jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 Może to i banalne pytanie ale ja nie mam pomysłu co zrobić aby na końcówkach wężyków z dozownika nie tworzył się kamień. Macie może jakiś pomysł, doświadczenia? Na razie muszę co jakiś czas wdejmować biały nalot i wykruszać kamień z wężyka. Końcówki są tuż ponad powierzchnią wody, Zanurzyć je w wodzie? Kamień mam zawsze na wężach z buforem i Ca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 zle masz rozrobione plyny!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 Na to niestety nie mam wpływu, używam Grotech Ca+KH1 i Kent liqiud calcium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 to daj grubsze wężyki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 Zrób sobie dłuższe wężyki i co jakiś czas odcinaj końcówki, po co się męczyć z czyszczeniem. Może jednak lepszym rozwiązaniem byłoby podzielenie dozowanych płynów na większą ilość dawek tak, żeby płyn na końcówce nie wysychał? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 Dzięki ale obinać już nie mam co a częściej nie dam rady (w TECIII minimalna dawka to 1 ml ) Naprawdę u nikogo nie występuje to "zjawisko" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 U mnie występuje i też mnie wk.....a. Dwa razy mi się zatkał więc co jakiś czas sprawdzam i rozgniatam osad. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Elvis 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 U mnie końcówki od płynów są wsunięte w grzebień przelewowy i cały czas płynie/spływa po nich woda...na razie nie stwierdziłem aby się coś zbierało na i w ... Sikają od dwóch miesięcy,więc może za krótko używam... Płyny to : -rozrobiony hydrocarbonat preis'a -rozrobione calcium instant grotecha -płynny magnez, gotowiec grotecha -czwarta na razie wolna... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2009 może po prostu końcówki wężyków niech są zanurzone w wodzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2009 Tez to mam, rozgniatam co tydzien, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2009 Ja mam zanurzone w wodzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2009 a jaka średnica wewnątrz wężyka ? 2,3mm ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2009 Mam takie rurki jak od osmozy, obstawiałbym na 3 mm. Może nierówno ponacinam końcówkę wężyka może to coś pomoże Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz Kurek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2009 Witajcie, Niestety raz przytrafiło mi się że woda się cofnęła wężykiem, który był zanużony w wodzie. Oczywiście mam na myśli pompe Gro Tech'a. Zdażyło się to w systemie słodkowodnym gdzie weżyki były poprowadzone do komina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2009 Dla tego trzeba ustawić pojemniki na preparaty na poziomie lustra wody w akwarium, to zapobiegnie spływaniu lub napływaniu preparatów bądź wody. Przy minimalnej różnicy poziomów nie będzie kłopotu a wężyki zanurzone w wodzie nie będą zasychać. Na początku nie wiedziałem czemu mi wywala wężyki z końcówek pompy, powód był prosty, wzrastające ciśnienie w zatkanym wężyku i mamy albo powódź, albo bałagan. Teraz zanurzone i jest po kłopocie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Grudzień 2009 Wężyk od KH i tak będzie się zapychał, zanurzony czy nie Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Grudzień 2009 chyba ze masz wezyki normalne jak do napowietrzania. Ja w swoim DIY mam wezyki nad woda i nic nie rozkruszam od paru miesiecy. Mysle ze srednica weza rozwiaze problem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach