Skocz do zawartości
Spajdi

[72l] Czyli pierwsza solniczka by Spajdi...

Rekomendowane odpowiedzi

Da się jeszcze inaczej.. dodasz 2 kolanka, w taki sposób żeby rurka w akwa tworzyła kolejne U az do powierzchni.. półniej tylko nacinasz to sobie i masz coś ala grzebień :(

miałem tak u siebie przez chwilę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dawno nie aktualizowałem bo w akwarium niestety zbyt wiele się nie zmieniało, ale coś tam rośnie więc wrzucę mały update po dłuższej przerwie :

17218483.jpg

84479336.jpg

38035054.jpg

43475523.jpg

87187785.jpg

12502835.jpg

30583353.jpg

79976833.jpg

54221226.jpg

65620355.jpg

Tuba nie jest moja, była u mnie tylko na przechowanie ok. 5 tygodni :)

Pozdrawiam :good2:

Edytowane przez Spajdi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strasznie popalone fotki, nie da rady zrobić normalnej? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strasznie popalone fotki, nie da rady zrobić normalnej? :)

Popalone tzn. ? Powiem szczerze, że niestety to wg. mnie najlepsze fotki jakie mogę zrobić moim aparatem... :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentagram Photon 434

A nie ma tam trybu korekcji ekspozycji ? taki znaczek +/- jeśli jest to poprawiaj przepalone fotki na -0,5 albo nawet -1

Co do prześwietleń, to jedynie jedna jest mocno przepalona, dwie są tylko trochę, reszta jest bardzo przyzwoita.

Ważne, że akwariumos się kreci pozytywnie. :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa o to wam chodzi :P No pewnie, że się da ok to następnym razem cyknę -0,5 ew. -1,0 choć to już czasem bywa za ciemno :)

No jakoś się kręci teraz zmiana soli z TM Bio na Reef Crystals zobaczymy jak to się odbije na akwarium.

Parametry na dzień dzisiejszy :

NO3=0 (Salifert)

PO4=?

Ca=390

MG=1280

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzisiaj do akwa doszedł nowy mieszkaniec z rodziny Favites, kupiłem okazyjnie ponieważ część polipów była poparzona więc wyczyściłem te poparzone polipy i mam nadzieję, że będzie ładnie zarastać skałkę na której siedzi :)

Fotka tragiczna, ale niestety nie da się wyciągnąć lepszych kolorków jest to odmiana z ciemno fioletowym obrzeżami i zielonymi środkami :

nx8krl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli będzie lecieć dalej to musisz połamac bo poleci ci cała, podobno najlepiej ciąć szlifierką :)

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie stała za blisko jakiegoś koralowca, ale jakiego nie wiem w każdym razie prawa strona wygląda tak bo przed włożeniem do akwa wyryłem to poparzone szlifierką typu dremel, żeby właśnie nie leciało dalej tak jak mi polecił sprzedawca i stąd taki "błysk" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego badziewie ? Widziałem w jakim stanie jest koralowiec i kupiłem go z pełną świadomością za te pieniądze które za niego zapłaciłem uważam, że się opłacało i przypuszczam, że dalej nie będzie leciał, a w razie czego przekroję skałę... ja wręcz wchodzę i szukam takich koralowców po lekkich "przejściach" bo można dużo zejść z ceny, a większość da się odratować :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mały update na dzień 8 Listopada, robiłem wczoraj podmianę i poprzestawiałem ciut koralowce w akwa więc wrzucam kilka świeżych fotek. Generalnie favites przeżył bez żadnych problemów i ma się dobrze, tylko na fotkach caulastrea i euphyllia słabo napompowane bo jeszcze odczuwają skutki wczorajszej przeprowadzki i zamieszania.

No i po raz pierwszy udało mi się ustrzelić fotkę mojej babki która ostatnio zaczęła się pokazywać niestety nie w całej okazałości i niezbyt ostre, ale coś widać :unsure:

pic07939.jpg

pic07940.jpg

pic07952.jpg

pic07953.jpg

pic07955.jpg

pic07966.jpg

pic07948.jpg

Jeszcze co do akwa to digitaty i hystrixy rosną jak szalone niestety capnella imbricata zmieniła kierunek rozwoju zamiast się rozrastać to ona dosłownie NON STOP się szczepi przez to jest coraz mniejsza, a ja znowu mam kilkanaście malutkich szczepek w rogu akwa... :blink: Jakiś czas miałem nalot na piasku, który jak się nie wiadomo skąd pojawił tak samo zniknął w dziwnych okolicznościach, mimo, że nie stosuję soli TMBA to zielony nalot na szybach i tak pojawia się CODZIENNIE po 2 dniach to już szyby mają znacznie ograniczoną widoczność :P

Mam nadzieję, że mniej "popalone" fotki niż ostatnio generalnie jak zjeżdżałem niżej z korekcją to już były zbyt ciemne więc imho te są optymalne bynajmniej na mój aparat ;)

Edytowane przez Spajdi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mini aktualizacja co prawda jeszcze porządnych fotek nie ma, ale zarys tego co aktualnie dzieje się w akwa widać...:googleye

pic08175.jpg

Ostatnio trochę zaniedbałem się w życiu na forum, ale tak to bywa, akwa na szczęście za bardzo nie zaniedbałem tylko troszeczkę :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, to moje rodzynki jak patrzę z jakich patyczków tak porosły to widzę, że to wszystko ma SENS :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi