slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Nika zdania sa podzielone. Ogolnie, teoretycznie UPS'y o pelnej sinusoidzie sa lepsze dla wirnikow. Takie UPS'y sa drogie. Z drugiej strony ja uzywam klasycznego UPS i nie widzialem zlych obiawów oraz nie padla mi adna pompa.Co do dzialania, do poki UPS sie nie zalaczy to idzie ci prad z sieci bez jego modelowania w kwadrat. Dopiero po przelaczeniu na baterie zmienia sie sinusoida, ale czy to szkodzi... jak pisalem wyzej. Jednak popieran kolegę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Zakładając ,że APC700Smart jest ok i chcemy dokupić do niego duży akumulator , to co sądzicie na temat szkodliwości akumulatorów w sypialni ? Mówię o bateriach rzędu 100 ah i nie koniecznie dedykowanych do tych urządzeń ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Jeśli kupisz nowoczesny akumulator - zerowa. One są szczelne, nie mają ubytku wody/par elektrolitu. Rozhermetyzować się mogą jedynie w przypadku awarii - zagotowanie elektrolitu na skutek przeładowania, oberwania celi itd. DO apc700 potrzebujesz 2 akumulatory - on jest na 24V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 DO apc700 potrzebujesz 2 akumulatory - on jest na 24V Dwa razy 75 ah w planach. Będzie ok mam nadzieję ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 kurcze, kolejne podejście gdzie wydawało mi się że mam jasność i znowu fail Ja nic mądrego już dziś nie napiszę, nie żebym wcześniej mądrze pisała... ale dopytamy się jutro z Mariuszem dokładnie o schemat i celowość takich działań. Natomiast, gdybyśmy jednak wrócili do początku, tj. UPS + aku samochodowe, to wtedy będzie to własnie APC 700 Smart @loccutus, a gdy będziesz w naszych olsztyńskich stronach, to zapraszamy na duuże piwo! jeszcze raz dziękuję/dziękujemy za pomoc i nadzór Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Dwa razy 75 ah w planach. Będzie ok mam nadzieję ? Mariusz, ale coś było mówione, że nie do końca można "przestroić" ten UPS na większe akumulatory, aby pewnie zadziałał. albo ja już wszystko mieszam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 loccutus napisał ,że stary model zadziała. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 zadziała zadziała. Kiedyś wkleiłem chyba linka do tego modelu APC. Na allegro sie dostanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 loccutus ma racje. Stare UPS-y będa działać bez problemu na aku samochodowych. Nowe już nie koniecznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 @loccutus a przy tym APC700 gdzie trzeba połączyć dwa aku w szereg żeby uzyskać 24V jak wygląda sprawa ich bieżącego doładowywania przez UPS'a? Czy ma wystarczającą "moc" żeby doładować dwa aku o pojemności ok. 70-100Ah? Rozumiem, że jak już UPS zadziała i wyładuje znacząco akumulatory to trzeba będzie je doładować prostownikiem. I druga sprawa - jak się liczy pojemność aku przy połączeniu szeregowym? Czy np. 2*75Ah to nadal "tylko" 75Ah (ale 24V zamiast 12V) czy może jednak jest to ok. 150Ah? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Rozumiem, że jak już UPS zadziała i wyładuje znacząco akumulatory to trzeba będzie je doładować prostownikiem. Niestety tak jak się liczy pojemność aku przy połączeniu szeregowym? Czy np. 2*75Ah to nadal "tylko" 75Ah (ale 24V zamiast 12V) dokładnie tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Można by też podpiąć na stałe taki INTELIGENTNY prostownik który będzie dbał cały czas o "kondycję" akumulatora, nie kosztuje dużo więcej a załatwi sprawę doładowywania, gdyby zawiódł UPS ze swoją "mądrością" Głowny Nadprądowy co o tym myślisz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Co nie jest zabronione jest dozwolone;) Pewnie że można. Można i zwykły prostownik, wykominować tylko do niego "dinks" który by monitorował napięcie na akumulatorach i w razie potrzeby podjął interwencję załączając prostownik do pomocy UPSowi. Widze że to spory problem u wielu osób, trzeba będzie opracować taki produkt do zastosowań akwarystycznych - taki typu od A do Z Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Można by też podpiąć na stałe taki INTELIGENTNY prostownik który będzie dbał cały czas o "kondycję" akumulatora, nie kosztuje dużo więcej a załatwi sprawę doładowywania, gdyby zawiódł UPS ze swoją "mądrością" Głowny Nadprądowy co o tym myślisz ? nie znam się na prostownikach i nie wiem który jest inteligentny a który nie, ale prostownik (z tego łańcuszka wyżej) miał się wyłączać po doładowaniu... nie wiem czy o tą inteligencje chodzi? nie dzwoniłam, jak obiecałam w sprawie zastosowań poszczególny elementów "łańcuszka", bo Mariusz miał tam dziś podjechać i podopytywać osobiście. zmartwiło mnie za to co innego, dzwoniłam dzisiaj do pana z Centry podpytać o szkodliwość działania akumulatorów samochodowych. i ten pan stanowczo odradził wręcz zabronił koncepcji, gdzie te akumulatory miały stać w pokoju/sypialni. Rozmawialiśmy o akumulatorach bezobsługowych, i jedyne z jakimi on by ewentualnie zaryzykował to akumulatory AMG (jeśli to miało by być w domu). nic, poczekamy jeszcze co Mariusz ustalił... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Pan z centry ma fobie. Czym się różnią akumulatory samochodowe od tych w UPSach? W zasadzie tylko rozmiarami. To że te w ups-ach nie zawierają płynnego elektrolitu tylko żel to nic nie zmienia to taki sam kwasowo-ołowiowy akumulator. Żel dlatego że akumulator w UPS może być postawiony w każdej pozycji - nawet "do góry nogami" i dzięki temu płyty ołowiowe są zawsze pokryte elektrolitem. Akumulatory UPSowe też mają wentyle bezpieczeństwa i przeładowane też moga wydzielać wodór. Mimo to większość z nas ma 1-2 sztuki pod biurkiem i jakoś żyjemy;). Jak dla mnie nie ma żadnej różnicy w trzymaniu pod nogami UPSa z akku żelowym czy UPSa z aku samochodowym bezobsługowym. Oba typy są szczelne w trakcie nornalnej pracy, z tym że żelowy można postawić w dowolnej pozycji a samochodowy musi stać "jak bozia przykazała" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Są też przeca żelowe akumulatory do samochodów (75Ah bez problemu), nie tak bardzo też drogie, jeśli ktoś ma obawy to może pomyśleć o tym żelowym. Stosują takie akumulatory często wędkarze do elektrycznych silników na łodziach. INTELIGENTNE prostowniki to takie które nie tylko się wyłączają po osiągnięciu określonej wartości, one ładują akumulator inpulsowo, to jest "odsiarczanie" dają też "strzały" przypominawcze i parę innych bajerów. Taka bateria obsługiwana przez INTELYGENTA należycie pociągnie spokojnie 8 lat "gazowanie" podczas ładowania jest też dużo mniejsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Więc nawiązując do tematu akumulatorów to Nice i Panu z Centry chodziło o cytuję " Akumulatory VRLA to urządzenia bezbsługowe nowej generacji. Wykonane są w technologii AGM, gdzie elektrolit jest uwięziony w separatorach z włókna szklanego" cokolwiek to znaczy w sypialni może stać. Co do schematu to analizowaliśmy sobie dalej dzisiaj i najprostszym rozwiązaniem jest Prostownik-akumulator-przetwornica(12DC-230AC)z sinusem na wyjściu (koszt stówka z haczykiem) który i tak będzie prawie sinusem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 No dobra, czemu nie. Jeśli nie kosztuje znacznie więcej niż klasyczny kwasiak/żelowy to może bym sie skusił. Offtopic - Tomek a wiesz że taki patent (ładowanie szarpnięciami) stosowali już bracia spod znaku sierpa i młota w prostowniku z lat 60-70tych ? Kiedyś dostałem takie cudo do reanimacji i oczom nie mogłem uwierzyć. "dzisiejsza" technologia za którą się płaci spore kase, w ruskim ledwo co powojennym sprzęcie Na samochodowe przetwornice 12-230 czy 24/230 bym uważał. Ja co prawda mam i szczęśliwie (tfu tfu) używam takiej chińskiej 500W, co to ją mam zamontowaną na Busie i czasem jakąś wiertarke czy małą szlifierke zasilam, ale z przykrego doświadczenia wiem że te tanie chińczyki lubią sobie klęknąć "bez powodu". Kumplowi padły już dwie. Podejrzewam że to kwestia jakości i szczęścia w zakupie:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach