją droga podobno niezłą cenzurę tu macie >> pozdr kidult

weipro ledy są spoko http://www.fish-street.com/weipro_led_lighting_led-c

Uliczne lampy też są spoko tylko trzeba poczekać z rok żeby staniały...

A tak naprawdę za jakieś 4 lata diody led będą robić na dużo czystszym azotku galu... i wtedy te ledy na które dziś kasę wywalacie wywalicie do śmieci...

>>> looknijcie tu >> http://www.ammono.com/ >>> pod warszawska firma która hoduje najczystszy azotek galu na świecie. Technologię zna ta firma i jedna japońska i nikt poza nimi... tzn znają technologię tyle ze na wszystko są patenty wykupione...

nie dajcie się naciągać na ledy z gdyni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi