Skocz do zawartości
hepatus1000

klejenie korali do skaly

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy kto ma jakiś pomysł i klej którym można kleić korale pod wodą . Chodzi mi konkretnie o przyklejenie do skały podstawki na której jest koral . Wyciąganie skały z wody nie wchodzi w grę , gdyż jest to konstrukcja zrobiona na rurce . Próbowałem kleić klejem reef construct ale za bardzo nie wychodzi . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczepki kleje tym klejem do suchej podstawki,ale w akwarium do skaly to niestety kiepsko trzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kleiłem pod wodą dopiero 2 razy, ale skutecznie - Reef Bond-em. Należy użyć minimalną ilość wody do rozrabiania masy, inaczej wszystko się "rozpłynie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włodek bez problemu przyklejam na skałach podstawki do których są przyrośnięte korale dwuskładnikowym klejem AM do korali. Co prawda wiąże kilka godzin ale trzyma bardzo dobrze. Oczywiście robię to na mokro pod wodą, jedynie wyciągam korala nad wodę by nałożyć klej. Trochę "syfi" ten klej do wody ale bardzo szybko woda się oczyszcza i jest wszystko OK. Jak się dobrze przyciśnie to z oderwaniem są naprawdę problemy bo trzyma bardzo mocno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, według mnie preis easy glue nie nadaje sie do klejenia pod wodą. Tak jak napisał Tomek - do klejenia pod wodą użyj kleju aqua medica reef construct, pamiętaj aby przed klejeniam oczyścić dokładnie skałę szczoteczką w miejscu przyklejania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywalem juz "Deltec AquaScape RÓŻOWY " i "Reef Construct AquaMedic" i do obydwu trzeba miec duuuuuzo cierpliwosci :/ . Ale jak juz zlapie to trzeba ew srubokretem podwazyc, zeby puscilo.

Wydaje mi sie, po kilku raptem uzyciach, ze Deltec trzyma o wiele lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz powciskac klej we wszystkie mozliwe zakamarki na styku skaly i korala, podstawki aby uniemozliwic poruszanie sie. Dobrze jest tez wykorzystac zaglebienie w skale, do calkiem plaskiej bedzie trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deltec jest dobrym klejem tylko trzeba nauczyć się nim kleić tzn " wyczuć moment "

nie można go za długo miętolić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogromne dzięki wszystkim za takie zaangażowanie i nie pozostaje mi nic innego jak cierpliwie bawić się w klejenie . Pozdrawiam serdecznie .:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty się chłopoku nie baw tylko przyklej wreszcie te korale :)

A tak na marginesie, to coś mi się obiło o uszy, że będą zmiany w koralach u ciebie, to powiem że po przyklejeniu do skały niestety nie łatwo jest je oderwać więc klej tylko to co na pewno zostanie, bo będzie kłopot.

:smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam 2 skladnikowego tunze i sobie bardzo chwale ten klej pod woda nie ma problemu kleic,cyrkulacje wylanczam na 20 min

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomcio hehe dobrze ci się obiło . :) Od wczoraj pojawiło się trochę nowego . Zapraszam tradycyjnie na kawkę . Toć to już dwa dni jak nie byłeś .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No masz, za tobą to ciężko nadążyć :)

Na kąsek kawiny z chęcią zajadę, lecz to już po świętach, niestety żniwa u mnie jak wiesz i czasu brakuje, ale od 23 grudnia mam URLOP :):dance3::)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam klej Speedglue Korallen Zucht, do klejenia pod woda korali do sklay jest idealny, tylko nie za duzo bo na prawde pozniej nie oderwiesz. ja przy przeprowadzce korale musialem poprzekladac i gdyby nie to ze sklae wyciagalem z wody i kulem mlotkiem to bym nie dal rady. ale jesli chodzi o klejenie szczepek do podstawek to wg mnie najlepszy jest klej 2 skladnikowy grotecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi