Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2009 40W to około 1A. 7Ah aku wytrzyma około 7 godzin. Mógłbym się dowiedzieć jak to się oblicza ? Szukam jakiejś sensownej stronki na ten temat i nic nie mogę znaleźć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2009 Moc urządzenia podłączonego do UPSa jest ci znana i wynosi np 10W. Ups "pompuje" energię z akumulatorów zamieniając niskie napiecie stałe na wysokie przemienne - takie jak w gniazdku. Nie obywa się to ze 100% sprawnością ! Żeby po stronie urządzenia na 230V uzyskać te 10W UPS musi wygenerować 10W z akumulatorów i dodatkowo zasilić z nich "sam siebie" Przyjmijmy że jego sprawność wynosi 70% to znaczy że żebyś mógł zasilić te swoje 10W, potrzeba "pobrać" 13W z akumulatorów. Całość więc rozbija się o to, jak długo można czerpać te 13W z akumulatora. Czyli o pojemność. Pojemność akumulatorów masz podaną w Ah - Amperogodzinach Przyjmijmy że Akku jest jeden, na 12V i ma 7Ah pojemności. To znaczy że jak jest nowy i naładowany "do pełna" to prąd o natężeniu 1A może oddawać przez 7 godzin, a prąd o natężeniu 7A przez godzinę. Oczywiście to wszystko jest bardziej skomplikowane ale dla uproszczenia tak to przyjmijmy, Zatem nasza 10W pompa, ciągnąca przez UPS 13W, potrzebuje: P(moc)=U(napięcie)*I(prąd) 13=12*I co daje I=13/12 co daje I=1.083A pomijając specyfikę akumulatora, to czy jest nowy czy stary, czy naładowany do pełna czy nie - TEORETYCZNIE taki prąd jest on w stanie oddawać przez prawie 7 godzin. W praktyce akku może być nie pierwszej młodości, może być niedoładowany, temperatura (choć to mniej w naszym przypadku nikt akwarium na mrozie nie trzyma) może być niekorzystna a w zimnym akku "traci" pojemność itd, zatem dla bezpieczeństwa załóż połowę tego co wyliczysz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2009 Zatem nasza 10W pompa, ciągnąca przez UPS 13W, potrzebuje: P(moc)=U(napięcie)*I(prąd) 13=12*I co daje I=13/12 co daje I=1.083A pomijając specyfikę akumulatora, to czy jest nowy czy stary, czy naładowany do pełna czy nie - TEORETYCZNIE taki prąd jest on w stanie oddawać przez prawie 7 godzin. Dzięki ale w dalszym ciągu mam mętlik w głowie spowodowany przeliczaniem jednostek. Zapytam w bardzo prosty sposób biorąc pod uwagę 10W pompkę i to równanie i akumulator 7Ah. Ile czasu ta oto pompka będzie działać na tym akumulatorze zakładając ,że jest nowy i piękny ? Pytanie drugie choć w zasadzie bardzo podobne na pobór ilu Wat przez godzinę pozwala nam jedna amperogodzina ? Czyli jeżeli kupię akumulator 100Ah i podłącze pod niego niewiele to chcę sobie w prosty sposób obliczyć ile dni będzie bujał się system bez napięcia w sieci. Może to śmieszne ale może w końcu do mnie dotrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2009 To co napisał Leszek (loccutus) jest tak proste, że prościej się JUŻ nie da. Można tylko bardziej to skomlikować bo w prądzie przemienny trzeba by było obliczyć moc bierna i czynną nie mówiąc o tym, że przy silnikach trzeba policzyć cosφ, rezystancje i reaktancje. Dlatego PROŚCIEJ się już nie da................. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2009 To co napisał Leszek (loccutus) jest tak proste, że prościej się JUŻ nie da. Można tylko bardziej to skomlikować bo w prądzie przemienny trzeba by było obliczyć moc bierna i czynną nie mówiąc o tym, że przy silnikach trzeba policzyć cosφ, rezystancje i reaktancje.Dlatego PROŚCIEJ się już nie da................. Czyli nie da się odpowiedzieć na pytanie ile czasu będzie działać urządzenie 10W podłączone do akumulatora 100Ah ? Chodzi o czas przybliżony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2009 Czyli nie da się odpowiedzieć na pytanie ile czasu będzie działać urządzenie 10W podłączone do akumulatora 100Ah ?Chodzi o czas przybliżony. Jeżeli przeczytałbyś post Leszka to byś znał odpowiedź. Napisał przecież ża 10W to około jeden amper. jeden amper to jedna ampero godzina. jeżeli aku ma 7 ampero godzin to będzie ta pompka działać 7godzin bo 1 amper pomnożone razy 7 = 7. Czyli bedzie działac 7 godzin (teoretycznie) to jeżeli damy aku 100 ampero godzin pomnożone przez 1 amper bo tyle bierze pomka to ile da to godzin????????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymon68 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2009 No to liczymy. Przyjmujemy sprawność UPS 0,7 Zapotrzebowanie na moc P=10/0,7=14,3 W Przy napięciu 12V pobieramy z akumulatora prąd o natężeniu I=14,3/12=1,2 A Czyli w teorii mając akumulator o pojemności 100Ah wychodzi, że prąd o natężeniu 1,2A możemy pobierać przez czas t=100/1,2=83,3 czyli 83h20min. Pozdrowienia (szczególnie dla tych, którzy mieli to szczęście żyć w czasach, kiedy zdawało się matematykę na maturze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2009 o natężeniu 1,2A możemy pobierać przez czas t=100/1,2=83,3 czyli 83h20min. Pozdrowienia (szczególnie dla tych, którzy mieli to szczęście żyć w czasach, kiedy zdawało się matematykę na maturze Właśnie........... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2009 to jeżeli damy aku 100 ampero godzin pomnożone przez 1 amper bo tyle bierze pomka to ile da to godzin????????????? I dało radę :good:dzięki:ok: Ps. Wyczytałem to z postu Leszka tylko wolę dwa razy zapytać i się upewnić na 100% jeszcze raz dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2009 Proszę bardzo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 lekko odświeżę temat, bo narodziła się nowa koncepcja. byliśmy dziś z kol. Mariuszem999 na spotkaniu, co by dopytać/dograć i rowiać ostatnie wątpliwości w kwestii ups-a. i tam zaproponowano nam jeszcze inne rozwiązanie. chciałam podpytać czy Waszym zdaniem jest o.k. coś podobnego proponował parę postów wcześniej Mariusz Szramek, ale spójrzcie proszę na ten dziwny schemat: PROSTOWNIK ---> AKUMULATOR SAMOCHODOWY 75 Ah x 2 (połączony równolegle) ---> FALOWNIK 12-230 DC AC 160VA ---> TRANSFORMATOR 160 VA czy ma to ręce i nogi? czy coś należy zmienić??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 to teraz Nika porównaj to co ci zaproponowali ze schematem: Akumulator samochodowy - UPS Poza tym UPSa nie trzeba pilnować, a kto załączy falownik jak nie będzie Cie w domu ? Nie trybię na kiego grzyba ten transformator ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 @loccutus, nie wiem czy to istotne bo nie napisałam wcześniej, że ten prostownik + dalszy ciąg łańcuszka ma być podłączony do prądu i ma nie ładować jak akumulatory są naładowane. i wg. tego co dziś usłyszałam, to nikt ma falownika nie włączać. to ma szystko działać samo... chyba, że ja coś pokręciłam. bo na spotkaniu, czterech facetów radziło i radziło. wiem że nie ilość się liczy ale wydawało mi się ze to ma sens Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Nie trybię na kiego grzyba ten transformator ? Żeby "wygładzić" prąd (chyba) tak nam tłumaczono i nie była to konsultacja mająca na celu sprzedania nam czegokolwiek tylko koleżeńska. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz9999 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Akumulator samochodowy - UPS Poza tym UPSa nie trzeba pilnować, a kto załączy falownik jak nie będzie Cie w domu ? Prostownik ma być podłączony cały czas oczywiście z funkcją wyłączenia się przy pełnym naładowaniu a te urządzenia ( pompki cyrkulacyjne,obiegowa) będą pobierać sobie prąd z prostownika a w razie zaniku prądu z akumulatorów więc jak nam tłumaczono nie trzeba będzie załączać nic a nawet więcej gdyż wykluczamy możliwość nie zadziałania ups-a. Jakoś tak to było albo my z Niką coś pokręciliśmy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Żeby "wygładzić" prąd (chyba) tak nam tłumaczono i nie była to konsultacja mająca na celu sprzedania nam czegokolwiek tylko koleżeńska.Jak to mówił książe z kabaretu - BE ZE dura. Do falowników podłącza się bardzo wymagające odbiorniki zasilania więc kompletnie nie ma sensu wstawiać coś pomiędzy. Zwłaszcza że to nie jest bezstratny element, no i sztuka 230/230 160VA tania nie będzie. No i nie mam pojęcia (wiedzy mi braknie chyba) co by to miało dać w korzyści - separacje - do czego?Prostownik to nie akumulator - nie da takiej energii bo nie do tego służy. Takie prostowniki z których można czerpać przez chwilę 'konkretny" prąd nazywają się prostownikami rozruchowymi. Czyli system miałby pracować na falowniku cały czas, falownik czerpie energię z akku który pracuje jako bufor i stale doładowywany jest z prostownika. Jednym słowem kochani wymyśliliście właśnie UPSa online tylko wyjdzie was to nieco więcej niż UPS online;) przy okazji - NIE MA takiej opcji że UPS nie zadziała - no chyba że uszkodzony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 @loccutus, w sumie to moja wina. zadaję pytanie tu na forum, a nie potrafię uzasadnić celowości użycia konkretnych elementów. i za to przepraszam. jutro zadzwonię i jeszcze raz dopytam co i po co. z całej tej rozmowy na spotkaniu wynotowałam tylko ten schemacik, ale co do jednego masz rację... chyba to właśnie miał być taki UPS w częściach, bo tłumaczono nam, że będzie problem przy połączeniu UPS + akumulator samochodowy, a z kolei na dedykowane do UPS-a baterie o podobnej wydajności jak te samochodowe po prostu dla mnie są za drogie. ale nic, jutro dopytam się dokładniej i jeżeli będziesz miał chwilkę to zweryfikujesz ten projekt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Nika nie ma za co przepraszać!! Nie bedzie problemu - z UPSa wystarczy przedłużyć przewody które służą do podłączania akumulatorów i zarobić na ich końcach zaciski do dużego akumulatora. Jedyne ryzyko to takie że UPS jeśli pojedzie długo na tych akku samochodowych nie bedzie w rozsądnym czasie ich z powrotem naładować. No i odradzam zakup bardzo nowych UPSów z kontrolą na mikroprocesorze - istnieje spore ryzyko że oprogramowanie nie pozwoli na zbyt długa pracę bo UPS będzie "chronił" akumulator przed długotrwałym rozładowaniem. Stare konstrukcje nie miały zabezpieczenia czasowego a stan baterii oceniały na podstawie jej napięcia. Dlatego osobiście znam, stosuję i polecam APC700Smart. Sprawdzony i działa przerobiony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach