Skocz do zawartości
Spajdi

[72l] Czyli pierwsza solniczka by Spajdi...

Rekomendowane odpowiedzi

No i aż się boję, co by było gdybyś tak dostał APARAT FOTOGRAFICZNY do ręki :D

Wracając do korali, to faktycznie poprzedni właściciel moich miał poważne chyba problemy z jakością wody, bo większość wyglądała jak SZCZEPIONE na NODZE, porośniętej już z resztą glonami. Po 4- 5 miesiącach te które miały podobnie jak u ciebie to już krzaki z niewielką ilością podstawki. Ale ty też tak nie PRZYKŁADAJ się do tych PARAMETRÓW, bo to tylko 25% tego co trzeba. Nie będę teraz pisał co trzeba, bo to musisz sam zauważyć. ale podmiany nie są CUDOWNYM lekarstwem na wszystkie bolączki, a jedynie jednym z licznych elementów tej układanki.

Jeśli jednak umiesz robić fotki, umiesz też i obserwować, więc sami wiesz co i jak, OBSIERWIERUNG i jeszcze raz i jeszcze raz. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się Tomajk już się przekonałem, że patrzenie ślepo na parametry do niczego nie prowadzi bo np. sytuacja miałem o wiele lepsze parametry NO3/PO4 niż u kumpla w 360l (PO4 2x mniejsze, NO3=0) i u niego zielone glony ustąpiły, a u mnie trzymały się jeszcze dobre 3 tygodnie dłużej teraz już jest w porządku dlatego też uważam, że parametry to nie wszystko. Co do obserwacji to zgadza się obserwuję i uważam, że testy są ważne, ale nie najważniejsze, ważniejsze to obserwować i reagować bo często są tematy w których ludzie piszą, że TESTY pokazują wszystkie parametry prawie idealne, a w baniaku coś się sypie...

Co do tego aparatu fotograficznego to --> B) Tak szczerze mówiąc chciałbym kiedyś jakieś proste lustro chociażby z KITowym obiektywem (uważam, że to do amatorki by mi wystarczyło przynajmniej na jakiś dłuższy czas) w sumie leżą mi Sony Alpha mimo, że przez wielu fachowców nie uznane to wiem, że da się nimi fajną fotkę strzelić :D Niestety najbliższy rok funduszy na aparacik raczej nie będzie, ale będę nadal starał się dawać radę tym co mam :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kumpel mi zmierzył Ca i Mg Salifertem, a oto wyniki :

Ca=450

Mg=1260

Czyli Ca super, a Mg na dolnej granicy, ale mieści się w granicy "poprawnej" wartości czyli akceptowalne :D

Niestety zabiłem Acropore na 99%... Na podstawce było ok. 7 aiptasi więc wyciągnąłem szczepkę i potraktowałem aiptasie gorącym kwaskiem no i niestety acropora też troszkę tym oberwała, a później na domiar złego odbiło mi i postanowiłem wypłukać podstawkę w RO, żeby wypłukać ew. zarodniki aiptasi no i nie wiem co mi odpaliło, że wykąpałem całą acroporę w RO kilka sekund no i w ten oto sposób pierwsza poważniejsza porażka w akwarium i zabicie zwierzaka z mojej winy, ale już się nauczyłem i wiem, że tak nie wolno :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem plagę aiptasi już zaczynało mi się śnić jak wywalam skałę i zakładam akwarium od podstaw. Jednak krewetki wurdemani robią powoli swoją robotę, ale robią. Najważniejsze by nie dostawały jedzonka, czyli od czasu gdy zacząłem karmić ryby na wyłączonej cyrkulacji a po akwarium roznosił się na końcu tylko "pyłek" krewecie zmuszone były do wzięcia się konkretniej za te małe dziadostwa. Efekt jest taki, że baaardzo powoli ale populacja ukwiałów maleje, kiedyś bez problemu w jednej części naliczyłem ponad setkę, teraz ledwie parę sztuk. To samo miałem w szczepkarium, dosłownie plaga, ale po zapuszczeniu 5szt kreweci robi się baardzo przyzwoicie. Gorąco polecam tą metodę, bo jest skuteczna, tylko trzeba być cierpliwym i odpowiednio karmić ryby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boję się wunderwaffe bo podobno lubią sobie ślimaczka opędzlować, a ja mam fajne 2 Nerity Jurka i Stefana i nie chciałbym, żeby padły ofiarą krewetek :D Ale jeśli plaga będzie się powiększać to może za jakiś czas ze 3 wpuszczę o ile będą finanse bo ich cena niestety jest nie adekwatna do rozmiarów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po ostatnich fotkach Tomajka zastanawiałem się czy w ogóle jeszcze kiedyś wrzucę fotki mojego baniaczka, ale się zmobilizowałem i wrzucam mały update hehe. Udało mi się zwalczyć całkowicie zalążek cyjano i odessałem 3/4 piasku bo albo wsypię nowy piasek, albo zostawię gołe dno zobaczę jeszcze... Niestety wiele się nie zmieniło bo nie ma $$ na szczepki, ale wprawne oko zobaczy, że montiporki poszły do góry :good:

Ostatnio zauważyłem, że monti rosną praktycznie w oczach porównałem zdjęcia sprzed 12 dni i widać przyrost ok. 3mm więc przyrosty rzędu 1cm na miesiąc są jak najbardziej realne w moich warunkach, a może nawet większe:dance3:

pic07359.jpg

pic07358.jpg

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update na dzień 124 :

Od 2 dni w akwa jest świeży piasek zobaczymy jak to teraz z nim będzie do tego wczoraj doszły 2 nowe szczepki Montipory talerzowe zielona i czerwona i bardzo mi się podobają i jeśli będą rosnąć tak fajnie jak Digitaty to będę zadowolony :lol:

Fotki :

montiziel.jpg

monticzer.jpg

fts1.jpg

Pozdrawiam :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe wrzucaj, co się będziesz przejmował, mówią że ja to zrobię super fotę nawet podłego baniaka :lol:

Niestety to oczywiście nie prawda, bo nawet super fotograf z pokraki nie zrobi supermodelki, ale ty jesteś dobrym fotografem, wiec spoko dajesz radę :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coraz ładniej, a monti już też zaczyna fajnie rosnąć przyrosty widać przez ten miesiąc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny baniaczek. Mały ale z klasą, zdjęcia też zacne zważywszy sprzęt to rewelacja.

Hehe wrzucaj, co się będziesz przejmował, mówią że ja to zrobię super fotę nawet podłego baniaka :dance3:

Niestety to oczywiście nie prawda, bo nawet super fotograf z pokraki nie zrobi supermodelki, ale ty jesteś dobrym fotografem, wiec spoko dajesz radę :ok:

Kiedyś widziałem taką reklamę... Zdjęcie, na nim niewiasta nieprzeciętnej wręcz urody i podpis

Chciałabyś tak wyglądać? Ona też, Photoshop i tu numer wersji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinię chłopaki staram się jakoś trzymać ten baniak na poziomie choć w sumie przy nim wiele robić nie muszę samo się kręci, ale troszkę mało kasy na szczepki bo samochód remontuję, moto no i na akwa mało zostaje, ale póki co niech rośnie to co jest, pozdrawiam :dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś widziałem taką reklamę... Zdjęcie, na nim niewiasta nieprzeciętnej wręcz urody i podpis

Chciałabyś tak wyglądać? Ona też, Photoshop i tu numer wersji

Niektórym nie pomoże nawet najświeższa wersja PSa tak samo akwariom :dance3:

Dużo prościej byłoby zrobić od podstaw fotki w 3D Modeling :no: to takie na topie teraz. :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Spajdi.

Zbiorniczek ladnie sie rozwija. Ale wydaje mi sie, ze zbiera Ci sie spora blona na powierzchni. Starales sie cos z tym zrobic? Moze takie male "pudelko niprzelewowe :dance3: " jak ja mam rozwiazalo by sprawe? U mnie daje rade!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ten glut na powierzchni wody to chyba teraz główna wada akwarium, a szczerze powiem, że póki co brak mi czasu i chęci na robienie pudełka, ale opcja jest brana pod uwagę jeśli możesz podeślij mi jakieś fotki na PW :ok:

Pozdrawiam :dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy ze wlozysz ta biala rure do jakiegos plastikowego pudelka z powycinanymi zebami i juz bedziesz mial pudelko przelewowe.

Coś miej wiecej jak w tym odpieniaczu http://www.proteinskimmersite.com/wp-content/uploads/2008/11/red-sea-prizm-pro-deluxe.jpg

http://ebay.f3images.com/IMD/feeds/RS1231_50.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaro dobrze radzi. Wystarczy male pudelko zrobione z czegokolwiek. Nawet nie musi byc zebow, wystarczy, ze sie woda przelewa. Ja w swoim w koncu wszystkie wylamalem. A zrobione jest z takiego pudelka za 5 zl by Tessco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki panowie pokombinuję jednak póki co nie mam do tego głowy, ale pewnie kiedyś zrobię :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi