hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Koledzy kto ma jakiś pomysł i klej którym można kleić korale pod wodą . Chodzi mi konkretnie o przyklejenie do skały podstawki na której jest koral . Wyciąganie skały z wody nie wchodzi w grę , gdyż jest to konstrukcja zrobiona na rurce . Próbowałem kleić klejem reef construct ale za bardzo nie wychodzi . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Próbowałeś Preis Easy Glue? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Nie nie próbowałem . A jakie są twoje doświadczenia z tym klejem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Szczepki kleje tym klejem do suchej podstawki,ale w akwarium do skaly to niestety kiepsko trzyma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Ja kleiłem pod wodą dopiero 2 razy, ale skutecznie - Reef Bond-em. Należy użyć minimalną ilość wody do rozrabiania masy, inaczej wszystko się "rozpłynie". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Włodek bez problemu przyklejam na skałach podstawki do których są przyrośnięte korale dwuskładnikowym klejem AM do korali. Co prawda wiąże kilka godzin ale trzyma bardzo dobrze. Oczywiście robię to na mokro pod wodą, jedynie wyciągam korala nad wodę by nałożyć klej. Trochę "syfi" ten klej do wody ale bardzo szybko woda się oczyszcza i jest wszystko OK. Jak się dobrze przyciśnie to z oderwaniem są naprawdę problemy bo trzyma bardzo mocno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 hej, według mnie preis easy glue nie nadaje sie do klejenia pod wodą. Tak jak napisał Tomek - do klejenia pod wodą użyj kleju aqua medica reef construct, pamiętaj aby przed klejeniam oczyścić dokładnie skałę szczoteczką w miejscu przyklejania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Uzywalem juz "Deltec AquaScape RÓŻOWY " i "Reef Construct AquaMedic" i do obydwu trzeba miec duuuuuzo cierpliwosci :/ . Ale jak juz zlapie to trzeba ew srubokretem podwazyc, zeby puscilo. Wydaje mi sie, po kilku raptem uzyciach, ze Deltec trzyma o wiele lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Musisz powciskac klej we wszystkie mozliwe zakamarki na styku skaly i korala, podstawki aby uniemozliwic poruszanie sie. Dobrze jest tez wykorzystac zaglebienie w skale, do calkiem plaskiej bedzie trudno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Deltec jest dobrym klejem tylko trzeba nauczyć się nim kleić tzn " wyczuć moment " nie można go za długo miętolić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Ogromne dzięki wszystkim za takie zaangażowanie i nie pozostaje mi nic innego jak cierpliwie bawić się w klejenie . Pozdrawiam serdecznie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Ty się chłopoku nie baw tylko przyklej wreszcie te korale A tak na marginesie, to coś mi się obiło o uszy, że będą zmiany w koralach u ciebie, to powiem że po przyklejeniu do skały niestety nie łatwo jest je oderwać więc klej tylko to co na pewno zostanie, bo będzie kłopot. :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 ja uzywam 2 skladnikowego tunze i sobie bardzo chwale ten klej pod woda nie ma problemu kleic,cyrkulacje wylanczam na 20 min Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Tomcio hehe dobrze ci się obiło . Od wczoraj pojawiło się trochę nowego . Zapraszam tradycyjnie na kawkę . Toć to już dwa dni jak nie byłeś . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 No masz, za tobą to ciężko nadążyć Na kąsek kawiny z chęcią zajadę, lecz to już po świętach, niestety żniwa u mnie jak wiesz i czasu brakuje, ale od 23 grudnia mam URLOP :dance3: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2009 ja polecam klej Speedglue Korallen Zucht, do klejenia pod woda korali do sklay jest idealny, tylko nie za duzo bo na prawde pozniej nie oderwiesz. ja przy przeprowadzce korale musialem poprzekladac i gdyby nie to ze sklae wyciagalem z wody i kulem mlotkiem to bym nie dal rady. ale jesli chodzi o klejenie szczepek do podstawek to wg mnie najlepszy jest klej 2 skladnikowy grotecha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach