Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2009 Doszła szczepka Sinularii do baniaczka : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2009 Dzień 26 : Wyszorowałem 4 najbardziej porośnięte glonami skałki w wodzie z podmiany i podmieniłem ok. 15% wody, a przy tej okazji minimalnie zmieniło się ułożenie skałek. NO3 bardzo niskie już coś ok. 0.2-0.5 (Salifert) więc jest OK. PO4 niestety nadal "jest" trudno ocenić ile dokładnie bo test zoolek, ale więcej niż w świeżo przygotowanej solance więc jeszcze baniak sobie z PO4 nie poradził... Fotka po małym czyszczeniu : Troszkę fotek pod nocnym : Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2010 Dzień 31 do akwarium wstąpił pierwszy twardy kolega z rodziny LPS, a imię jego Euphyllia :dance3: : Do tego dzisiaj zmierzyłem NO3 Salifertem i zeszło do 0, a PO4 nadal wykrywalne, a ile trudno ocenić bo test Zoolek... Pozdrawiam :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Malutki update na dzień 34 fotka całego baniaka, glony dalej są bo PO4 dalej jest, ale myślę, że za 2-3 miesiące zbiornik się ustabilizuje i glony ze skały ustąpią Do baniak doszły 2 malutkie ocellariski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2010 Po krótkiej przerwie czas na mały update... Dzień 39 : Do obsady doszło : Lysmata Amboinensis Caulastrea (na fotce są 2 szczepki, ale zostanie tylko ta duża na środku druga od kumpla jest tymczasowo u mnie) Niebieski grzybek widoczny na skałce na lewo od Capnelli Fotki : Sinularia dzisiaj strzeliła focha i się nie napompowała podobno może być przed zrzucaniem skóry nie wiem czas pokaże :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 Witam, mały update na dzień 60 : Zielone gloniska już całkowicie ustępują ze skały natomiast na piasku wywaliło cyjano więc zaaplikowałem węgiel doustnie i czekam aż zejdzie... Do baniaka wpadły szczepki SPS : Montipory Digitaty czerwona, zielona i jedna biała/beżowa malutka w ciężkiej kondycji, ale mam nadzieję, że się odrodzi zobaczymy. NO3=0 i PO4 spada wg. testu którym robiłem z 0,2-0,4 spadło na ok. 0,1 bez żadnego absorbentu tylko podmiany więc wszystko idzie w dobrą stronę Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 fajnie to wygląda, dla mnie tylko troszkę za szybko na twarde i rybki , ale mam nadzieje że wszystko będzie dobrze bo widać że CI zależy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 Ano wiem, że troszkę szybko, ale ogólnie staram się to robić w miarę z rozsądkiem tzn. nie wrzuciłbym takich zwierzaków gdyby parametry nie były dobre i dosyć stabilne od dłuższego czasu :ok: Ryby ogólnie czują się perfekcyjnie, krewetka też akurat błazny są chyba dosyć twarde tym bardziej, że mam hodowlane SPS to wiem, że stanowczo za szybko, ale... Było tanio, był pewny dobry zbieg okoliczności, żeby jechać po te szczepki no i są małe na próbę, ale liczę na to, że wytrzymają bo nie bez przyczyny padło na Montipory Digitaty, które są uznawane za chyba najłatwiejsze SPS, a do tego ułożyłem ja jak najbliżej światła w mocniejszej cyrkulacji aby się dobrze czuły :good: Co do planów zbiornika to wiem, że mam słabiutki odpieniacz PS-300 na pompce Sera Air-275 dlatego nie chcę zbyt mocno obciążać akwa zwierzakami i staram się często wymieniać kostki lipowe, jeśli dojdzie jakaś rybka to jeszcze jedynie coś naprawdę malutkiego typu yellow goby albo coś do małego akwa bo bardziej nastawiam się na jakość wody i koralowce niż na ryby dlatego systematyczne podmiany aktualnie co 2 tygodnie ok. 16%, a w przyszłości zobaczę może co tydzień 8% podmienię będę obserwował zwierzaki jak reagują na taką bądź taką podmianę i zadecyduję Generalnie z LPS'ami zaryzykowałem były wsadzone zdecydowanie za szybko, ale teraz nie żałuję bo czują się świetnie i mam nadzieję, że z Montiporami będzie podobnie Przepraszam za przydługi post, ale tak już mam gaduła ze mnie Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 Spajdi nie przejmuj się daimen'em, on jest przewrażliwiony Monti da radę, jest wytrzymała - no i będzie wiedział czy masz warunki na spsy czy nie. Co do odpieniacza to popatrz sobie na akwa daimena - on jechał ponad pół roku na miniflororze a miał 126L+ sump i spsy rosły - także nie przekarmiaj ryb i korali, dbaj o warunki a będzie dobrze - zwróć uwagę na poziom Ca - czy podmiany wystarczają, a jak nie to dozowanie. PowodzeniaT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 Fajnie, fajnie, wszystko tam masz, miekkie, lps-y, sps-y, ryby, czego chcieć więcej ;-) Tylko właśnie pilnować tych podstawowych parametrów i będzie git ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 Ojj tam przewrażliwiony dobrze mówi hehe, a Montipory fakt faktem mogą być wskaźnikiem kondycji akwarium bo testy testami, ale najważniejszy zdrowy wygląd i wzrost zwierzaków Ca i Mg będę kontrolował za jakiś czas kupię testy, ale to jak obsada wzrośnie póki co chyba przy takich podmianach powinno być OK, ale dla pewności za jakiś czas sprawdzę Ca u kumpla Jarosław dziękuję za dobre słowo szczerze mówiąc jak widziałem, że odpisałeś obawiałem się jakiejś krytyki za te Monti tak szybko, ale widzę, że mi się upiekło he he Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem to jeszcze bardziej mobilizuje do pracy przy baniaku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 hehehehe Tomek mnie zna to wie co gada kup testy nio u mnie w szczepkowni to mini się dobrze sprawował i 2 błazenki to w sumie akurat na ten odpieniacz do 100 litrów jak dla mnie jest super , dopiero jak wsadziłem 2 wurdemanni i salarisa to zauważyłem ze glonki podrosły ;] , no ale ten kto miał salarisa to wie co on potrafi złożyć zielonego heheheh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2010 Dzień : 67 Dorzucam kilka kiepskich fotek zrobionych z nudów bawiłem się ustawieniami mojego zabytkowego kompaktu jednak wiele nie zdziałałem... Z ciekawostek to capnella "wypuściła" 2 szczepki przykleiłem je do skałki póki co niech rosną, a jak podrosną to oddam komuś jak się znajdzie chętny :smile: Co do planów baniaka to w sumie brakuje mi jeszcze tylko jakiegoś talerza najchętniej fioletowego i obsada wstępnie pełna jednak widzę, że jak koralowce porosną to już powoli mi się skończy miejsce na obsadę i będzie ciasno jednak 72l to mniej miejsca niż mi się wydawało Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2010 Dorzucam kilka kiepskich fotek zrobionych z nudów bawiłem się ustawieniami mojego zabytkowego kompaktu jednak wiele nie zdziałałem... Na podstawie tych zdjęć można przytoczyć formułę starą jak sama sztuka fotografii "to nie aparat robi zdjęcia, lecz fotograf" Te NIEWIELE to wcale nie jest tak niewiele. :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2010 Heh dziękuję Tomajk po prostu staram się wykrzesać z tego aparaciku co się da i szczerze mówiąc widząc jakie kiepskie fotki niekiedy są z nowszych cyfrówek to nie wiem czy robią teraz gorsze kompakty czy ludzie się wcale nie przykładają do cykania Dla śmiechu możesz sobie wrzucić w google Pentagram Photon 434 tym "cudem" walę fotki, ale uważam, że jak na ten wiek i parametry aparatu to on czasem potrafi cuda robić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 Dzień 89 : 3 dni temu do akwarium doszło więcej światła o 1x24W. Aktualnie jest 2x24W AM Reef Blue + 1x24W AM Reef White 15 000K mam nadzieję, że to wpłynie korzystnie na wzrost koralowców. Poza tym wszystko idzie w dobrym kierunku jedyna "plaga" to cyjano (chyba cyjano) na jednym kawałku skałki i w jednym miejscu na piasku (pomimo, że w tym miejscu jest dosyć mocna cyrkulacja). Musiałem także przyciąć capnelle ponieważ bardzo szybko rośnie i już prawie dotykała caulastrei jak nią zawiało więc amputowałem jej 2 gałązki i od tego czasu ma focha. Doszedł także nowy zwierzak babka : Stonogobiops nematodes zastanawiam się nad dokupieniem jej pistoleta Alpheus randalli jeśli nadarzy się okazja bo dopiero po zakupie wyczytałem, że to babka symbiotyczna:dance3: Do akwarium doszła także szczepka jeszcze nie zidentyfikowanego przeze mnie gatunku Acropory wiem, że może ciut za wcześnie, ale... Jestem dobrej myśli. Gorzej, że szczepka nie jest w najlepszej kondycji wygląda jakby miała obumarłe miejsca i nie wiem czy sama dojdzie do siebie czy może będę musiał ją łamać za jakiś czas oby nie... Acropora : Baniak : Także tak to wygląda na tą chwilę proszę o komentarze co do acropory czy takie coś jest w stanie sobie odbudować czy konieczne będzie łamanie ? Dodam, że nie jest to na całym obwodzie tylko z jednej strony z innych stron ma normalną tkankę na tej samej wysokości. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 Jeśli chodzi ci o ten fragment który jest u podstawy, to powiem ci, że ja tak ładnego korala nie miałem okazji jeszcze kupić, a obecnie mam krzaczory od podstawy a niektóre to nawet zakryły całą już podstawkę. Tak więc bez obaw jak będzie dobrze, to śladu nie znajdziejsz po podstawce a co dopiero po łysiejącej stopce. Brawo za fotki ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 Tak chodzi mi o dolną część jest wyraźnie "ciemniejsza" i na żywo wygląda na martwy kawałek nie ma tam także tych zielonych "obwódek" z których wychodzą polipy niestety na fotce aparat nie dał rady ich uchwycić na żywo są śliczne jasnozielone :smile: W takim razie będę cały czas dbał o parametry i regularnie podmieniał wodę jak zwykle zresztą i mam nadzieję, że Acroporka cała będzie tak ładnie wyglądać jak jej górna część :ok: Nie ukrywam, że mocno pocieszyłeś mnie tą wypowiedzią tomajk :good: Co do fotek to nie chwal mnie tak bo jeszcze pomyślę, że zdjęcia potrafię robić Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach