Skocz do zawartości
ocelocik

Co robicie ze zuzytymi swietlowkami?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanie jak w temacie, prosilbym jak najwiecej osob o zabranie glosu. Czemu mnie naszlo na takie pytanie wyjawie jak sie zbierze kilka opini ;-)

Ja osobiscie zbieram je, choc nie wiem jeszcze po co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje stare świetlówki leżą na strychu z pozostałymi gratami z akwa :-D Czasami wujek lub kuzyn potrzebują do akwa to biorą :-) Chociaż ostatnio strzelałem z wiatrówki w T5(też mi hobby :mrgreen: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zbieram wszystkie świetlówki, leżą w rurce na strychu.

Może kiedyś przyjdą czasy, że ekologia będzie bardziej powszechna w Polsce i będzie można je bez problemu gdzieś oddać do utylizacji.

Teraz też można ale jak mam specjalnie jeździć i szukać punktu, gdzie przyjmują to wole żeby leżały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurna ale wymysliles :-D

Ale tak serio to u mnie lezy cala sterta zuzytych swietlowek i nie mam co z nimi zrobic

wiekszosc dziala ale stracily juz swoje wlasciwosci uzytkowe

Wiele razy juz sie przymiezalem aby je wyrzucic no i niestety nadal leza

jedynym wyjsciem u mnie jest ich pobicie i wrzucenie do kosza nie ma opcji zeby je oddac do jakiegos sprecjalistycznego punktu :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naszlo mnie tak, bo idac dzis ulica natknolem sie na reklame spoleczna w ktorej jak byk bylo napisane cos w stylu "Punkt w ktorym zakupiles swietlowki ma obowiazek je przyjac po tym jak sie zuzyja". I zaczolem sobie wyobrazac jak przychodze do akwarystycznego i zadam przyjecia mojej swietlowki :) Chyba w pysk bym dostal :-> I jakos tak zaczolem sie zastanawiac co inni robia ze swoimi swietlowkami.

Pozdrawiam,

Maciek

P.S Mam prosbe do wszystkich, ktorzy zbijaja/mysla o zbiciu swietlowek, zeby przestali to robic. Co rtec, to rtec, moze w jednej swietlowce malo tego jest, ale jakby kazdy akwarysta zaczol je zbijac to by sie nie wesolo zrobilo. A jezeli ktos jest z W-wy to moge podrzucic adres sklepu, ktory przyjmie zuzyte swietlowki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo ponoć coś takiego jak utylizacja powinno być wliczone w cene nowego produktu, czy ja dobrze mówie, czy źle coś gdzieś usłyszałem :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis znowu mijalem ten plakat i poprawka - zgodnie z prawem przy zakupie nowej swietlowki bedziemy mogli oddac stara. Tylko juz widze jak to bedzie sie dalo wyegzekwowac. W Polsce pewnie za 10 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ciekawe jak oddać przy zakupie w sklepie internetowym? Wysłać im stare?

Ja trzymam na strychu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ciekawe jak oddać przy zakupie w sklepie internetowym? Wysłać im stare?

Ja trzymam na strychu.

haha :) I jeszcze powiedzieć im żeby to oni pokryli wysyłkę tych zużytych świetlówek :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektore firmy dbaja juz o to aby swietlowki dostarczyc w czesciach :mrgreen:

Oto uklon w strone firmy Opek mimo ze karton byl caly w naklejkach ostroznie szklo mial slady jakby ktos na nim postawil palete :shock:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do blacharza trzeba dać! Cuda robią z samochodami to świetlówka dla nich mały pikuś. Z malucha zrobią porszaka. Tylko zostawiając świetówki trzeba im powiedzieć jaką po szpachli mają mieć barwę czy może ma to być żarnik HQI. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi