Raff2022 12 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Wrzesień 2022 (edytowane) Godzinę temu, Osmodeusz napisał: przyczyn, należy szukać gdzie indziej Wyżej napisałem, że jak tylko borsuk wypatrzył białą tkankę, to zabrał się za skubanie. Zresztą podobnie jak milka, tylko tę wystarczy przyciąć i dalej broni się sama. Edytowane 24 Wrzesień 2022 przez Raff2022 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Wrzesień 2022 🤦🏻♂️ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 12 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2022 Fascynująca, przepiękna i niebezpieczna. Ukatrupiła wszystko, co żyło w jej zasięgu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 12 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2022 W dniu 4.09.2022 o 17:38, Raff2022 napisał: Bal u Rafała… Od dziś zaczynam przechodzić na glikol propylenowy. Do tej pory lałem vsv w ilości 3l/mc, a poziom Po4 według ICP nigdy nie był niższy niż 0,123 mg/l. Na razie będę dozował 50% vsv i 50% glikolu (10ml/2000l dziennie) Minął miesiąc odkąd zacząłem zastępować vsv glikolem. Na dzień dzisiejszy podaję: vsv 10ml/2000l, glikol 19ml/2000l. Przy robieniu dzisiejszych testów, po raz pierwszy osiągnąłem wynik: Po4 0,01. No3 0,00. Zmiany, jakie zauważyłem: Na szybach osadza się mniej białego, bakteryjnego nalotu. Wcześniej, przy czyszczeniu spod czyścika odrywały się długie białe gluty, każdy facet będzie wiedział o co chodzi👻 Twarde korale nie przestają rosnąć. Jednak są też wady. Ukwiały nie pompują się tak, jak miesiąc temu, niektóre są cały czas zamknięte. Ksenia i zoa za wszelką cenę chcą wyjść z akwarium. Sam już nie wiem, co bardziej mi się podoba, falujące w toni, bujnie rosnące miękasy, czy sterczące patyki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2022 55 minut temu, Raff2022 napisał: Sam już nie wiem, co bardziej mi się podoba, falujące w toni, bujnie rosnące miękasy, czy sterczące patyki? I tu jest pies pogrzebany , bo sam mam taki problem , ciut inny wybór. Ale może jak uporam się z wadliwym sprzętem to trochę rozbuduje baniak o małe szkiełko obok i pogodzę wszystko co bym chciał mieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 12 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2022 Chromis śledź - są wszędzie, każdy je miał albo ma. Pewnie w akwariach jest ich więcej niż na niejednej rafie. Od początku wiedziałem, że nie będzie śledzi w moim baniaku, do czasu…. Niedawno znajomy podarował mi trzy sztuki. Z wymuszonym szczęściem wpuściłem je do akwarium i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem piękne, ławicowe rybki, które od razu zadomowiły się w stalowej Montiporze i przyznaję, że to teraz jedne z ciekawszych rybek mieszkających u Mieszka. Zainspirowany błękitnymi śledziami złapałem za telefon i proszę… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2022 Witam Tez myślę o tych rybkach tylko nie wiem , jak się będą czuły bez koralowców. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek 44 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2022 2 godziny temu, JerzyB. napisał: jak się będą czuły bez koralowców. Tak jak w sklepowym regale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 12 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2022 3 godziny temu, chwialek napisał: jak się będą czuły bez koralowców. To takie wzruszające, że są jeszcze akwaryści, którym nieobojętne są uczucia zwierząt🐠❤️🩹🥲 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 12 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2022 Jerzy, miałeś dodać te 40 kg wymoczonej skały. I co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2022 4 godziny temu, chwialek napisał: Tak jak w sklepowym regale. Ja mam mało koralowców , mam za to trochę skały i chwasty według niektórych. Według mnie mają się gdzie chować i są bardzo wdzięczne za trochę uwagi i czasu które im poświęcam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2022 16 godzin temu, Raff2022 napisał: Jerzy, miałeś dodać te 40 kg wymoczonej skały. I co? Skała w akwa jest mnóstwo kryjówek 🙂 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 12 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2022 32 minuty temu, JerzyB. napisał: Skała w akwa jest mnóstwo kryjówek 🙂 No to musisz zaktualizować filmik, albo foty🙏 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2022 23 godziny temu, Raff2022 napisał: No to musisz zaktualizować filmik, albo foty🙏 Co tu pstrykać goła skała , ale jak dokupię Chromisów , to pokażę . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 12 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2022 Przechodziłem dziś koło Akwarium Gdyńskiego i z racji przebudowy obiektu rzuciłem okiem na postęp prac. Cały czas żyłem w płonnej nadziei, że rozbudowują o kolejne miejsca na conajmniej zbiorniki rafowe, ale zauważyłem tablicę informacyjną, na której było napisane „Przebudowa Akwarium o nową ścieżkę dydaktyczną” i enigmatyczne „Przebudowa podziemi” Mam nadzieję, że chociaż w tych nowych podziemiach zrobią coś spektakularnego. Sam nie wierzę w to co piszę Wracając wzdłuż budynku, na wysokości sutereny kątem oka zobaczyłem małe, zakratowane okienka, a za nimi…, zaplecze oceanarium. Byłem tu tyle razy i dotąd nie miałem pojęcia o jego istnieniu. Mam nadzieję, że kolektyw nie będzie miał za złe, że zrobiłem kilka fotek😎 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2022 Witam Coś pusto na tym zapleczu . Jestem ciekaw czy będą zbiorniki rafowe , co prawda na razie do Gdyni się nie wybieram . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Październik 2022 Witam Pokaż jak teraz wygląda Mieszko I może filmik. Bardzo mnie też ciekawi Twoja stajnia , podziel się widokiem jeśli możesz. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff2022 12 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2022 Moje ulubione zdjęcie W dniu 22.10.2022 o 17:28, JerzyB. napisał: Pokaż jak teraz wygląda Mieszko I może filmik Filmik zrobię, jak Mieszko skończy 2 lata, czyli za 2 miesiące i jak zrobię przemeblowanie, bo nie podoba mi się ten bałagan. W dniu 22.10.2022 o 17:28, JerzyB. napisał: Bardzo mnie też ciekawi Twoja stajnia , podziel się widokiem jeśli możesz. Do stajni 2 potrzebuję jeszcze szczęśliwego zakończenia. Pracuję nad tym 😅 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach