juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2010 komu z was udaję sie po równo lać balinga? Ca,Kh,i sól bez soli a ilu z was leje nie równo od dłuższego czasu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2010 Ja leje równo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2010 +1 za laniem "równo" P.S Pytanie powinno jeszcze dotyczyć tego, czy ktoś przygotowuje preparaty równo molowo czy do wysycenia roztworu. Bo w tym drugim przypadku nie dziwne, że nie leje się równo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2010 równo też leje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2010 Też leję równo, jeśli nie liczyć dosypywania magnezu INSTANT by podnieść poziom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2010 ja też równo i staram się mieszać równo molowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2010 u mnie niestety nie : CaMg - 130 ml mam Ca 430 , Mg 1350 Kh - 100 ml mam 8,2 sól bez soli - 100 ml Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2010 a u mnie NaCl,KH-90ml mam7,4 ,CA-30ml jest 410,MG-130ml jest 1410 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2010 ja leję równo po 60ml wszystkie trzy roztwory, choć stosunkowo krótko (od listopada 09). ca-430, kh-8,0 , ph-8,0. roztwór z CaCl2 robię bez magnezu, mg w biorniku 1410 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2010 Tez leje rowno Ca Kh i sol bez NACL,Mg wiedlog potrzeb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2010 Roztwory sporządzam w/g stosunku molowego; 1: 168 NaHCO3 2: 147 CaCl2 + 203 MgCl2 3: 100 sól bez NaCl leję wszystkich po równo i jest znaczna różnica we wzroście korali przy takiej ilości MgCl, dlaczego tak- bo Hans Werner brał pod uwagę tylko podnoszenie Ca. Magnezu w wodzie morskiej jest najwięcej. Poza tym pierwszy z NaHCO3 przereaguje Ca. Bez MgSO4, bo sól bez NaCl zawiera wystarczającą ilośc siarszanów. Wyniki pozytywne, magnez i wapń trzymają, kh, ph idealne przy tych proporcjach płyny starczają na bardzo długo. U mnie 2 l każdego na o.k miesiąc. polecam spróbowac:ok: Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2010 Roztwory sporządzam w/g stosunku molowego;1: 168 NaHCO3 2: 147 CaCl2 + 203 MgCl2 3: 100 sól bez NaCl leję wszystkich po równo i jest znaczna różnica we wzroście korali przy takiej ilości MgCl, dlaczego tak- bo Hans Werner brał pod uwagę tylko podnoszenie Ca. Magnezu w wodzie morskiej jest najwięcej. Poza tym pierwszy z NaHCO3 przereaguje Ca. Bez MgSO4, bo sól bez NaCl zawiera wystarczającą ilośc siarszanów. Wyniki pozytywne, magnez i wapń trzymają, kh, ph idealne przy tych proporcjach płyny starczają na bardzo długo. U mnie 2 l każdego na o.k miesiąc. polecam spróbowac:ok: Pozdrawiam, Małe pytanko ,dlaczego sól bez... sypiesz 100 gr ? nie powinno być 50 czy 47 gr ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2010 no właśnie?,istotne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2010 :dance3:Wiedziałe, że odpiszesz Na początek małe wyjaśnienie: Hans wymyślił pełną metodę, która jest dla nas kłopotliwa technicznie. My dla uproszczenia podnosimy tylko wapń i dodajemy gotowca: sól bez NaCl. Te 50g to przelicznik na ilośc dostarczanego CaHCO3 po reakcji. Nie należy zapominac o tym, że mieszamy z wodą DI, którą należałoby przed zasoleniem zmineralizowac. Poza tym częśc pierwiastków przereaguje szybciej z wapniem niż z magnezem, a wtedy nie powstanie nam aragonit z braku odpowiedniej ilości jonów węglanowych i siarczanowych. Musi więc byc nadwyżka tych jonów, aby wytworzyły się węglany i siarczany magnezu. Równowaga Ca-Mg w postaci węglanów, siarczanów i chlorków jest bardzo ważna. :ok: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2010 aleś naczarował nam,chemiku:biggrin: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2010 A może nasz kolega "niebieska fala" wyjaśni z kąd ma ten przepis ? jade na balingu(chyba nie tylko ja ) i bardzo interesuje mnie to. ps.przepraszam za offtop.A może tak ruszyć nowe forum poświęcone tylko ballingowi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2010 pewnie jestem za Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2010 A może jakiś link do PEŁNEJ metody Ballinga, bo na stronie Bolesławskiego to chyba ten uproszczony jest. Jak bym chętnie robił PEŁNEGO, co to za kłopot, jeśli to dobre dla korali to warto się pomęczyć. To uzupełnianie magnezu jest upierdliwe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach