KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 @tomajk u mnie nie bylo problemow kiedy zdjalem ledy i wsadzilem hqi + t5, zaden koral nie stresowal sie nawet. @Kiflu wg mnie to nie echinata i nie loripes, albo to jakies kundelki ksztalt szkieletu jakis "dziwny" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Dzięki za słowa otuchy bo już zaczynałem wątpić Co do UV, dołożone będzie 2 x 80W T5 ale głównie dlatego że same surowe światło LED mi się nie podoba, przy okazji uzupełni choć w kilku (kilkunastu) % promieniowanie UV. @kidult co do szczepek, sam pewnie wiesz jak trudno jest uszeregować co niektóre acropory, porównując z e-atlasem, właśnie te pozycje najlepiej mi pasują, jeśli masz pomysł jak uszeregować te psiury :cry: proszę o sprostowanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 Ja tam nie widzę potrzeby chwalenia czegoś co moim zdaniem warte tego nie jest, szczególnie jeśli chodzi o żywe zwierzęta. Co innego jeśli ktoś prowadzi sobie zbiornik sps-owy i wiadomo każdy zmaga się z wybarwieniem i wzrostem. Najczęściej pojawia się tylko ładny wzrost, koralowce zaczynają się dotykać przerastać i zmuszeni jesteśmy po prostu zrobić przycinki i szczepki odsprzedać. Wiadomo, że można wybaczyć wybarwienie szczepek w tym momencie bo to po prostu z musu jest odsprzedane w danym momencie, kiedy parametry, akurat może jeszcze leżą. A co innego, kiedy dopiero dopatrzyłem się, że to jest szczepkownia gdzie normalnie faktury się wystawia i jest to normalny handel szczepkami sps-ów. No to już inna bajka jest skoro tak bardzo odwiedzającym twój baniak się podoba, to może nadszedł w końcu czas żebyś i Ty sobie jakąś wycieczkę urządził do kogoś kto ma naprawdę sps-y w pełnym wybarwieniu i zerknąłbyś może jak wyglądają porządne szczepki. To może troszeczkę pokory nabierzesz jak Ci szczęka opadnie. To jest podobnie jak z hodowlami kotów rasowych, są hodowle komercyjne gdzie koty wyglądają na zabiedzone i właściciel z uśmiechem na ustach pokazuje biedne chudziaczki i są hodowle z których wychodzić się nie chce, klient sam zdecyduje masz rację zmuszać się nie będę. Troszkę szacunku proszę do sps-ów, to żywe zwierza szkoda łamać krzaczków nawet jeszcze nie wybarwionych, aby jak najwięcej szczepek było. warto najpierw podszkolić się w hodowli, żeby nie wstydzić się potem. A i klient chętnie posłucha rad jak dojść do takiego wybarwienia i zdrowia szczepek, a tak to co ? Najgorszy tekst z możliwych do klienta, że ta zielona Acropora u Ciebie zrobi się żółta, ta brązowa, zrobi się niebieska, a ta brązowa to nie wiem bo jeszcze wybarwionej nie widziałem. Nie mam serca po prostu dla takich sytuacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerest 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 "Ja tam nie widzę potrzeby chwalenia czegoś co moim zdaniem warte tego nie jest" - ale potrzeba krytki i ganienia jak widać jest ogromna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 A ty lubisz patrzeć na zaniedbane zwierzęta, jasne lepiej siedzieć cicho. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerest 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 Nie lubie patrzeć na zaniedbane zwierzeta niestety mało jest jest tak naprawde miejsc gdzie można zobaczyc coś naprawde wartego uwagi . Nie wszyscy stołują sie w Sheratonie gdyby tak było z ulic zniknęłyby Bary Mleczne i nie uważam zeby właściciele tych ostatnich musieli sie wstydzić. Nie popadajmy w paranoję . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 To żadna paranoja. Naprawdę niepotrzebny jest markowy wypasiony sprzęt żeby dbać o zwierzęta, aczkolwiek jest pomocny. Jest wiele baniaków na super sprzęcie i ludzie sobie nie radzą. Tu nie do końca chodzi o pieniądze, niema co zwalać na brak kasy, liczą się chyba bardziej umiejętności, doświadczenie, wiedza o tym jakie wymagania mają hodowane zwierzęta, mamy promować ignorancję ? Eeee tam takie szczepki też da się sprzedać. Chyba jakaś edukacja musi być, ktoś musi pokazać co dobre, a co złe. Hura jestem pierwszy co sprzedaje komercyjnie szczepki wyhodowane na nieodpowiedniej wodzie, nowy standard, marny wygląd tak ma być? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 Witam, poniżej wstawiam fotki, żaden ze mnie fotograf więc jakość słaba. Dla jednych ten baniak jest mordercą korali dla innych szczytem marzeń, dla mnie pociechą. PS. Panie Jarosławie, solę wodę 8 lat, wiele baniaków widziałem ale Pana nie !? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 No muszę przyznać, że tu bardzo ładnie się prezentują te Koralowce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 Wstrzymajcie się z tą krytyką, bo może wcale nie jest źle, w końcu większość, to raczej wywala szkielety korali na śmieci, a kifu ma jeszcze szczepki do sprzedania. Coś mi tu nie gra, jeśli miałby faktycznie zaniedbane akwarium i korale to latałby po sklepach i kupował nowe a sytuacja jest wręcz odwrotna. Ja bym zwalił to niby zaniedbanie na karby fotografii, jak sam przyznał nie umie tego robić, a oceniamy na podstawie tylko zdjęć. Widziałem fotki (miniaturki bo jak nazwać zdjęcia publikowane w sieci o rozdzielczości 600/400piks. z głębią kolorów 6bitową ) baniaków nad którymi piano z zachwytu, a rzeczywistość okazywała się cienka jak woda mydlana. Jest możliwość że w tym przypadku jest odwrotnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 To akurat do mnie nie przemawia, że ma jeszcze szczepki do sprzedania. Dokładnie, tomajk oceniam na podstawie zdjęć i na firmowej stronie szczepki wyglądają kiepsko, może faktycznie warto porobić lepsze zdjęcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 kifu kurna hacjenda musisz zainwestować w biznes i kupić aparat, bo reklama dźwignią handlu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 Na pohybel to ja mam canona 400D + kitowy + 55-250 1:4-5.6, kwiatki w lato robi się dobrze ale baniak to już inna bajka i nie radzę sobie z tym. Nad szczepkowym wisi led 120 14k i tu już niestety porażka zupełna, myślę że jakość się poprawi jak dołożę te 2x t5 80w. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerest 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 Na zdjęciach które kolega Kiflu dzisiaj wstawił fajerwerków nie ma ale i tragedii też nie . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 Po ogłoszeniu dzisiejszego werdyktu na zeovit.com to długo nie zobaczymy zdjęć z fajerwerkami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 A o so chozi z tym werdyktem ?? kifu no to puszkę masz, ale szkieł brak, lub coś robisz źle podczas zmniejszania fotek, czy obróbki. Dobra fotka towaru z pewnością pomoże go sprzedać, więc warto by była przyzwoita. Jakiś macro 60mm f2,8 powinieneś zakupić, albo 50f1,4 i pierścienie, kitowe szkła pozostaw na kwiatki wiosną :dance3: Dodam, że nie chodzi mi wcale o jakieś UBARWIANIE czy pokazanie korali lepiej niż wyglądają w rzeczywistości, najlepsze jest po prostu pokazanie tak jak to wygląda faktycznie, czyli rzeczywistości, a to da się zrobić, trochę tylko trzeba potrenować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 Masz racje, ale jak to mówią, nie odrazu Rzym zbudowano. Ja z zawodu jest pełną gębą budowlańcem, jedyne co wcześniej sprzedawałem to budowy na odbiorze. Te szczepkarium nie traktuje jako sposobu na życie, mój świat mam już dobrze poukładany. Związku z tym, taki mam start w tej profesji ale zamierzam się rozwijać, podwyższać standardy. Za nowym szkiełkiem już się rozglądam, jak coś namierzę to na pewno się odezwę o paradę. Co do werdyktu http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25874&n=last#bottom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 Tak myślałem, że nie robiłeś tego szczepkarium by na chleb zarobić, inaczej chyba się nie da, bo tanie to nie było. Co do fotografii, to jest to chyba bardzo powiązane z naszym hobby, szczególnie w dzisiejszych czasach. To jest też jedna z dużych przyjemności, nie tylko w odniesieniu do akwarystyki, piękne fotki zawsze były i będą przynosić frajdę fotografowi oraz widzom, czy to będzie koral, kwiatek, czy chmurka na niebie. Za szklarnią nie ma co się rozglądać, po prostu trzeba podjąć decyzję i kupić, to najlepszy sposób, to nie są wielkie pieniądze, dobre macro 60mm spokojnie nowe kupisz za 1500-2000zł, byle było to CANON, nie kupuj zastępczaków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach