kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2010 Witam, tak więc, zbiorniczek pod szczepkarium ma wymiary 150x60x60, są to niekonwencjonalne gabaryty szczepkowego zbiornika, zrobiłem taką bambaryłe ponieważ w niedalekiej przyszłości, 2 - 3 lata, zamierzam się przeprowadzać i to będzie kiedyś mój główny zbiornik (choć jak wszyscy wiemy trudno będzie nie zrobić nowego szkła ). Baniak jest wykonany z trzema szybami w opti. Jak widać przelew jest wykonany na zewnątrz, jest to już taka mała śląska tradycja , sposób wykonania sprawdzony, bezproblemowy, zmiana tylko taka że zrezygnowałem z balkonika przelewowego jaki mam w moim głównym zbiorniku. Sump został sprowadzony do minimum, tz, pierwsza komora, patrząc od spustu wody, 10cm szerokości, następnie przelew, komora odpieniacza 30 cm, podwójny przelew, powrót wody 20 cm. Całkowite wymiary to 72x40x35h, i tu mała kaszanka, trochę za niski zrobiłem sump, gdy wody mam po brzegi, to w czasie braku dostaw po prostu się przeleje. Narazie częste małe dolewki, jestem na etapie zamawiania zaworu zwrotnego, i tu pytanie do w spół-forumoficzów , czy taki zawór zwrotny coś da ? trzyma to w ogóle ? To tyle co do szkła, System nie jest połączony ze zbiornikiem głównym, ma być samodzielnym samowystarczalnym tworem. Postawiłem na DSB, zasypałem dno ok 117 kg żywego piasku Nature's Ocean Bio, narazie wspomagany cycle hagena aż natura samodzielnie nie ruszy nitryfikacji. Na dzień dzisiejszy no3 bliskie 0. Oświetlenie Można powiedzieć, oczywiście LED , powiesiłem 2 x power LED ver.2 120W, temat wałkowany od pół roku na forach, ja napiszę tylko tyle że samo światło jest brzydkie i mi się nie podoba, jak już miał bym powiesić nad moją pociechą to wspomógł bym T5. Zaskoczony jestem przyrostami, po 3 tygodniach moczenia szczepek większość acropor wykazała duże przyrosty do podstawek, takie efekty w moim baniaku w przypadku acropor były po ok 2 miesiącach. Pompa główna, AquaBee UP3000 - mała głośna ale mi to nie przeszkadza bo baniak stoi w osobnym pokoiku. Cyrkulacja, 2x JPV z podwójną dyszą, nano wawebox tunze, tunze 6055 Odpieniacz, ATI buble master 200, Dozowanie ballinga, doser one 4 kanałowy Grzałka, niestety niezbędna gdy się świeci ledami :-/, i gdzie ta oszczędność prądu ? Jak już zostało to dziś przytoczone na forum, zbiornik ma charakter komercyjny. Ta komercja to tylko mały dodatek do satysfakcji prowadzenia takiego baniaka :smile:, chętnych na szczepkę zapraszam osobiście lub pod adresem szczepki.pl gdzie wstawione są real foto (może nie do końca szczęśliwe te foto ale pod tymi ledami to za bardzo jeszcze nie wiem jak robić foty) Tak więc proszę szanowne forum o trzymanie kciuków aby za prąd się przynajmniej zwróciło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2010 super takie szczepkarium,!!! gratulacje ja bym na twoim miejscu moze z pare kg LR włozył jednak nie na samym piasku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2010 no no no super to wygląda stronka pierwsza klasa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2010 Zrób parę fotek głównego baniaka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2010 dokładnie też bym chciał zobaczyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
october_rust 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2010 Coś niesamowitego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2010 ja tez prosze o fotki twojego głównego baniaka jeśli można Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2010 Bardzo fajna młoda szczepkownia, rzeczywiście światło mi tez się nie podoba, i też żywej skały może, ale to tylko moim zdaniem. Ogólnie super, aby wybarwienie i wzrost był to będzie świetnie. No właśnie, ciekawe jak główny baniak wygląda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Witam, Co do LR, dam szanse samemu piaskowi, jak nie poradzi to wsadzę parę kawałków skały. System nie będzie obciążony rybami więc może się uda. Mój główny zbiornik nie jest górnych lotów ale się staram Tu wstawiam linka gdzie jest charakteryzowany :cry: www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=129805#129805 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Kiflu cos te Twoje echinaty i loripesy na szczepki.pl jakies dziwaczne sa... a nie ukrywam ze echinate bym chcial:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Witaj, co masz na myśli dziwne ? Acropora echinata jest w odmianie barwnej tak jak na zdjęciu z białymi tipami Acropora loripes jest niestety zbrudzona podwyższonym no3 na starcie szczepkarium, jak masz dobre warunki to szybko powinna dołem wyjaśnieć i kocówki mieć niebieskie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 No tak, całe szczepkarium bardzo fajnie urządziłeś, ale moim zdaniem, patrząc właśnie na te szczepki i Twoje akwarium główne, to widzę, że chyba jeszcze troszkę za wcześnie na handel szczepkami. Trzeba żebyś jeszcze troszkę podszkolił się w prowadzeniu własnego baniaka, bo to największa wizytówka hodowcy jest. Niestety ale takie są realia, bo te szczepki kiepsko się prezentują. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Jeżeli dla Ciebie kiepsko się prezentują to niestety zmuszać cię nie będziemy :dance3: :dance3: Trudno samego siebie oceniać, ale uważam że akwarium prowadzę dobrze, może nie wygląda na wyciaciane ale mi się takie podoba. Dużo ludzi mnie odwiedza, może mnie okłamują ale mówią że fajne :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Tak jest Jarosławie zgadzam się z tobą w 100% główny zbiornik nic ciekawego nie reprezentuje widać jeszcze że będziesz musiał troszkę popracować nad głównym zbiornikiem ale szczepkarium kozakkkk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Panowie jeżeli uważacie że szczepki może robić tylko ktoś kto ma wyjechane akwarium docenione przez ogół forum, to ja burze te konwenanse i robię szczepki z moim "kibelkiem" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Myślę, że przesadzacie. Akwarium wygląda dobrze. Może jak na matecznik korale są trochę za małe, ale jak widać na wcześniejszych zdjęciach udało się to i owo połamać. Powodzenia życzę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nemezis 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Szczepkarium superowskie Główny zbiornik też mi się podoba :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Główny baniak ważny jest, tego nie da się zaprzeczyć, ale jedyne na co bym zwrócił uwagę, to że MATECZNIKI trochę małe i serce się kraje gdy trzeba ciąć szczepki. A tak po za tym, to przecież wiadomo że "szewc bez butów" chodzi, grunt żeby towar dobry sprzedawał, a to co ma na nogach to jego sprawa. Mnie się szczepkarium Kifa podoba, ładnie wygląda ta hodowla. Tak przy okazji się zapytam o światło, LED jak wiadomo za wiele UV nie ma, ba, te wcześniejsze wersje to chyba w ogóle nie posiadają żadnej diody UV. Jak będą się zachowywać, takie niezahartowane szczepki gdy trafią pod oświetlenie ze sporą ilością UV. W drugą stronę pewnie nie byłoby problemu ale ? Naczytałem się sporo ostatnio o oświetleniu dla tego takie pytanie, czy nie dostaną po "skórze" tak bez oliwki ? Tak sobie myślę, czy nie wartałoby zainstalować jakiejś lampy UV-A nad szczepkarium, dla "dobra klienta" choć ja z życia wiem, że gdy krzaczek rośnie ładnie i dłuuugo, to klient też dłuuugo nic nowego nie kupuje, więc trwałe produkty są dla producenta z jednej strony renomą, z drugiej zaś odbierają chleb :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach